Ediția: Sâmbătă 19 Iulie 2025 Nr. 6923

Antifrauda a anunțat controalele din luna decembrie


Antifrauda Fiscală din cadrul ANAF a publicat, marți, listele cu documentele pe care le vor cere la firmele unde vor efectua controale inopinate în luna decembrie. Tot marți a început și informarea tuturor agenților economici asupra obligațiilor pe care le au astfel încât să nu fie surprinși atunci când vor fi verificați de inspectorii antifraudă. Controalele de la Antifraudă vor viza firmele specializate în comerțul cu amănuntul, comerțul cu ridicată, restaurante și alte activități de servicii de alimentație precum baruri sau cafenele,  hoteluri și alte facilități de cazare dar și agenții economici care prestează servicii de înfrumusețare. „DGAF acordă o atenție deosebită procesului de informare a contribuabililor în legătură cu activitatea desfășurată, cu drepturile și obligațiile acestora, toate acțiunile desfășurate până în prezent fiind prezentate cu maximă transparență către publicul larg, în contextul respectării prevederilor legale”, se arată în anunțul oficialilor de la Direcția Generală Antifraudă Fiscală.
    De exemplu, în cazul agenților economici care prestează servicii de comerț cu amănuntul, inspectorii Antifraudă vor solicita acte precum :
1 Documentele care atestă „fiscalizarea” aparatului de marcat electronic și cele în legătură cu obligațiile care revin utilizatorilor de astfel de aparate, cum sunt: declarația de instalare a aparatelor de marcat electronice fiscale; cartea de intervenții; registrul special.
2. Documente de justificare a încasărilor și de înregistrare operativă a încasărilor și plăților: raportul intermediar X din care rezultă totalul vânzărilor până la momentul controlului; alte documente justificative privind încasările și plățile efectuate cum ar fi chitanțe pentru încasările menționate în registrul special în situațiile în care aparatul de marcat electronic este defect, chitanțe pentru plățile efectuate de la unitatea respectivă și/sau dispoziții de plată/încasare către casierie pentru alte sume introduse sau extrase din unitate cu diferite justificări, după caz, precum și registrul de casă în care aceste documente se înregistrează; documente din care rezultă încasările prin POS.
3. Documente care atestă proveniența mărfurilor destinate comercializării, aflate în unitatea de vânzare a bunurilor și de evidență gestionară, care pot fi, după caz:
facturi/facturi externe (invoice); avize de însoțire a mărfurilor; documente vamale;
 borderouri de achiziție; file din carnetele de comercializare a produselor din sectorul agricol; note de recepție și constatare diferențe; alte documente de evidență a stocurilor, adoptate prin proceduri proprii cu privire la conducerea contabilității, respectiv prin intermediul politicilor contabile (de exemplu raport de gestiune, balanță analitică a stocurilor, fișe de magazie etc).
    Antifrauda precizează că pentru lipsa aparatului de marcat electronic, amenda este 12500 lei, suspendare și sigilare până la dotare. De asemenea, pentru nereguli la utilizarea aparatul de marcat electronic și justificarea cu documente a vânzărilor, a sumelor existente în magazine se acordă avertisment sau amendă de până la 27500 lei, în funcție de gravitata faptei și suspendarea activității unității începând de la a doua abatere majoră.
Documentele publicate de ANAF  AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?