Ediția: Sâmbătă 3 Mai 2025 Nr. 6869

Drumul Expres Ploiești-Focșani-Pașcani-Suceava, separat de E85


Drumul Expres Ploiești-Buzău-Focșani-Bacău-Pașcani-Suceava va fi separat de drumul european E 85, a anunțat ministrul Transporturilor, Sorin Bușe, la „Interviurile Europa FM”. „Se știu deja traseele. Drumul expres Ploiești-Buzău-Focșani-Pașcani va fi un drum separat de E85. Este strategia care a fost folosită și la Autostrada A2. Cauți să nu construiești pe același traseu, să oferim o altă variantă pentru drumurile express. Noi am transmis acum câteva săptămâni documentele la ANAP, care ne-au fost întoarse cu niște observații pe care noi le tratăm și în următoarele zile le trimitem. Sperăm într-o săptămâna să clarificăm cu ANAP. Din momentul în care se lansează licitația, procesul de licitație durează câteva luni și apoi procesul cu fezabilitatea durează cam 9 luni. Pentru traseele mai complicate, care trec peste munte, studiile pot dura până la doi ani”, a precizat ministrul Sorin Bușe.
    Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunțat că a transmis către Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP) documentațiile pentru fezabilitatea lansării în licitare a unor tronsoane de drumuri de mare viteză. Este vorba de documentații ce se referă la șoseaua Ploiești-Pașcani, împărțită pe tronsoanele Ploiești-Buzău (65 km), Buzău-Focșani (72 km), Focșani-Bacău (110 km) și Bacău-Pașcani (82 km). Pentru fiecare în parte dintre aceste tronsoane, licitările vor avea ca obiect „Servicii pentru elaborare studiu de fezabilitate și proiect tehnic pentru drum de mare viteză”, precizează CNAIR.
    Guvernul a anunțat, luna trecută, că Drumul Expres Ploiești-Buzău-Focșani-Bacău-Pașcani va fi realizat în perioada 2016-2020 și va costa peste 1,5 miliarde de euro. Guvernul a aprobat atunci Master Planul General de Transport al României, în care sunt trecute toate marile investiții în infrastructură. Drumul expres pe ruta Ploiești-Buzău-Focsani-Bacău-Pașcani-Suceava ar urma să aibă o lungime de peste 330 km și are trebui să preia traficul de pe DN 2, pe ruta Nord-Sud, unde se înregistrează cele mai mari valori ale traficului din Moldova.
    De asemenea, în Master Planul General de Transport al României se mai află prins și proiectul privind realizarea drumului expres Focșani-Galați-Giurgiulești, drum ce va face legătura cu Republica Moldova, dar și Dobrogea după ce va fi conectat la drumul expres Brăila-Tulcea-Constanța. Drumul expres Focșani-Galați-Giurgiulești are o valoare estimată la 340 milioane de euro și este prevăzut a fi realizat în perioada 2021-2023.
    Președintele Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România (UNCJR), Marian Oprișan, este artizanul demarării lucrărilor la proiectul drumului expres. În urmă cu câțiva ani, Marian Oprișan a convins Guvernul de importanța dezvoltării căilor rutiere pentru această zonă a României și în special pentru județul Vrancea. Drumul expres București-A3-Ploiești-Buzău-Focșani-Bacău face parte din culoarul paneuropean IX.
    Inițial, drumul București-A3-Ploiești-Buzău-Focșani-Bacău a fost prins în categoria de autostradă, însă, ulterior, s-a ales varianta de construire a mai multor drumuri expres. Argumentele oficialilor de la Transporturi pentru drumul expres ca soluție rutieră sunt costurile mai reduse, cu aproximativ 25% față de autostradă, dar și posibilitatea extinderii viitoare la nivel de autostradă. Practic, drumurile expres sunt o etapă intermediară până la autostradă, deoarece exproprierile și lucrările de artă – poduri, viaducte – se vor realiza la regim de autostradă, urmând ca ulterior căile de rulare să fie extinse la nivel de autostradă.

7 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?