Ediția: Sâmbătă 5 iulie 2025 Nr. 6913

Guvernul a alocat doar 32% din suma necesară pentru refacerea infrastructurii județene distruse de calamități


Guvernul României a alocat pentru refacerea rețelei de drumuri județene afectate de calamitățile înregistrate în acest an numai suma de 8.024.000 lei. Asta în condițiile în care, ca urmare a calamităților înregistrate în perioadele 24 mai 2016 – 20 iunie 2016 și 23-24 august 2016, suma necesară estimată pentru refacerea infrastructurii era de 25.061.491 lei, se arată într-un comunicat al Consiuliului Județean Vrancea, postat pe site-ul instituției. De reținut că pentru calamitățile din perioada 24.05.2016-20.06.2016, pentru rețeaua de drumuri județene nu s-a alocat niciun leu din suma solicitată de 9.531.883 lei.

    Administrația județeană a emis un comunicat de presă prin care arată că informațiile publicate de o fițuică cu tiraj confidențial sunt „o diversiune” menită să denigreze activitatea președintelui Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan. Administrația județeană arată că în urma fenomenelor hidrometeorologice periculoase înregistrate în perioada 24.05.2016-20.06.2016, în Vrancea, în conformitate cu prevederile legale, Consiliul Județean și Instituția Prefectului au transmis către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) documentația necesară în vederea analizării și supunerii spre adoptare a unui Proiect de Hotărâre de Guvern privind alocarea sumei de 24.562.553 lei din Fondul de intervenție la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2016, pentru refacerea lucrărilor de infrastructură de interes județean (drumuri județene) și local (drumuri de interes local).
    Prin H.G. nr.468/06.07.2016 s-a alocat către 31 de unități administrativ – teritoriale din județul Vrancea, suma totală de 14.345.000 lei. „Prin acest act normativ, Guvernul României nu a alocat niciun leu către Consiliul Județean Vrancea pentru lucrările de refacere a rețelei de drumuri județene, deși la nivel de țară, Guvernul României a alocat către celelalte consilii județene sumele solicitate. Ca urmare a clarificărilor solicitate de MDRAP, Consiliul Județean Vrancea și Instituția Prefectului au retransmis documentele necesare în vederea analizării și supunerii spre adoptare a unui Proiect de Hotărâre de Guvern privind alocarea sumei de 9.531.883 lei din Fondul de intervenție la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2016 pentru refacerea lucrărilor de infrastructură de interes județean ca urmare a fenomenelor hidrometeorologice periculoase înregistrate în perioada 24.05.2016- 20.06.2016, acțiune care nu a fost finalizată de către Guvernul României prin alocarea către Consiliul Judetean Vrancea a sumei solicitate”, se arată în comunicat. 

Calamitățile au afectat județul, din nou, în luna august

    După înregistrarea fenomenelor hidrometeorologice periculoase din perioada 23-24.08.2016, în județul Vrancea, Consiliul Județean Vrancea și Instituția Prefectului – Județul Vrancea au transmis către MDRAP documentația necesară în vederea analizării și supunerii spre adoptare, a unui Proiect de Hotărâre de Guvern privind alocarea sumei de 21.830.873 lei din Fondul de intervenție la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2016, pentru refacerea lucrărilor de infrastructură de interes județean și local, din care pentru Consiliul Judetean  suma de 15.530.608 lei, iar pentru 32 de unități administrativ – teritoriale suma de 6.300.265 lei. „Astfel, se poate constata că în cele două Proiecte de Hotărâri de Guvern suma totală necesară pentru refacerea rețelei de drumuri județene afectate de calamitățile înregistrate din perioadele sus-menționate este de 25.061.491 lei. Prin Hotărârea Guvernului nr.752/17.10.2016 s-a alocat către Județul Vrancea suma totală de 10.095.000 lei, din care pentru Consiliul Județean Vrancea suma de 8.024.000 lei, iar pentru cele 32 de unități administrativ – teritoriale suma de 2.071.000 lei. Menționăm faptul că, pentru rețeaua de drumuri județene afectată de calamități suma alocată de 8.024.000 lei, reprezintă un procent de 32,02% din suma totală de 25.061.491 lei cuprinsă în cele de două Proiecte de Hotărâri de Guvern”, se mai arată în comunicat.
    În document se mai arată că, afirmația potrivit căreia Consiliul Județean Vrancea a primit suma cea mai mare, respectiv 8.024.000 lei raportat la primăriile din județ este una falsă deoarece: sumele respective sunt raportate la pagubele produse pe întreaga rețea de drumuri județene, pagube care au fost constatate de către comisiile mixte numite prin Ordinele Instituției Prefectului – Județul Vrancea; pentru calamitățile din perioada 24.05.2016-20.06.2016, pentru rețeaua de drumuri județene nu s-a alocat niciun leu din suma solicitată de 9.531,883 lei.

Intervențiile pe drumurile prinse în proiecte UE duc la pierderea finanțării

    Conducerea Consiliului Județean reamintește că pentru drumurile județene care au fost afectate de fenomenele hidrometeorologice periculoase și care sunt propuse pentru finanțare prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020, respectiv D.J.202 E, D.J.205 B și D.J.204 P, riscă să piardă finanțarea europeană. „Consiliul Județean Vrancea a solicitat un punct de vedere scris de la MDRAP și de la Agenția de Dezvoltare Regională Sud – Est Brăila cu privire la lucrările de aducere la starea tehnică inițială a acestor sectoare de drumuri județene și nu lucrări de redare în circulație a sectoarelor de drumuri județene care au fost afectate de calamități, iar răspunsul acestor organisme a fost unul ferm în sensul că dacă se dorește să se execute aceste categorii de lucrări de aducere la starea tehnica inițială, sectoarele de drumuri județene respective trebuie scoase din cadrul proiectelor cu finanțare din fonduri comunitare„, se arată în comunicat.
    Referitor la afirmația potrivit căreia aceste drumuri județene „trebuiau curățate” de pietriș, crengi, etc., dar președintele Consiliului Județean Vrancea nu ar fi vrut să facă acest lucru, aceasta este una falsă, deoarece aceste categorii de lucrări intră în categoria lucrărilor de întreținere curentă pentru care Consiliul Județean Vrancea a organizat procedura de achiziție publică „Acord-cadru privind lucrări de întreținere curentă pe timp de vară pe durata a 36 de luni”, procedură în urma căreia cele 5 oferte depuse au fost declarate neconforme. La această dată sunt elaborate documentele necesare în vederea reluării procedurii având ca obiect „Acord-cadru privind lucrări de întreținere pe timp de vară”. „Lucrările de întreținere curentă din comuna Urechești la care se face referire prin respectivul articol nu puteau fi realizate deoarece procedura de achiziție publică nu s-a finalizat prin declararea unui ofertant câștigător și implicit semnarea contractului de lucrări. (…) Dacă Președintele Consiliului Județean Vrancea ar fi dispus finanțarea acestor cheltuieli urgente, altfel decât prevăd reglementările legale în vigoare, ar fi fost pasibil de închisoare. În concluzie, precizăm faptul că articolul respectiv este o diversiune, este un articol tendențios, care denigrează activitatea președintelui Consiliului Județean Vrancea, cel care acordă o atenție deosebită întregii infrastructuri rutiere a județului Vrancea”, se arată în finalul comunicatului de presă.

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?