Inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor au acționat în perioada 27 iunie — 08 iulie 2016, în cadrul Planului Național de Control pentru determinarea prevalenței Escherichia Coli verotoxigenă în produse alimentare de origine animală. „În cadrul acestui Plan* au fost prelevate și analizate un număr de 55 probe, din următoarele categorii de produse: carne tocată amestec, lapte și produse din lapte (cașcaval clasic, lapte crud vacă, grill cheese, brânză vacă, caș oaie, smântână), sanitație carcasă bovine, sanitație carcasă ovină, carne de mici vită/oaie, pulpă mânzat fără os. Probele au fost recoltate din: abatoare, magazine alimentare, carmangerii, supermarketuri și dozatoare de lapte. Echipele de inspectori sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor, desemnate și instruite pentru a desfășura acțiunile din cadrul acestui Plan, au prelevat probe, conform planificării, din județele: Suceava, Vâlcea, Bistrița — Năsăud, Maramureș, București, Vrancea, Călărași, Vaslui, Mureș, Ialomița, Covasna, Gorj, Botoșani, Tulcea”, se arată într-un comunicat al ANSVSA.
Conform buletinelor de analiză, eliberate de Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară, în perioada menționată, nu a fost depistată prezența Escherichia Coli verotoxigenă la probele analizate. „Menționăm faptul că un număr de 12 probe se află în lucru. Direcțiile Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor județene vor face publice rezultatele analizelor pentru probele prelevate, precum și măsurile dispuse în cadrul Planului Național de Control. *Planul Național de Control pentru determinarea prevalenței Escherichia Coli verotoxigenă, care a fost demarat în data de 16 mai și se va desfășura până pe data de 31 decembrie 2016, presupune prelevarea și analizarea de probe prelevate de pe suprafața carcaselor de bovine și ovine, din carnea proaspătă de bovine și ovine, din carnea tocată și carnea preparată și din laptele crud și produsele din lapte crud”, mai precizează sursa citată.