Ediția: Miercuri 9 Iulie 2025 Nr. 6916

În atenţia primarilor! S-a modificat competenţa de emitere a autorizaţiilor de construire



    La 1 aprilie 2016 a fost promulgată Legea nr. 53/2016 pentru modificarea și completarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, cu intrare in vigoare de la 1 mai anul curent. Legea aduce modificări la competențele de autorizare, în situația în care aparatul propriu al primăriilor nu include structura de specialitate în domeniul amenajării teritoriului și urbanismului cu personal angajat, calificat potrivit legii.
    Conform acestei legi, structura de specialitate în domeniul amenajării teritoriului și urbanism se constituie în cadrul aparatului propriu al administrației publice locale și se organizează ca direcție generală sau direcție în cazul județelor și municipiilor, ca direcție sau serviciu în cazul orașelor, iar în cazul comunelor structura responsabilă se organizează la nivel de compartiment.
Structurile de specialitate îndeplinesc atribuțiile aflate în responsabilitatea arhitectului-sef, funcționar public cu funcție de conducere, șeful compartimentului sau structurii de specialitate, cu atribuții în domeniul urbanismului, amenajării teritoriului și autorizării executării lucrărilor de construcții, și pentru avizarea documentațiilor de amenajare a teritoriului și urbanism, precum și eliberarea certificatelor de urbanism, întocmirea și eliberarea autorizației de construire/desființare, precum și organizarea și exercitarea controlului propriu privind disciplina în construcții.
    Funcția de arhitect-șef se ocupă, în condițiile legii, de un funcționar public, specialist atestat de Registrul Urbaniștilor din România, dacă este de formație profesională arhitect diplomat, urbanist diplomat, arhitect ori urbanist,  conductor arhitect, inginer sau subinginer în domeniul construcțiilor, absolvent cu licență și master ori studii postuniversitare în domeniul urbanismului și amenajării teritoriului.
    Conform modificărilor aduse Legii 50/1991 prin Legea 53/2016, primăriile care nu au organizată structura de specialitate pe criteriile de mai sus, nu mai au competență de autorizare pentru categoriile de lucrări stabilite de legiuitor. Asfel, „în intravilanul și extravilanul unităților administrativ-teritoriale ale căror primării nu au niciun angajat – funcționar public cu atribuții în domeniul urbanismului, amenajării teritoriului și autorizării executării lucrărilor de construcții, autorizațiile se vor emite de către președintele Consiliului Județean în structura de specialitate organizată conform legii”.
    Arhitectul șef al județului, Daniela Olaru (FOTO), a declarat că în acest moment întocmește o situație a modului în care sunt organizate structurile de specialitate în cadrul aparatului propriu al primăriilor, dar și formația profesională a funcționarilor care ocupă postul în cadrul structurilor. Aceasta este de părere că la nivelul Consiliului Județean se vor emite certificate de urbanism și autorizații de construire pentru multe din comunele județului care nu au personal sau care nu au personal de specialitate.
    Structura de specialitate din cadrul Consiliului Județean are prevăzut un număr de 9 specialiști, dar funcționează doar cu 5 persoane, care emit certificate de urbanism, autorizații de construire aflate, potrivit legii, în competența de autorizare a președintelui Consiliului Județean, dar și avize ale arhitectului șef pentru etapa certificat de urbanism și etapa autorizație de construire pentru primăriile care nu au personal de specialitate. Tot cu acești funcționari se lucrează și la emiterea avizelor pentru planurile de amenajarea teritoriului, planurile generale de urbanism -PUG, planurile urbanistice zonale – PUZ și planurile urbanistice de detaliu – PUD, în teritoriu, potrivit deciziilor luate în Comisia tehnică de amenajarea teritoriului și urbanism ce funcționează în cadrul Consiliului Județean. „Delegarea atribuțiilor structurilor de la nivelul primăriilor care nu dețin structuri de specialitate organizate conform legii către structura  de specialitate din cadrul Consiliului Județean va greva în mod nedorit activitatea celor 5 funcționari prin creșterea volumului de muncă și așa supradimensionat. În situația în care structura de specialitate din cadrul Consiliului Județean nu se va mări prin angajarea unui număr corespunzător de funcționari, vom fi puși în imposibilitatea de a ne încadra în termenele legale pentru returnarea documentațiilor incomplete înaintate de primării, dar și în termenele limită prevăzute de lege pentru emiterea certificatelor de urbanism, autorizațiilor de construire și avizelor aflate atât în competența de emitere a președintelui Consiliului Județean cât și a primărilor”, a precizat arhitectul șef Daniela Olaru.
    Aceasta a precizat că va încerca să organizeze activitatea structurii de specialitate pentru a putea soluționa în timp util toate solicitările venite din partea cetățenilor. Daniela Olaru, care este și președintele Asociației Arhitecților Åžefi de Județe, a precizat că situația existentă la nivelul județului Vrancea se regăsește în toate județele din cauza faptului că „specialiștii în domeniu evită să lucreze în administrația publică locală datorită salariilor nemotivante”. Din cele 73 de localități, numai 11 primării au structură de specialitate. Totodată, Daniela Olaru a precizat că în vederea aplicării începând cu data de 1 mai a noilor prevederi legale, pregătește un protocol cu primăriile în vederea stabilirii modalității de lucru în preluarea de către Consiliul Județean a solicitărilor formulate către primării și care vor fi transmise spre soluționare Consiliului Județean.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?