Ediția: Joi 17 Iulie 2025 Nr. 6922

DSP CONFIRMĂ cazuri de SCARLATINĂ în Vrancea


Copilul de la Grădinița nr. 18 din Focșani cu privire la care au existat suspiciuni că ar avea scarlatină, nu suferă de această boală. Reprezentanții DSP Vrancea ne-au spus că pe lângă analizele făcute de ei, familia a mers și la un laborator privat, iar rezultatele primite au fost negative. Între timp, copilul a fost externat din spital. „Copilului i s-a pus diagnostic clinic de scarlatină, nu prin analize. S-au luat exudate de la toată lumea din grădiniță, dar nu a ieșit nimic. Între timp familia a mers la un laborator privat pentru analize, atât la copil cât și la contacții lui, iar rezultatul acestora a fost negativ”, ne-a spus dr. Cătălin Graur, directorul DSP Vrancea.
    La rându-i, medicul epidemiolog Mariana Maiorov din cadrul DSP Vrancea, ne-a precizat că nu poate spune că nu există cazuri de scarlatină în județ, dar cu certitudine boala nu a fost confirmată în cazul acestui copil de la Grădinița nr. 18 din Focșani. „A fost o suspiciune, dar nu s-a confirmat. Pe lângă ce am făcut noi, familia a mers la un laborator privat, iar noi am sunat după analize și boala nu se confirmă. Nu pot spune că nu există cazuri în județ, dar pot spune că în acest caz nu este scarlatină. Au mai fost cazuri pe la Adjud unde am recoltat probe, acum 2-3 săptămâni. Nu a fost vorba de un focar, ci doar de câte un caz pe ici de colo”, ne-a spus medicul epidemiolog Maiorov, din cadrul DSP.
    Zvonul că un băiețel de 4 ani de la Grădinița 18 din Focșani ar avea scarlatină a cam pus autoritățile pe jar, asta pentru că boala se transmite foarte repede. Scarlatina se transmite pe cale aeriană, de la bolnavi sau de la purtătorii de streptococ la copiii sănătoși. Boala debutează bursc, cu febră mare, după o perioadă de incubație de maximum 5 zile. De obicei, în perioada de incubație, nu este prezent nici un simptom, după cum se arată în informațiile postate pe internet cu privire la această boală. După perioada de incubație apar cefaleele frontale, dureri de cap, dureri de gât, inflamarea amigdalelor, febră mare (care depășește 38,5 grade Celsius, uneori se ajunge chiar la 40), stări de vomă și dureri abdominale. Când copilul acuză oricare dintre aceste simptome, mai mult, are probleme de inghițire și este agitat, chiar dacă nu a apărut erupția cutanată, trebuie consultat un medic întrucât este suspect de scarlatină.
    Specialiștii spun că erupția cutanată arată inițial ca arsurile solare, apoi apar și niște mici umflături care dau senzație de mâncărime. Primele zone afectate de această iritație sunt fața și gâtul, singura zona „liberă” rămânând gura. Apoi se împrăștie pe piept și spate, pentru ca mai târziu să cuprindă tot corpul. De asemenea, pe limbă se va forma o crustă de culoare albă, amigdalele vor crește în volum, iar temperatura nu va scădea sub 39 de grade pe toată perioada erupției, explică specialiștii. Din a șasea zi de la erupția cutanată va începe procesul de descuamare a pielii. Ca și în cazul apariției iritației, primele zone care se vor exfolia sunt fața, gâtul, apoi restul corpului. Acest proces durează în jur de 10 zile. Această etapă este periculoasă întrucât este propice pentru instalarea recidivei. Tocmai de aceea, membrii familiei trebuie să-și facă un test pentru a fi siguri că nu sunt purtători de streptococ care să determine o nouă infestare.
 
   

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?