Ediția: Vineri 11 Iulie 2025 Nr. 6918

Tarif unic pentru eliberarea de documente de la ITM


Angajații sau angajatorii care vor solicita documente sau furnizarea de informații din Registrul general de evidență a salariaților (REVISAL) vor plăti, în 2016, un tarif unic pentru toate serviciile, același ca și anul trecut. Acesta este de 20 de lei și trebuie achitat atât pentru eliberarea de certificate, adeverințe sau duplicate de adeverințe în baza documentelor existente în arhivele Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM), cât și pentru eliberarea de certificate cu informații extrase din baza de date organizată la nivelul ITM, cu Registrele generale de evidență a salariaților transmise de angajatori.
    Taxele aplicate de Inspecția Muncii, prin Inspectoratele Teritoriale de Muncă, pentru eliberarea de certificate, adeverințe sau alte documente, ca urmare a solicitărilor venite din partea persoanelor fizice, juridice sau persoanelor fizice autorizate au fost modificate în luna iunie 2014, prin Ordinul Ministerului Muncii nr. 826/2014 privind aprobarea Normativului cu tarifele pentru plata prestărilor de servicii efectuate în domeniile de activitate ale Inspecției Muncii. Potrivit acestuia, angajatorii care au pierdut informațiile din Revisal le pot recupera de la ITM-ul unde se află în evidență, cu mențiunea că pentru acest lucru angajatorii medii sau mari trebuie să facă această solicitare pe baza unui dosar care să cuprindă: cerere de recuperare a bazei de date; copie după certificatul de înmatriculare a societății; împuternicire semnată și ștampilată, dacă persoana care solicită recuperarea bazei de date nu este reprezentatul legal al angajatorului; copie de pe actul de identitate al persoanei împuternicite. Tariful pentru furnizarea datelor din Registrul general de evidență a salariaților pentru refacerea conținutului sau la angajator, prin eliberarea unor extrase pe suport hârtie din baza de date organizată la nivelul ITM, va fi, în 2016, tot de 20 lei.
    Pentru a obține documente de la ITM, solicitanții trebuie să achite sumele de bani care reprezintă tarifele aplicate, în contul de trezorerie sau casieria inspectoratului teritorial de muncă care efectuează prestarea serviciului. Ordinul ministrului muncii nr. 826/2014 mai prevede că Inspecția Muncii prestează servicii la cererea angajatorilor și angajaților numai după ce achitarea tarifelor a fost confirmată.
    Serviciile pentru care nu se vor percepe taxe în 2016 sunt cele prevăzute de Ordinul Ministerului Muncii nr. 826/2014. Astfel, nu se vor percepe taxe pentru prestarea de servicii către instituțiile care funcționează în subordinea, în coordonarea sau sub autoritatea Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice. Informațiile furnizate se folosesc numai în scopul menționat în mod expres în solicitarea adresată de către aceste instituții, cu respectarea prevederilor Legii nr. 677/2001 pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date, cu modificările și completările ulterioare. Nu vor plăti taxe pentru eliberarea de documente de la ITM nici: instanțele de judecată, organele de cercetare penală, organele fiscale, precum și oricare alte instituții pentru care actele normative prevăd scutirea de taxe, tarife și comisioane; instituțiile cu care Inspecția Muncii a încheiat protocoale de colaborare privind efectuarea de prestări de servicii cu titlu gratuit, necesare realizării atribuțiilor acestora, potrivit legii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?