Sâmbătă a fost lăsatul secului pentru Postul Crăciunului. Prin post, creștinii ortodocși își purifică sufletele și trupurile pentru a întâmpina așa cum se cuvine Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos, prăznuită pe 25 decembrie. Postul Crăciunului, care ține până pe 24 decembrie, inclusiv, nu se numără printre cele mai aspre din an, având multe zile în care e dezlegare la ulei, vin și pește.
Postul Crăciunului durează 40 de zile, fiind unul dintre cele mai vechi posturi ale creștinătății, perioada de 40 de zile fiind stabilită încă din secolul al XII-lea. Marțea și joia e dezlegare la ulei și la vin. În sâmbetele și duminicile dintre 21 noiembrie (Intrarea Maicii Domnului în Biserică) și 20 decembrie (pomenirea Sfântului Ignatie Teoforul), e dezlegare la pește.
Postul Crăciunului este primul din anul bisericesc (care începe la 1 septembrie) și ultimul din anul civil, care se termină pe 31 decembrie. „Postul Nașterii Domnului Nostru Iisus Hristos este unul din cele mai vechi posturi, făcând parte din cele patru posturi lungi ale anului. Sâmbătă se lasă sec, iar duminică este prima zi de post. Acest post nu se termină pe 24 decembrie, așa cum cred mulți, ci pe 25 decembrie, în prima zi de Crăciun. Astfel, credincioșii pot mânca de dulce în prima zi de Crăciun, după ce vin de la Sfânta Liturghie. Este un post de asprime mijlocie, pentru că sunt multe zile cu dezlegare, de regulă, începând de pe 21 noiembrie și până pe 20 decembrie în orice sâmbătă, duminică și zi de marți și joi, când sunt sărbătoriți sfinți mai importanți. Cele 40 de zile de post amintesc de perioada pe care a petrecut-o Moise, în post, înainte de a primi cuvântul lui Dumnezeu scris pe tablele legii. Practic, prin acest post, primim cuvântul Lui întrupat”, a explicat preotul Oscar Frunză.
Preotul a mai spus că postul este folositor trupului și sufletului, întârind voința, luminând mintea și educând sensibilitatea. Astfel, în perioada Postului, credincioșii trebuie să facă mai multe fapte bune, pe lângă abținerea de la mâncarea de dulce, „Postul este și un act prin care noi ne arătăm dragostea față de Dumnezeu, este darul lui Dumnezeu către noi. Pentru o vreme se renunță la lucruri spurcate, pentru a ne arăta dragostea față de Dumenzeu. De asemenea, postul este și o formă de respect față de semeni. Postul întărește voința, luminează mintea și educă sensibilitatea, este îndreptat către noi înșine”, a adăugat preotul Oscar Frunză.
Cine nu are voie să țină post
În ceea ce privește anumite categorii de persoane care nu au voie, din diverse motive, să țină 40 de zile de post, acestea pot ține postul ușor sau postul cu dezlegare. Este vorba de bătrâni, bolnavi, copii, femei însărcinate, dar și femei care alăptează. „Copiii până la 7 ani sunt scutiți de post. În rest, bătrânii, bolnavii, copiii, femeile însărcinate, dar și femeile care alăptează pot ține postul ușor sau postul cu dezlegare. Să țină doar miercurile și vinerile, iar în celelalte zile să renunțe doar la carne, cum pot ei. Trebuie să postim nu numai de bucate, ci și de păcate. Nu postim ca să stabilim vreun record, scopul postului este să ne facă mai buni”, a adăugat preotul Oscar Frunză.
Ce spun medicii despre post
Și medicii avertizează persoanele care suferă de afecțiuni cronice să nu țină post, deoarece le poate agrava starea de sănătate. „În primul rând, persoanelor care au afecțiuni digestive, cardiovasculare, diabet zaharat nu le este recomandat postul, deoarece aceste persoane au un regim bine stabilit de către medicul curant, care trebuie respectat cu strictețe. Sunt afecțiuni în care respectarea regimului alimentar contează mai mult de 50% din terapie, iar postul poate agrava starea de sănătate. În momentul în care o persoană ține post, organismul este privat de foarte multe componente, tocmai din acest motiv nu le recomand persoanelor cu boli cronice să țină post. Cei care totuși doresc să țină, o fac pe propria răspundere”, spun medicii.
Persoanele care știu că nu au probleme de sănătate pot ține post, dar și acesta cu măsură, deoarece, în această perioadă, organismul este privat de proteinele animale care au un rol important pentru organism. Tocmai din acest motiv proteinele vegetale sunt indicate în post. Cele mai bune proteine vegetale se găsesc în ciuperci și soia. „Carnea poate fi înlocuită cu soia și cu ciuperci. Nevoia de glucide ne-o luăm din pâine. Din păcate, lactatele nu pot fi înlocuite. Celor care doresc să țină post le recomand ca doar miercurea și vinerea să nu se mănânce proteine și lactate, în celelalte zile din săptămână ar fi indicat să consume ouă, brânză și lapte”, mai recomandă medicii. Foarte importante în post sunt legumele, așa că se recomandă consumul cât mai mare de legume și fructe proaspete.
Care sunt zilele cu dezlegare
Pe site-ul www.crestinortodox.ro, sunt oferite mai multe detalii despre Postul Crăciunului. Mai exact, sunt enumerate zilele cu dezlegare, dar și câteva tradiții pentru Ajunul Crăciunului. „În acest post se obișnuiește că toți credincioșii să postească de carne, brânză și ouă, în timp ce lunea miercurea și vinerea se consumă mâncare fără ulei (de exemplu, cartofii fondanți) și fără vin. În zilele de marți și joi se face dezlegare la untdelemn și vin. Mai mult, sâmbetele și duminicile, până pe 20 decembrie, inclusiv, se dezleagă de untdelemn, pește și vin. Dacă în zilele de luni, miercuri și vineri Biserica Ortodoxă prăznuiește vreun sfânt mare, însemnat în calendar cu cruce neagră, creștinii pot consuma untdelemn și vin; iar dacă este hramul bisericii sau vreo sărbătoare însemnată în calendar cu cruce roșie atunci, se face dezlegarea și la pește. În zilele de marți și joi credincioșii pot consumă pește, vin sau untdelemn. În ziua de Ajun se mănâncă abia seara și doar: grâu fiert îndulcit cu miere, covrig, turte din făină și poame deoarece cu semințe a ajunat și Daniil proorocul și cei trei tineri din Babilor, care au prevestit și așteptat Nașterea Mântuitorului. De Crăciun, indiferent de ziua în care cade, se mănâncă de dulce. Se mănâncă untdelemn și se face dezlegare la vin în datele de 16, 22, 23, 24, 25 și 30 noiembrie, dar și pe 4, 5, 6, 7, 9, 12, 13, 17 și 20 Decembrie, dacă aceste zile cad lunea, miercurea sau vinerea, deoarece în aceste zile Biserica prăznuiește Sfinții mai importanți. Se face dezlegarea la pește pe când Biserica Ortodoxă prăznuiește Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, pe 21 noiembrie, indiferent dacă această sărbătoare va cădea miercurea sau vinerea. De asemenea, credincioșii pot mânca pește în zilele de luni, miercuri și vineri ale acestui post, doar dacă în aceste zile cade hranul bisericii din enoria noastră. Nu în ultimul rând, se face dezlegare la pește în zilele cu sfinți însemnați, dar și în zilele de 16, 22, 23, 24, 25, 30 Noiembrie și 4, 5, 6, 7, 9, 12, 13, 17 Decembrie, dacă zilele acestea cad marți sau joi. Cu atât mai mult, când marțea sau joia se întâmplă hramul bisericii”, se arată pe site-ul crestinortodox.ro.