Proiectul „Soluții de integrare pentru grupuri vulnerabile” POSDRU a ajuns la final, după o activitate desfășurată în perioada noiembrie 2013-octombrie 2015. Ieri, la sediul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Vrancea, a avut loc întâlnirea dintre beneficiarii proiectului, reprezentanții DGASPC Vrancea și partenerii proiectului, respectiv Centrul de Consultanță și Studii Europene Galați și SIDA Group, societate de formare și consultanță din Italia.
Calificări pentru participanți
Obiectivul general al proiectului a fost promovarea și implementarea principiului egalității de șanse pentru accesul la educație și pe piața muncii a trei categorii de grupuri considerate vulnerabile: persoanele cu dizabilități, romii și tinerii peste 18 ani care au părăsit sistemul de protecția copilului. În urma implentării proiectului, au beneficiat de programele de calificare/ recalificare 42 de persoane de etnie romă, 168 de persoane cu dizabilități și 28 de tineri care au părăsit sistemul de protecție. Dintre aceștia, 11 participanți la instruire și-au găsit un loc de muncă în termen de șase luni, alți 11 participă la o altă formă de pregătire. În total, 210 participanți la instruire au fost calificați.
Pentru DGASPC, „Soluții de integrare pentru grupuri vulnerabile” a fost primul proiect POSDRU, iar în urma unei munci continue și a eforturilor depuse de membrii echipei, indicatorii nu au fost doar atinși, ci și depășiți, spre mulțumirea și mândria celor implicați. În cadrul întâlnirii de ieri, s-a subliniat faptul că, în ciuda tuturor obstacolelor, tensiunilor apărute între parteneri și a dificultății lucrului cu grupurile țintă menționate anterior, echipa a reușit ceea ce și-a propus și speră să colaboreze și pe viitor la alte astfel de proiecte.
Beneficiari ai proiectului au fost angajați
Niculina Sterian, din cadrul DGASPC și manager de proiect, a precizat că a fost cel mai dificil proiect în care s-a implicat, al XIII-lea ca număr. „Sunt foarte nostalgică pentru că am ajuns la final, deși inițial m-am bucurat că se termină. De la partenerii noștri am învățat tehnici de lucru și împreună am creat un echilibru. Mai mult de 10 firme au sprijinit proiectul și au angajat 12 persoane, dintre care opt sunt tineri”, a declarat aceasta.
Și directoarea instituției, Daniela Nicolaș, s-a declarat foarte mulțumită de rezultatele obținute, de profesionalismul de care au dat dovadă toți cei implicați și a adăugat că, deși lucrul cu grupurile țintă nu a fost ușor, oamenii pe care i-a întâlnit au făcut să merite efortul. Lângă aceasta au fost prezenți și doi beneficiari, Adrian și Elvis. „A fost o adevărată plăcere să lucrez cu astfel de persoane, receptive, creative. Adrian și Elvis sunt primii care se înscriu la provocări și spun de fiecare dată „N-ai carte, n-ai parte”. Sunt cei care încurajează mereu beneficiarii atunci când vor să renunțe. Munca mea în calitate de trainer al lor m-a impresionat foarte mult. Am învățat de la beneficiari mult mai mult decât am învățat în școală. Mi s-a dovedit că acolo unde e voință, e și putință”, a precizat Daniela Nicolaș.
Nemulțumiți de partea legislativă, după angajare
Cei doi tineri prezenți la întâlnire s-au declarat foarte mulțumiți de rezultatele proiectului și au ținut să precizeze că doresc și alte astfel de proiecte pe viitor, care să-i sprijine pe toți cei care sunt văzuți ca vulnerabili, dar și să se încurajeze angajarea lor. „Suntem mulțumiți de ceea ce am învățat și de faptul că avem o calificare. Suntem mândri. Sperăm ca și clasa politică să ne sprijine, degeaba avem calificare, dacă suntem împiedicați să ne angajăm”, a menționat Elvis, unul din beneficiari. Daniela Nicolaș a adus lămuriri și a spus că dacă un tânăr care obține o calificare și provine dintr-un astfel de grup se angajează, i se reține 80% din venit, iar suma rămasă nu-i ajunge pentru nimic, motiv pentru care mulți abandonează locul de muncă. „Ne bucurăm de sprijinul actualului ministru al muncii, cu care am discutat despre nemulțumirile noastre și ale tuturor celor pe care îi reprezentăm și care ne-a spus că se va face tot posibilul pentru a se ajunge la o rezolvare”, a adăugat Daniela Nicolaș. Adrian, un alt beneficiar, a mărturisit că e mândru de munca pe care o depune zi de zi și de rezultatele sale, care se datorează colaborării dintre oameni.
Gabriela Gheorghe, reprezentata SIDA Group, a ținut să precizeze că este foarte important ca persoanele cu dizabilități să fie privite altfel, să vedem ce au mai bun în ei. „Nu am simțit că echipa cu care am lucrat s-a aflat la primul proiect, iar faptul că v-am cunoscut mi-a adus un plus în viața personală”, a declarat aceasta. Și reprezentanții CCSE Galați au subliniat importanța lucrului în echipă și faptul că, fără ajutorul tuturor persoanelor implicate, nu s-ar fi reușit un astfel de rezultat. Conform acestora, s-a lucrat în echipă și s-a ținut cont de părerea fiecăruia.
Deși a întâmpinat dificultăți, echipa s-a ambiționat și a reușit ceea ce și-a propus.