Ediția: Joi 24 Iulie 2025 Nr. 6927

Acțiuni de amploare în gări, trenuri și la trecerile la nivel cu calea ferată


Polițiștii de la Transporturi Feroviare Vrancea desfășoară, în cadrul Săptămânii Prevenirii Criminalității, o serie de acțiuni ce au ca scop prevenirea și combaterea infracțiunilor comise în stații CFR, săli de așteptare și în trenuri, dar și pentru prevenirea accidentelor la trecerile la nivel cu calea ferată. Oamenii legii le vor vorbi călătorilor și despre importanța achiziționării biletului de călătorie și consecințele pe care le are călătoria frauduloasă cu trenul.

    Polițiștii Serviciului de Poliție Transporturi Feroviare Vrancea desfășoară săptămâna aceasta, în cadrul Săptămânii Prevenirii Criminalității, o serie de activități ce au ca scop prevenirea accidentelor la trecerile la nivel cu calea ferată, siguranța călătorilor în trenurile de persoane și în stațiile CFR, dar și prevenirea și combaterea călătoriilor frauduloase și a actelor de tulburare a ordinii și liniștii publice. Acțiunile preventive se vor desfășura în toate stațiile CFR de pe raza județului, dar și în trenuri.     „În contextul desfășurării celei de-a zecea ediții a «Săptămânii prevenirii criminalității», Secția Regională de Poliție Transporturi Galați – Serviciul Județean de Poliție Transporturi Vrancea va organiza și efectua o serie de activități și acțiuni cu efective mărite, având drept scop sensibilizarea cetățenilor cu privire la nivelurile de risc în referire la infracționalitatea specifică domeniului transporturilor feroviare, conștientizarea consecințelor unor conduite neadecvate pe care, mai ales, tinerii le adoptă, fără a lua în considerare factori externi care pot determina diminuarea semnificativă a gradului de siguranță, atât a persoanei cât și a bunurilor avute în posesie, precum și evidențierea posibilităților multiple de a evita o serie de pericole, prin adoptarea unor măsuri de autoprotecție care își dovedesc eficiența înaintea intervenției structurilor abilitate. Ariile prioritare cu pondere semnificativă în direcția prevenirii sunt: siguranța circulației feroviare și diminuării riscului de accident feroviar; reducerea accidentelor la trecerile la nivel cu calea ferată; siguranța călătorilor în trenurile de persoane și stațiile CFR; prevenirea și combaterea călătoriei frauduloase și a actelor de tulburare a ordinii publice. În sensul celor mai sus expuse, polițiștii Serviciului Județean de Poliție Transporturi Vrancea vor desfășura acțiuni punctuale cu efective sporite în intervalul 28.09-02.10.2015, în colaborare cu instituțiile cooptate, acțiuni care să își măsoare eficiența atât în îmbunătățirea imaginii Poliției Transporturi și sporirea pe de o parte a popularității acesteia, iar pe de altă parte a încrederii cetățenilor în funcționalitatea structurilor Poliției Române și fiabilitatea metodelor și mijloacelor de prevenire, combatere și cercetare a infracționalității, cât și în adoptarea măsurilor de precauție necesare odată cu deplasarea în exteriorul confortului individual”, se arată într-o informare a Poliției TF.

Nu circulați fără bilet

    Prima zi de activități, respectiv luni, a fost dedicată prevenirii și combaterii actelor de tulburare a ordinii și siguranței publice, precum și prevenirii călătoriilor frauduloase. Astfel, polițitii de la Transporturi Feroviare au desfășurat activități în colaborare cu reprezentanți ai Sucursalei Regionale CFR Călători Galați și ai SC Transferoviar Călători SRL București, atât în stații, la sosirea și plecarea trenurilor, cât și în trenurile de pe ruta Galați-Mărășești, Mărășești-Focșani, Focșani-Mărășești, Mărășești-Adjud și invers.
    Polițiștii vor desfășura și activități pentru prevenirea accidentelor la trecerile la nivel cu calea ferată. Pe raza județului Vrancea, evenimentele de acest gen sunt destul de rare. Cu toate acestea, este important ca fiecare dintre noi să cunoaștem regulile pe care trebuie să le respectăm pentru a nu fi victimele unor astfel de evenimente. Astăzi, polițiștii vor desfășura activități la trecerile la nivel cu calea ferată din zona localităților Golești, Cîrligele, Bizighești și Adjudu Vechi.
    Polițiștii spun că în astfel de situații este nevoie de prudență, iar indicatoarele și semnalele acustice și luminoase de la trecerile la nivel cu calea ferată nu trebuie ignorate. În plus, în cazul traversării liniilor de cale ferată, viteza trebuie adaptată în permanență la condițiile de drum. Totodată, conducerea autovehiculelor sub influența alcoolului este interzisă, iar starea avansată de oboseală poate pune viața în pericol.  Pentru a nu primi amenzi, polițiștii recomandă șoferilor să oprească în dreptul indicatorului ce obligă la oprire, a barierelor sau semibarierelor care sunt în curs de coborâre ori în poziție orizontală, dar și la semnalele sonore și luminoase care anunță apropierea trenului.
    În ceea ce-i privește pe cei care se deplasează pe jos, polițiștii spun că ei trebuie să se asigure la traversarea căii ferate atât în locurile permise, dar și la cele de siguranță. Oamenii legii mai adaugă că traversarea se face numai prin locurile special amenajate. Totodată, copiii nu au ce căuta la joacă în zona de siguranță a căii ferate.
Principalele cauze ale accidentelor de cale ferată sunt vizibilitatea redusă, viteza greșit estimată, dar și percepția denaturată privind distanța de firele electrice.

Nu vă lăsați bunurile nesupravegheate  

    Ziua de vineri va fi dedicată prevenirii și combaterii infracțiunilor cu violență, a furturilor de la călători, dar și a portului ilegal de arme periculoase. Se va acționa în stații, dar și în trenuri, călătorilor fiindu-le împărțite și pliante cu sfaturi preventive. Polițiștii spun că furturile, tâlhăriile, dar și alte infracțiuni cu violență comise asupra persoanelor în stații sau în apropierea acestora, se comit mai ales noaptea. De asemenea, locurile cele mai favorabile sunt peroanele sau sălile de așteptare, momentul preferat de infractori pentru a comite infracțiuni fiind în timpul călătoriei, în special atunci când oamenii dorm, dar și în timpul staționării trenurilor, când bunurile sunt lăsate nesupravegheate. Oamenii legii fac precizarea că peste 70% dintre furturi au ca principal factor determinant neatenția victimei, iar bărbații cad victime ale infractorilor cel mai des.
    Polițiștii spun că oamenii devin victime sigure ale unor infracțiuni atunci când uită că în spatele unui profil prietenos se pot ascunde intenții rele, atunci când empatizează cu cei care apelează la mila lor, cu scopul de a le distrage atenția și a le fura bunuri, dar și când nu-și asigură temeinic bunurile pe care le au la ei. Polițiștii spun că este mai bine să fim atenți atunci când este aglomerat, dar și să nu lăsăm bagaje ori alte bunuri nesupravegheate, pentru că nu facem altceva decât să „invităm” hoții la furat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?