Ediția: Joi 17 Iulie 2025 Nr. 6922

Ultimatum pentru proprietarii Casei Macridescu din Focşani


Direcția de Cultură a cerut proprietarilor Casei Macridescu din Focșani – fosta grădiniță de lângă fostul palat al copiilor –  să realizeze un proiect de lucrări de igienizare, întreținere și reparații curente a monumentului istoric. Primele documente trebuie depuse de proprietarul clădirii în termen de 90 de zile iar în cel mult 180 de zile trebuie depusă documentația tehnică completă, întocmită de o persoană autorizată, la sediul Direcției pentru Cultură. Deciziile au fost luate după ce consilierii Direcției au constatat o stare avansată de degradare a monumentului istoric în urma inspecției făcute acum două zile la Casa Macridescu.
    Potrivit raportului făcut de consilieri, curtea imobilului era plină de vegetație, arbuștii și arborii punând în pericol fațada clădirii și obturând vizibilitatea monumentului. „Totodată, prin prezența acestei vegetații este facilitată pătrunderea în incintă a persoanelor care pot vandaliza monumentul, sau ceea ce a mai rămas nevandalizat din acesta. În privința imobilului, s-a constatat lipsa geamurilor, a pardoselii, deteriorarea gravă a tâmplăriei interioare și exterioare, distrugerea planșeului, tencuială căzută, urmele unui incendiu, prezența gunoaielor și a inscripțiilor. Plasa metalică montată anterior pentru a împiedica accesul în imobil a fost îndepărtată parțial sau complet în anumite părți ale imobilului, indicând utilizarea clădirii de către persoane fără locuință„, au spus reprezentanții Direcției de Cultură.
    Aceștia au cerut îndepărtarea vegetației și curățarea arborilor prezenți în așa fel încât să se asigure vizibilitatea asupra monumentului istoric, împiedicarea accesului în clădire a persoanelor neautorizate prin închiderea căilor de acces (uși, ferestre) și repararea împrejmuirii exterioare, salubrizarea incintei și clădirii. De asemenea, au solicitat repararea și completarea sistemului pluvial de la acoperiș în vederea stopării distrugerii provocate de precipitații, în special asupra fațadelor și elementelor artistice ale acestora. „Facem precizarea că încălcarea de către proprietarul monumentului istoric a obligațiilor referitoare la asigurarea pazei, integrității și protecției, prevenire și stingere a incendiilor, efectuarea lucrărilor de conservare, consolidare, restaurare, reparații curente și de întreținere a monumentului istoric, constituie contravenții și se sancționează potrivit legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice. De asemenea dorim să informăm opinia publică despre faptul că proprietarul monumentului istoric, domnul Sorin-Nicolae Plăcintă nu a fost prezent la fața locului, acesta fiind reprezentat prin avocat”, se arată într-un comunicat semnat de directorul Traian Negulescu.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?