Ediția: Miercuri 9 Iulie 2025 Nr. 6916

HAOS în sănătate! Sistemul electronic al cardului s-a BLOCAT


Haos în sistemul medical vineri dimineață, după ce sistemul electronic al cardului de sănătate s-a blocat pentru mai multe ore, încă de la primele ore ale dimineții. Medicii de familie nu au putut acorda servicii medicale, trimițându-și pacienții acasă, dar în spitale s-au acordat servicii și s-au făcut externări.
Blocajul a fost la nivel național, fiind asumat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, care a emis o informare de presă. „Începând cu ora 6.55, astăzi, 18.09.2015, la sistemul de card – CEAS a apărut o defecțiune. Echipa de suport lucrează la remedierea acestei defecțiuni. Până la remediere, rugăm furnizorii de servicii medicale să procedeze după cum urmează: după introducerea cardului în cititor, se tastează pin-ul de către asigurat, iar sistemul este pregătit să păstreze amprenta de timp și numărul de card folosit; se înregistrează serviciul prestat în aplicația de furnizori; de la momentul (care va fi anunțat de CNAS) repunerii în funcțiune a sistemului CEAS, serviciile efectuate și operate în aplicație de furnizori vor trebui încărcate în PIAS în limita celor 72 de ore; toate serviciile prestate și operate în sistem începând cu ora 6.55 până la remedierea defecțiunii se vor valida în PIAS doar pe baza amprentei de timp și număr de card”, se arată în informarea de presă.

     Grigore Hanță acuză o „blocare voluntară a sistemului”

Medicii de familie au fost foarte revoltați de blocarea sistemului, ei spunând că astfel de situații sunt frecvente. „De la 7 dimineața nu-mi merge sistemul, mai exact nu merge validarea serviciilor medicale, apoi reprezentanții CAS zic că se fac economii în sistem. Astea se fac pe cârca noastră. Nu am avut ce face, așa că am trimis pacienții acasă și i-am reprogramat!”, ne-a spus, revoltat, un medic de familie din Sud.
Președintele Patronatului Medicilor de Familie Vrancea, medicul Grigore Hanță, ne-a spus că sistemul electronic nu a funcționat pe partea de validare a serviciilor medicale. Acesta a precizat că acum o lună de zile a trimis o scrisoare deschisă reprezentanților CAS și CNAS, dar nici în prezent nu a primit un răspuns. În acea scrisoare este menționată posibilitatea de blocare controlată a sistemului de către CNAS, pentru a face așa zisele „economii la buget”. „CNAS decontează doar acele servicii validate-recunoscute de SIUI, iar dacă ele nu pot fi validate (validarea fiind permisă doar în primele 72 de ore de la prestare) este evident că vor «rezulta economii». De câte ori se vor dori «economii în sistem» este suficientă o blocare voluntară a serverelor câteva ore(!). Potrivit legii bugetului, sumele nu pot fi mutate de la un capitol la altul, eventualele «economii» trebuie să fie utilizate cu destinația inițială (economiile la spital nu pot fi utilizate la decont de medicamente așa cum se declara în mass media, la fel cum «economiile» de la medicii de familie trebuiesc utilizate cu aceeași destinație)”, se arată în scrisoarea respectivă.

   Pacienți puși pe drumuri
 

Și pacienții au fost afectați, vineri, de blocarea sistemului. Ei au fost puși pe drumuri degeaba, mai ales că medicii de familie au refuzat să le acorde serviciile medicale de care aveau nevoie. „Am fost de dimineață la medicul de familie ca să obțin un bilet de trimitere, dar acest lucru nu a fost posibil pentru că nu mergea sistemul. Asistenta mi-a zis că astfel de blocări ale sistemului se întâmplă în fiecare vineri. Așa că m-a trimis acasă și nici bilet de trimitere nu am obținut. Am pierdut timpul degeaba!”, a spus, revoltată, Diana.
Mai norocoși au fost pacienții care au avut nevoie de medicii din spitale și policlinici. Aici, medicii le-au acordat servicii medicale, chiar dacă sistemul a fost blocat. „Sistemul e blocat, dar pacienții au fost externați, au primit servicii medicale și le-am introdus în sistem offline. Pacienții nu trebuiau să sufere din cauza unei defecțiuni informatice, plus că noi putem valida serviciile în 72 de ore, în sistem online”, ne-a declarat managerul Spitalului Județean, Constantin Mîndrilă.

   Sistemul a redevenit funcțional la ora 12.15
 

La ora 12.15, vineri, sistemul a devenit funcțional. Mihai Copaci, președintele CAS Vrancea, ne-a declarat că problema a fost una informatică, iar furnizorii de servicii medicale pot sta liniștiți, deoarece serviciile medicale le vor fi decontate.
Referitor la afirmația medicului Hanță, care a acuzat că defecțiunea a fost „o blocare controlată”, Copaci a precizat că nu poate fi de acord. „Sistemul a fost blocat de la 6.55 până la 12.15. A fost o problemă informatică a programului informatic al CNAS, CEAS mai exact. CNAS a trimis informare cu toți pașii care trebuiau respectați, iar furnizorii au putut acorda servicii medicale, numai că în sistem offline, ei având posibilitatea să le valideze în sistem online în maxim 72 de ore. Cei care au refuzat să acorde servicii medicale au greșit, deoarece noi am spus în nenumărate rânduri ca în condițiile în care nu merge sistemul, trebuie acordate servicii pacienților. Serviciile vor fi decontate. Referitor la ce a zis doctorul Grigore Hanță, nu pot fi de acord cu această poziție, întrucât, din informațiile pe care le avem în urma verificărilor, blocajul a fost creat de o defecțiune informatică, iar echipa de suport a intervenit”, ne-a explicat Mihai Copaci. Reamintim că de la 1 septembrie, cardul național de sănătate a devenit obligatoriu.

Scrisoarea medicului Hanță către CNAS AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?