Ediția: Vineri 18 Iulie 2025 Nr. 6923

PROGNOZA METEO pe două săptămâni, dar şi pentru intervalul august – octombrie


Regimul termic va continua să fie unul canicular în perioada următoare, însă episoadele cu precipitații pe arii extinse vor fi semnalate în intervalul 28 – 30 iulie, respectiv în zilele de 4 și 5 august, reiese din prognoza publicată luni de Administrația Națională de Meteorologie /ANM/, valabilă în intervalul 27 iulie – 9 august.
    În Moldova, în cea mai mare parte a intervalului de prognoză, temperaturile maxime vor fi mai mari decât normele climatologice specifice perioadei și se vor situa, în medie, între 28 de grade în ultima zi a lunii iulie și 33-34 de grade în 29 iulie și din nou între 2 și 4 august. Pe arii restrânse, cel mai probabil în sudul regiunii, vor mai fi și zile caniculare. În ceea ce privește temperaturile nocturne, media acestora se va situa, în general, peste 16 grade în ambele săptămâni ale intervalului de prognoză. Probabilitatea de apariție a manifestărilor de instabilitate atmosferică va fi mai ridicată în zilele de 27, 30, 31 iulie și, din nou, în jurul datei de 4 august. În restul intervalului doar izolat vor fi posibile ploi de scurtă durată.
    Pe Litoral. În cea mai mare parte a intervalului, în Dobrogea, până spre sfârșitul lunii iulie vremea va fi călduroasă, izolat caniculară, mai ales în vestul regiunii, cu temperaturi maxime ce se vor situa, în medie, între 32 și 34 de grade. Pe 1 august va avea loc o ușoară scădere a regimului termic, iar media maximelor diurne va fi de aproximativ 30 de grade, apoi va crește din nou, iar în intervalul 3 — 9 august va fi de 31-32 de grade. Pe parcursul nopților temperaturile nu vor coborî sub 20 de grade Celsius, iar la începutul intervalului media minimelor nocturne nu va scădea sub 22 de grade. Probabilitatea pentru averse va fi extrem de redusă pe tot parcursul intervalului de prognoză.
    La munte. Vremea se va menține caldă în cea mai mare parte a intervalului de referință, fiind estimate valori maxime, în medie, între 21 și 23 de grade în prima săptămână de prognoză. În a doua săptămână regimul termic diurn se va menține constant și se va caracteriza prin temperaturi ce se vor situa, în medie, în jurul valorii de 24 de grade. În cursul nopților, temperatura aerului va avea valori medii cuprinse între 11 și 13 grade până la sfârșitul lunii iulie, iar în prima decadă din august vor fi minime nocturne de aproximativ 14 grade, în medie. Se vor semnala averse pe arii mai extinse pe 26, 27, 30 și 31 iulie, iar în a doua săptămână de prognoză în fiecare zi sunt posibile ploi de scurtă durată, dar numai pe arii restrânse și în general slabe cantitativ.
    Estimările meteo sunt realizate de către ANM pe baza produselor numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.

Vremea în următoarele trei luni

    Temperaturile medii lunare se vor situa peste normalul climatologic în cea mai mare parte a țării în lunile august și septembrie, iar abaterile termice cele mai mari sunt posibile în special în zonele sud-estice, sudice și vestice, arată prognoza meteorologică valabilă pentru intervalul august – octombrie 2015, publicată de Administrația Națională de Meteorologie /ANM/.
    În august, temperaturile medii lunare, raportate la perioada 1981—2010, se vor situa peste mediile multianuale (19,7 grade Celsius) în cea mai mare parte a teritoriului, cele mai mari temperaturi fiind posibil să se înregistreze îndeosebi în regiunile sudice, sud-estice si vestice. Astfel, pentru Muntenia sunt prognozate temperaturi medii de 18-23 grade Celsius, în Dobrogea între 22 și 23 de grade Celsius, în Transilvania de 16-20 grade Celsius și în Banat între 19 și 23 de grade Celsius. În ceea ce privește cantitățile de precipitații, acestea vor fi deficitare în aproape toată țara, cele mai scăzute valori fiind posibile în sud-estul și sudul teritoriului, unde se vor înregistra între 22 și 40 de litri/mp. Media multianuală de precipitații este de 77,8 litri/mp.
    La nivelul lunii septembrie se preconizează temperaturi medii lunare ce vor înregistra valori peste normele climatologice (stabilite la 14,8 grade Celsius) în sud-estul, sudul și vestul țării, iar în celelalte regiuni se pot apropia de cele normale. Pentru Banat sunt prognozate temperaturi medii de 15-18 grade, Crișana (15-16 grade), Dobrogea (16-19 grade), Maramureș (13-15 grade), Transilvania (11-16 grade), Oltenia (13-18 grade), Muntenia (14-18 grade) și Moldova (10-17 grade). La capitolul precipitații, prognoza relevă cantități lunare cu tendință spre deficit în majoritatea regiunilor, cu excepția centrului și nordul țării unde acestea pot fi apropiate de mediile climatologice, ce se situează la 55 l/mp.
    În octombrie, estimările arată că valorile termice vor fi peste mediile climatologice în sud-est și local în sudul și vestul țării, iar în restul zonelor se vor încadra în normalul perioadei (9,6 grade Celsius). Temperaturile medii vor fi cuprinse între 5 și 12 grade, în Moldova, între 6 și 10 grade în Transilvania, între 9 și 10 în Maramureș, între 8 și 12 grade în Oltenia, între 9 și 12 grade în Muntenia, 10-11 grade în Crișana, 10-13 grade în Banat, și 11-14 grade în Dobrogea. Cantitățile lunare de precipitații vor prezenta valori peste mediile multianuale în majoritatea regiunilor (cu medii între 38 și 70 de litri/mp, în Oltenia), mai puțin în sud-est și local în sudul și vestul țării, unde acestea vor fi apropiate de cele normale.
    Estimările sezoniere sunt realizate de către Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, și au un grad de realizare de aproximativ 60%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?