Ediția: Sâmbătă 5 iulie 2025 Nr. 6913

Fermierii cu PFA nu ştiu cum să vândă în pieţe. Ce spun autorităţile


Noile reglementări fiscale îi amețesc pe fermierii vrânceni care s-au înregistrat la Registrul Comerțului ca PFA-uri sau alte forme de autorizare. După introducerea atestatului de producător agricol, a carnetelor de comercializare, țăranii cu PFA nu știu cum pot să mai vândă legal în piețele agroalimentare. Pe de o parte, ei nu pot obține acest atestat de producător agricol care le permite să vândă în piețe, deoarece acest document este doar pentru persoanele fizice individuale. Pe de altă parte, dacă ar vrea să dea bon fiscal, nu au cum să facă acest lucru deoarece casele de marcat sunt doar pentru comercializarea mărfurilor și nu pot fi fiscalizate pentru codurile CAEN de cultivare a plantelor.
    Situația fiscală a acestor fermieri nu este clară nici la Administrația Județeană a Finanțelor Publice Vrancea. Conducerea AJFP Vrancea a solicitat clarificări referitoare la această speță de la Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice de la Galați, astfel încât să poată oferi un răspuns coerent fermierilor cu PFA care vor să își vândă legal produsele din gospodărie. În această situație sunt mii de fermieri care au accesat măsurile europene de sprijin pentru agricultori unde una dintre condiții era autorizarea la Registrul Comerțului. „Am făcut un PFA pentru a putea obține fonduri europene și a ne vinde legal produsele dar acum nu știm ce să facem. De la finanțe ni se spune că trebuie să depunem declarații pentru veniturile agricole, la fel ca toți agricultorii. Ne spun că ar trebui și casă de marcat. Dar cum să fac asta, eu fac agricultură, ce treabă am eu cu o casă de marca pentru a vinde în piețe?”, ne-a spus un țăran din Jariștea.
    Chiar dacă ar dori să folosească o casă de marcat fiscală, țăranii nu o pot fiscaliza pentru că nu există tehnic această posibilitate. Reprezentantul unei firme din Focșani care asigură service pentru casele de marcat fiscale ne-a spus că pentru acest coduri CAEN din agricultură nu poate fi realizată fiscalizarea. „Casele de marcat sunt folosite pentru comercializare. PFA-ul din agricultură, cu cod CAEN pentru cultivarea plantelor, trebuie să obțină de la Registrul Comerțului încă un cod CAEN, pentru comercializare”, a explicat reprezentantul firmei de service.
    Singura soluție pentru fermierii care vor o casă de marcat este să depună o declarație pe proprie răspundere la Registrul Comerțului precum că vând doar produse agricole din producția proprie în târguri, piețe agroalimentare. Directorul de la Registrul Comerțului Vrancea, Maricel Ristea, a afirmat că până acum au fost câteva solicitări din partea fermierilor pentru obținerea unui certificat constatator care să le permită comercializarea produselor proprii. Este o procedură care durează circa două zile și care poate costa până la 150 lei. „La noi se face o mențiune simplă și trebuie depusă o declarație pe proprie răspundere că activitatea de comercializare este pentru valorificarea produselor proprii”, a explicat directorul de la Registrul Comerțului care este procedura care trebuie urmată de fermieri.

Articolul precedent
Articolul următor

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?