„Să vă explic eu cum e treaba cu Piața. Văd o mulțime de comentarii că la Piață nu se dă bon și că e plin de bișnițari. Voi știți că în toată Europa producătorul produce și comerciantul vinde? Sunteți foarte dezinformați și chiar că nu o să mai vedeți picior de producător în piețe că deja de la 1 Aprilie nu se mai dau certificatele de producător așa cum erau înainte. Iar în privința bișnițarilor să știți că și NOI avem societăți și chiar dacă nu dăm bon clientului, marfa intră cu factură și se scade cu aviz. Așa era legea până acum. Acum mai nou de când ne-a obligat să luăm case de marcat am luat și de-alea, dar să-mi explice un profesionist fiscal, eu dacă cumpăr 100 kg de varză dimineața, până seara la 5 ea scade la 80. Dispare pur și simplu. N-am ce cântări să trec la pierderi că ea a dispărut și atunci vine ANAF și mă găsește cu lipsă în gestiune adică fraudă. Fraudă de unde? Că legumele mele pur și simplu dispar… Voi chiar credeți că nouă ne dă cineva legumele degeaba și le vindem noi scump? Ia mergeți până la Onasis și vedeți că roșiile sunt 7,5 lei kg și noi le vindem cu 8 lei în condițiile în care taxa unei mese la Piață este de 9 lei și se vând aproximativ 30 kg de roșii la zi. Faceți voi un calcul și lăsați răspunsul aici să vadă toată lumea de ce sunt fraierii de bișnițari care stau în frig și ploaie la Piață așa de bogați. Sau poate v-ar conveni să ne închidă pe toți și să ne angajăm și noi la program de 8 ore nu 13 ca roboții și să văd eu de unde mai mâncați legume proaspete că marketurile sunt praf la nivelul legumelor și nu o să se compare niciodată cu Piața. Poate o fi mai bine așa…”
La tarabă doar cu casă de marcat pentru societăți și PFA-uri
Acesta este un comentariu scris pe site-ul nostru de un cititor care semnează „Piețaru”. Åži, este adevărat, de la 1 aprilie lucrurile chiar se vor schimba în piețe. Producătorii individuali, țăranii, care vor să vândă în piețe trebuie să solicite de la primăriile localităților noile documente care le permit să vândă, legal, la tarabe. Este vorba despre atestatul de producător și carnetul de comercializare care înlocuiesc vechile certificate de producători agricoli. La Focșani, conducerea Pieței Moldovei a anunțat deja comercianții că, de la 1 aprilie, „producătorii particulari care au închiriat mese în piață, vor prezenta la sediul administrației, Atestatul de Producător pe anul 2015 eliberat de primăria unde își au domiciliul”.
Practic, tarabagiii care sunt înregistrați ca societate sau persoane fizice autorizate pot vinde în piață doar dacă au case de marcat fiscale. Este o obligație care exista și până acum însă în ultimii ani nimeni nu a verificat cum sunt vândute produsele agricole în piețe. Ușurința cu care se acordau vechile certificate de producător agricol a înlesnit un comerț la negru de produse agricole. Mulți tarabagii cumpărau marfa de la țărani și o revindeau în piețe, chipurile ca și producători agricoli pentru că nimeni nu putea să îi verifice. Iar în funcție de inspectori prezentau și documentele pentru marfă. Dacă veneau inspectorii fiscului deveneau producători individuali, iar când veneau cei de la Direcția Agricolă, deveneau PFA sau SRL. Așa se făcea că roșiile importate din Turcia erau vândute ca și cum ar fi fost crescute în solariile de lângă Focșani.
Însă, de la 1 aprilie, cel puțin la Piața Moldovei, ar trebui să fie mai multă ordine. Cei care nu sunt înregistrați ca operatori economici, țăranii care vând doar produsele obținute în gospodărie, trebuie să dețină doar atestatul de producător și carnetul de comercializare. Legislația fiscală precizează că nu este nevoie de casă de marcat pentru „comerțul ocazional cu produse agricole din producție proprie efectuat de către producătorii agricoli individuali, autorizați în condițiile legii, în piețe, târguri, oboare sau în alte locuri publice autorizate”. În schimb, comercianții vor trebui să dețină o casă de marcat fiscală și să elibereze bon pentru fiecare produs vândut.
Primăriile trebuie să verifice terenurile și animalele țăranilor
Noua lege referitoare la condițiile în care trebuie să se desfășoare comercializarea în piețele agroalimentare stabilește că vechile certificate de producător agricol sunt înlocuite de atestatul de producător și carnetul de comercializare a produselor. Cele două documente sunt obligatorii și trebuie folosite de toți țăranii care vând în piețele agroalimentare. Atestatul de producător confirmă că fermierii desfășoară o activitate economică, iar carnetul de comercializare este un document nou care îi oferă fermierului posibilitatea de a vinde produsele agricole obținute în ferma sau gospodăria proprie. Acest carnet poate fi obținut de soțul, soția, rudele până la afini de gradul I pentru exercitarea actelor de comerț. Înainte de eliberarea atestatului, inspectorii primăriilor vor verifica, atât pe baza datelor din registrul agricol, cât și pe baza celor din teren, dacă există suprafețele de teren, respectiv efectivele de animale pentru care se solicită eliberarea documentelor.
Legea aduce amenzi consistente pentru primarii care semnează în alb atestate de producător sau carnete de comercializare. Minimul amenzii este de 15 mii lei și se ajunge la 22.500 lei. Bișnițarii care vând produse agricole fără să aibă noile documente prevăzute de lege riscă, de asemenea, sancțiuni consistente, cuprinse între 15 mii și 22.500 lei. O noutate este și extinderea categoriilor de funcționari care pot constata și sancționa neregulile în folosirea documentelor și vânzare produselor în piețe. „Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor … se realizează de persoanele împuternicite de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerul Finanțelor Publice, prin Agenția Națională de Administrare Fiscală, și de agenții și ofițerii de poliție din cadrul Poliției Române, de către Poliția locală și de către persoanele împuternicite de primar”, precizează noul act normativ. Așa că oricând, un inspector de la Antifraudă poate verifica un tarabagiu care nu se mai poate ascunde în spatele unui document pentru a scăpa de amendă.
Chiar dacă nu trebuie să elibereze bon fiscal sau chitanță pentru fiecare legătură de ceapă sau kilogram de mere, țăranii tot trebuie țină o mică evidență a produselor vândute în fiecare zi. „Pentru vânzările zilnice cu amănuntul efectuate în piețe agroalimentare, târguri și piețe ambulante, producătorii agricoli au obligația să înscrie, la sfârșitul fiecărei zile, în fila din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol … produsele agricole și cantitățile totale vândute în ziua respectivă”, precizează legea 145 din 2014.
Camera Agricolă va viza atestatul de producător
Atestatul de producător și carnetul de comercializare pentru țărani vor fi eliberate de primării doar la solicitarea producătorilor agricoli persoane fizice care doresc să-și valorifice produsele obținute în gospodăria proprie. Documentele au ajuns deja la primăriile care au făcut solicitări către Consiliul Județean, instituția care preia cererile și face comenzile către Imprimeria Națională. Atestatul de producător are o valabilitate de un an calendaristic de la data emiterii. Modul în care trebuie completate noile acte, condițiile care trebuie respectate de fermieri, au fost discutate de conducerea Direcției Agricole la întâlnirile cu reprezentanții primăriilor. Ultima întâlnire a fost cu primăriile din Popești, Urechești și Cotești. Directorul Ticu Constandache spune că a fost discutat inclusiv modelul cererii care trebuie semnată de producătorii agricoli.
Însă una dintre problemele care împiedică eliberarea acestor documente este absența unor asociații profesionale sau sindicate care să le vizeze. Prin această viză, de fapt, se atestă că informațiile sunt corecte iar producătorii desfășoară o activitate agricolă. De exemplu, până la acest moment, la Focșani este înregistrată doar filiala din Vrancea a Asociației Crescătorilor de Albine din România.
Pentru a veni în sprijinul fermierilor, la ședința de astăzi a Consiliului Județean va fi discutat un proiect de hotărâre prin care specialiștii Camerei Agricole Vrancea să poată acorda aceste vize în fiecare localitate. „Desemnarea Camerei Agricole Județene Vrancea ca entitate teritorială, în vederea eliberării avizului consultativ necesar obținerii atestatului de producător”, este denumirea proiectului de hotărâre care va fi discutat de consilierii județeni.