226 vrânceni suferă de boli cronice de rinichi, ei necesitând hemodializă pentru a supraviețui. 222 dintre aceștia fac dializă la Centrul de Nefrologie și Dializă IHS Focșani, iar patru la Spitalul Județean de Urgență. Costurile cu dializa sunt suportate din bugetul sănătății, tratamentul lor lunar ridicându-se la aproximativ 1,2 milioane lei.
Potrivit informațiilor oferite de reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate Vrancea, situația cu pacienții dializați este următoarea: Centrul IHS – 151 de pacienți cu hemodializă convențională, 10 pacienți cu hemodiafiltrare intermitentă, 58 de pacienți cu dializă peritoneală continuă și trei cu dializă peritoneală automată. Costurile tratamentelor acestor bolnavi sunt suportate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, iar valoarea lunară este de 1.164.930,56 lei. Cu cei patru pacienți care fac hemodializă convențională la Spitalul Județean se cheltuie, lunar, 20.336 mii lei, costurile fiind suportate de Casa de Asigurări de Sănătate Vrancea.
Ieri, în Vrancea a fost marcată Ziua Mondială a Rinichiului, ocazie cu care au avut loc mai multe evenimente de informare a populației despre boala cronică de rinichi. „În țara noastră se apreciază că ar exista aproximativ două milioane de persoane cu boală cronică renală, dar doar 2% dintre acestea sunt diagnosticate și se află în evidența și îngrijirea unităților medicale. Nu de puține ori, pacienții nou intrați în dializă afirmă că nu au știut că suferă de o boală de rinichi. În realitate, boala era prezentă și evolua fără simptome de ani sau chiar zeci de ani. Pentru a evita aceaste situație, sau măcar pentru a întârzia evoluția bolii cât mai mult posibil, este necesar ca aceasta să fie descoperită într-un stadiu precoce. Ideal ar fi chiar în momentul debutului. Dar, din păcate, boala cronică de rinichi (BCR) este una dintre afecțiunile încă subdiagnosticate datorită evoluției sale lente și «silențioase», ajungându-se, astfel, într-un stadiu foarte înaintat al bolii renale. BCR nu poate fi vindecată, dar luarea anumitor măsuri în stadiul incipient al bolii poate încetini evoluția acesteia și poate reduce la minimum riscurile complicațiilor la care sunt predispuse persoanele a căror funcție renală este afectată. Odată instalată și diagnosticată boala renală, conduita de tratament trebuie urmată cu și mai mare atenție și strictețe, mai ales că pot apărea și alte manifestări care trebuie tratate”, este mesajul specialiștilor de la IHS.