Polițiștii vrânceni au confirmat faptul că reprezentanții Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei au formulat o plângere cu privire la un fals preot, care cere ajutoare pe internet. În urma primelor verificări efectuate de polițiști, Ciprian Neagu a fost identificat ca fiind inspector de specialitate la Serviciul Rezidențial din cadrul Direcției pentru Protecția Persoanelor Adulte cu Handicap a DGASPC. Potrivit anchetatorilor, Ciprian Neagu este fiu de preot și a studiat teologia.
Sesizarea făcută de reprezentanții Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei cu privire la Ciprian Neagu, care s-ar fi dat drept preot și ar fi cerut ajutoare pentru mama ori fiica sa, grav bolnave, a ajuns la Poliția municipiului Focșani în urmă cu aproximativ două săptămâni, iar oamenii legii au întocmit dosar penal. „În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de înșelăciune”, ne-a precizat subcomisar Bogdan Toader, ofițerul de presă al IPJ Vrancea.
Din verificările făcute până acum de polițiști a rezultat că Ciprian Neagu ar fi contactat diferiți preoți români din străinătate și sub pretextul că mama ori fiica sa ar fi grav bolnave, le-ar fi cerut sprijin financiar. De menționat este faptul că bărbatul nu are copii. El a fost căsătorit cu fiica unui preot din Vrancea, dar cei doi nu au copii împreună. Tot din verificări a mai rezultat că a indicat un număr de cont, care ar aparține mamei sale, iar un preot din Franța i-a trimis suma de 100 euro.
Reporterii Monitorul de Vrancea au luat legătura, ieri, cu Ciprian Neagu, angajatul Serviciului Rezidențial din Direcția pentru Protecția Persoanelor Adulte cu Handicap. Acesta ne-a spus că nu are nicio legătură cu aspectele sesizare de arhiepiscopie. El a adăugat că nu este exclus ca cineva să-i fi folosit numele. „Am văzut și eu ceea ce a apărut și nu am ce să comentez pentru că nu m-am dat drept preot și nici nu am cerut bani cuiva. Nu am folosit numele Arhiepiscopiei și nu am cerut nimănui sprijin financiar pentru mama, sora ori fetița mea, așa cum s-a spus”, ne-a declarat Ciprian Neagu. Rămâne ca în urma anchetei să se stabilească dacă angajatul DGASPC este una și aceeași persoană cu cea care s-a dat drept preot și a cerut sprijin financiar.
Iulian Bulat, directorul Direcției pentru Protecția Persoanelor Adulte cu Handicap, ne-a spus, ieri, că a discutat și el cu angajatul său și că acesta a negat implicarea în acest caz. Bulat a adăugat că se vor lua măsuri dacă se va stabili că aspectele sesizate se confirmă și au legătură cu angajatul instituției. „L-am chemat, am discutat cu el și a negat toate acuzele. Din punctul nostru de vedere, putem spune că dacă a făcut cele relatate în ziar, le-a făcut în timpul lui liber. Este viața lui privată și fiecare plătește pentru faptele sale. Având în vedere formarea lui profesională și activitatea, el ar trebui să vină în sprijinul oamenilor nu să îi înșele, așa cum am aflat și noi din ziar. Dacă organele abilitate vor constata ca faptele se confirmă, vom lua și noi măsurile ce se impun”, ne-a declarat Iulian Bulat.
Reamintim că, la finele săptămânii trecute, Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei a atras atenția opiniei publice, prin intermediul unui comunicat, asupra unui „anume Neagu Ciprian”, care se prezintă drept preot în cadrul Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei și solicită diverse sume de bani, folosindu-se de numele instituției. În comunicatul de pe site-ul www.arhiepiscopiabzvn.ro, se arată că sub pretextul că este preot la Parohia „Sf. Prooroc Ilie” din localitatea Runcu, județul Vrancea, „numitul Neagu Ciprian a solicitat ajutoare financiare de la diverși clerici ai Bisericii Ortodoxe Române și ai altor culte din țară și din străinătate, pe motiv că mama sau fata domniei sale ar fi grav bolnavă, indicând și contul bancar unde să-i fie virate sumele respective”.
Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei precizează că „domnul Neagu Ciprian nu a fost și nu este preot (hirotonit în mod canonic de către episcopul locului) la nici una din parohiile de pe cuprinsul Eparhiei Buzăului și Vrancei; în acest sens, instituția noastră a sesizat organele abilitate din Justiție, pentru a lua măsurile ce se impun”. Conform Biroului de presă al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, instituția recomandă tuturor credincioșilor ortodocși sau de alte culte, din țară și din străinătate, „să nu se lase înșelați de acest impostor și să înștiințeze autoritățile abilitate ale statului, atunci când li se solicită astfel de ajutoare financiare”.
Falsul preot, care ar fi înșelat oameni de bună credință, ar putea fi angajat al DGASPC
