Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, s-a prezentat ieri la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) unde a fost audiat ca martor în dosarul „Referendumul”. Marian Oprișan a declarat în fața instanței că Liviu Dragnea nu i-a cerut niciodată să facă ceva ilegal la referendum și a arătat că această cauză reprezintă „o jignire” pentru judecători, pentru că este „un dosar politic”. Președintele Consiliului Județean Vrancea a dat o declarație de martor în fața judecătorilor ÎCCJ , în care a prezentat cum s-a desfășurat referendumul din 2012 și a precizat că nu s-a practicat turismul electoral în județul Vrancea. „Organizația județeană PSD Vrancea a tratat campania electorală pentru Referendum ca pe orice campanie. Noi nu ne-am gândit la un prag anume de votanți, ne-am gândit doar să ne facem datoria. În democrațiile consolidate, precum cea a SUA, cetățenii sunt aduși la vot în mod organizat, cu autocarul și există chiar liste de prezențe. La Referendum, nu s-a practicat turismul electoral în județul Vrancea, noțiune prin care înțeleg deplasarea organizată a aceluiași electoral la mai multe secții de votare”, a spus Marian Oprișan.
Întrebat în legătură cu aplicația informatică de centralizare a numărului de voturi, Oprișan a arătat că un sistem identic a fost folosit și de PDL, în colaborare cu Serviciul de Telecomunicații Speciale, la alegerile din 2009. „În legătură cu acea aplicație, arăt că ea a fost rezultatul deciziei luate la nivelul conducerii PSD, scopul fiind acela de a se cunoaște numărul celor care vin la vot. Același sistem a fost folosit de PDL, în colaborare cu STS, la alegerile prezidențiale din 2009. Organizația județeană PSD Vrancea și-a dotat toți reprezentanții din secții cu telefoane mobile. Respectivele telefoane nu au fost achiziționate cu ocazia referendumului, ci anterior. Au fost folosite inclusiv la alegerile locale și prezidențiale anterioare și ulterioare acestui referendum. Aplicația informatică a fost folosită de secretariatul general al PSD Vrancea, iar instruirea oamenilor și folosirea acestei aplicații a fost coordonată de Dragoș Bîrlădeanu, bineînțeles cu știința mea. Cu prilejul tuturor scrutinelor electorale, noi ne instruim colaboratorii. Această aplicație informatică și toate celelalte acțiuni nu au militat nicio secundă în sensul fraudării scrutinului sau încălcării legii”, a mai arătat Marian Oprișan.
Åžeful administrației județene a precizat, în fața instanței, că a primit și el sms-uri de la structura centrală, în ziua referendumului, în care i se recomanda să fie vigilent, explicând că respectivele mesaje reprezentau „chestiuni uzuale în interesul de a securiza votul”. „Vă spun cu toată responsabilitatea, ca un om cu experiența necesară în administrație, în organizare și în politică…, cu excepția erorilor, voite sau nevoite, ale unor reprezentanți ai unor secții de votare, acest dosar este o jignire la adresa magistraților din România, este un dosar politic”, a mai spus Marian Oprișan.
În finalul declarației, Oprișan a arătat că, din punctul său de vedere, Dragnea nu a încălcat nicio dispoziție legală, că nu i-a cerut vreodată să comită ilegalități și că nu a făcut nici măcar o sugestie referitoare la aceste aspecte. „Liviu Dragnea, din punctul meu de vedere, n-a făcut nicio eroare, nu a încălcat nicio dispoziție legală. Nu mi-a cerut nimic ilegal. Nu mi-a făcut nicio sugestie în sensul de a mă comporta în vreun fel, iar tot ce mi-a cerut a fost să-mi fac datoria. Utilizarea acelei aplicații informatice nu putea frauda scrutinul”, a încheiat președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.
Și premierul Victor Ponta va fi martor în dosarul Referendumului, după ce instanța supremă a admis cererea apărării lui Liviu Dragnea în acest sens. Decizia a fost luată după ce avocatul lui Liviu Dragnea, Marian Nazat, a cerut, pe 5 februarie, la instanța supremă, audierea premierului Victor Ponta și a 18 coordonatori județeni ai PSD care s-au ocupat de campania pentru referendumul din 2012 pentru demiterea fostului președinte Traian Băsescu, mai scrie Mediafax.
Președintele PSD, premierul Victor Ponta, a precizat, luni, că va merge „cu toată inima” la Înalta Curte, ca martor în Dosarul referendumului, el arătând că știe foarte bine ce s-a întâmplat în 2012 și că nu a existat „nicio lovitură de stat și nicio fraudă”. Conform Mediafax, Ponta a precizat că nu a fost și nici nu va fi citat la Înalta Curte, ci se va prezenta în calitate de martor al apărării.