Persoanele care renunță la micul dejun de trei ori pe săptămână riscă să consume 252 de calorii suplimentare pe parcursul zilelor respective și să se îngrașe aproximativ 13 kilograme într-un singur an, potrivit unui studiu realizat recent în Marea Britanie. Renunțarea la prima masă a zilei mărește nevoia organismului de a consuma alimente nesănătoase și poate duce la o creștere cu 13 kilograme a greutății corporale într-un singur an, dacă acele calorii suplimentare nu sunt arse prin intermediul unor exerciții fizice, afirmă autorii studiului, informează dailymail.co.uk.
Studiul, realizat cu ocazia Breakfast Week – o campanie națională realizată în Marea Britanie în numele fermierilor și producătorilor de cereale, cu scopul de a evidenția importanța micului dejun asupra stării de sănătate – a evidențiat faptul că alimentele preferate la jumătatea dimineții de persoanele care sar peste micul dejun sunt cipsurile, ciocolata și biscuiții.
În Marea Britanie, o persoană din 10 nu mănâncă deloc la micul dejun în niciuna dintre zilele săptămânii. De asemenea, mai mult de o treime – 37% – dintre britanici au recunoscut că renunță la prima masă în anumite zile ale săptămânii de lucru.
Potrivit acestui studiu, realizat pe un eșantion reprezentantiv de 2.000 de adulți, 45% dintre persoanele care sar peste micul dejun recunosc că li se face foame la jumătatea dimineții, 30% dintre ele se plâng că sunt obosite și că le lipsește energia, iar 14% dintre respondenți spun că lipsa micului dejun îi face să se simtă morocănoși. Principalele motive pentru renunțarea la micul dejun au fost: lipsa senzației de foame (30%) și sacrificarea mesei pentru a petrece mai mult timp în pat (23%). De asemenea, 12% dintre britanici spun că pur și simplu uită să mănânce micul dejun, și tot 12% spun că sunt prea ocupați cu alte activități gospodărești.
Studiul a evidențiat, totodată, felul în care micul dejun influențează alegerile culinare pentru restul zilei. Cei care sar peste prima masă a zilei sunt mai dispuși să opteze pentru un baton de ciocolată (27%) și o cutie de băutură carbogazoasă (10%) în timpul prânzului, în comparație cu persoanele care mănâncă micul dejun în fiecare zi (13% respectiv 4%).
Potrivit medicului dietetician Azmina Govindji, coordonatoarea studiului, lipsa micului dejun determină o scădere a glicemiei, încurajând acele persoane să opteze pentru alimente considerate nesănătoase, care oferă o „satisfacere” imediată a nevoii de glucide. Un astfel de comportament alimentar duce la un consum suplimentar de 252 de calorii în fiecare zi – 91.980 de calorii în fiecare an. Dacă acestea nu sunt arse prin exerciții fizice practicate cu regularitate, persoanele vizate riscă să se îngrașe cu 13 kilograme într-un singur an.