Imaginile și reclamele cu burgeri mari și perfect rotunzi, cu roșii suculente și salată proaspătă sunt atât de atrăgătoare și stimulative pentru că stiliștii apelează la trucuri speciale. Un artist din Australia ilustrează, în trei videoclipuri, diferența dintre burgerii, înghețata și băuturile preparate în realitate și stilizarea acestora în scopuri publicitare.
Aceste trucuri de stilizare sunt subiectul celor trei videoclipuri ale creatorului video din Australia Minhky Le, intitulate „Mâncare adevărată, dar nu chiar”, scrie dailymail.co.uk. Le, de asemenea designer grafic, a participat la un curs de două zile despre stilizarea mâncării, ținut de un specialist din acest domeniu cunoscut pe plan mondial, Denise Vivaldo.
„Prin folosirea vopselei de mâncare, a vatei de umplutură, a gheței de imitație și a unei game vaste de alte mijloace istețe, aceste filme explorează numeroasele trucuri care ne sunt prezentate de către industria comercială în viețile noastre zilnice”, scrie artistul pe site-ul său, Whisk Films.
Fiecare clip este compus din două segmente – prima parte este filmată în alb și negru și arată metodele convenționale de gătire și asamblare a produsului alimentar, iar a doua parte, care dezvăluie trucurile folosite de stiliști, este filmată în culori vii.
Primul film are ca subiect burgerul. După ce arată felul în care un burger este gătit și asamblat în mod normal, camera se mută în partea a doua. Chifla rotundă și perfectă este tăiată cu grijă, cea de jos fiind acoperită cu o hârtie pentru ca sucurile din burger să nu pătrundă în pâine și să îi strice aspectul. Apoi bucata de carne este pusă într-o tigaie încinsă și retrasă rapid, doar cât să fie rumenită lateral, după care este unsă cu o pensulă îmbibată într-un lichid de glazură maronie, pentru a-o face să pară mai gătită decât este de fapt. Salata este pusă deasupra burgerului ușor prăjit și fixată prin ace astfel încât frunzele să se reverse atrăgător din părțile chiflei. Roșiile sunt apoi așezate artistic pe salată și prinse și ele cu ace, urmate de castraveții murați. În spatele întregului ansamblu de legume sunt așezate bile de vată ca să creeze iluzia de înălțime, înainte ca felia de pâine de deasupra să fie într-un final așezată în vârf. Cu ajutorul unei seringi, ketchupul este apoi „înțepat” în spațiile libere dintre burger, chifle și legume. Imaginea produsului stilizat alături de cea a burgerului gătit în casă demonstrează contrastul puternic dintre prima și a doua creație.
Al doilea videoclip se concentrează pe dulciuri și demonstrează metoda din spatele unei înghețate la cornet ireproșabile. Încă o dată, primul segment evidențiază produsul nestilizat. O cupă de înghețată este adăugată neceremonios într-un cornet obișnuit, după care este adăugat sos de căpșuni, urmat de bomboane colorate. În partea a doua, se amestecă glazură de vanilie și zahăr într-un castron pentru a crea „înghețată” falsă. Apoi o cupă din înghețată este modelată în vârful cornetului. Sosul de căpșuni este aplicat tot cu ajutorul unei seringi, după care bomboane colorate sunt adăugate deasupra sosului.
Videoclipul final dezvăluie metodele de stilizare folosite în cazul băuturilor carbogazoase. În segmentul al doilea, o bandă cu efect de mascare este înfășurată în jurul paharului, în partea de sus, îninte ca un strat de gel de păr să fie uns pe suprafața paharului. Se pulverizează apoi glicerină, ale cărei picături seamănă cu cele create din condensarea lichidului din pahar. cuburi false de gheață se pun apoi în pahar, împreună cu apă minerală. Banda este apoi scoasă din vârful paharului, iar o umbreluță de cocktail e sprijinită pe un cub de gheață.
VIDEO – http://www.mediafax.ro/life-inedit/mancarea-de-acasa-versus-mancarea-din-reclame-trucurile-folosite-pentru-a-obtine-burgerul-inghetata-si-bauturile-perfecte-video-13786515