Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar – ARACIP va evalua 27 de școli din județul Vrancea. Prima evaluată va fi Școala Gimnazială Dumbrăveni. Din comisia de evaluare fac parte patru persoane, două stabilite de ARACIP și două din Vrancea, respectiv inspectorul școlar Ion Ionașcu în calitate de observator și profesorul Ioan Negoiescu, de la Colegiul de Transporturi Auto din Focșani, în calitate de monitor.
Conform datelor furnizate de reprezentanții ISJ Vrancea, săptămâna viitoare vor fi evaluate Școlile Golești și Jitia, apoi cele din Cîrligele și Mera, urmând ca în perioada 9-13 februarie să fie evaluate școlile Bordeasca Veche și Bîrsești, apoi Liceul Vidra și Școala Bordești, Școala Gologanu și Nistorești, Școala 2 Mărășești și Năruja. În martie va fi evaluată Școala Ploscuțeni. În a doua etapă vor fi evaluate: Colegiul Tehnic Traian Vuia Focșani, școlile Pufești, Slobozia Ciorăști, Străoane, Răcoasa, Garoafa, nr.1 din Reghiu, Valea Sării, Vîrteșcoiu, Vizantea Livezi, Școala Angela Gheorghiu Adjud, Grădinița 1 Obodești și Grădinița 23 din Focșani.
La nivel național, ARACIP, implementează două proiecte strategice „Educație de calitate în școlile din mediul rural – ID 133316” și „Sprijinirea școlilor pentru creșterea calității serviciilor educaționale -ID 138879”, finanțate din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Aceste două proiecte strategice au în vedere pilotarea de noi instrumente de lucru și noi standarde de evaluare prin evaluarea externă a calității învățământului în 1.323 școli din România, dintre care 27 din Vrancea. Astfel, în perioada ianuarie – martie 2015 vor fi evaluate extern 634 de unități de învățământ din mediul rural, în cadrul primului proiect, iar în perioada aprilie – iunie 2015 vor fi evaluate 689 de unități de învățământ, în cadrul celui de-al doilea. Proiectele au o valoare totală de peste 25 de milioane de lei.
Prin aceste două proiecte au fost formate deja peste 2.500 de cadre didactice din toată țara, membre ale Comisiei de Evaluare și Asigurarea Calității (CEAC). „ARACIP continuă debirocratizarea în sistemul educațional din România și propune un set de noi instrumente de lucru pentru evaluatori și noi standarde de evaluare pentru școli, finanțate din fonduri europene FSE-POSDRU. Activitatea de evaluare externă a școlilor își va spori relevanța și obiectivitatea, procedurile se vor simplifica, iar atenția se va îndrepta asupra rezultatelor școlii, progresului, valorii adăugate și a capacității acesteia de a asigura bunăstarea elevului. De asemenea, prin aceste proiecte, se urmărește consolidarea capacității instituțiilor școlare de a crea și utiliza date, de a planifica și a decide în colaborare cu toate părțile interesate: părinți, elevi, cadre didactice, autoritate locală”, spune, într-un comunicat de presă, Constantin Șerban Iosifescu, președintele ARACIP.