Ediția: Marți 8 Iulie 2025 Nr. 6915

Agenţia ZONEI MONTANE, doar una dintre noile structuri din agricultură


 Reorganizarea instituțiilor din agricultură depinde de bugetul aprobat pentru Ministerul Agriculturii. Conducerea Direcției Agricole a participat la o întâlnire organizată de Ministerul Agriculturii unde a fost dezbătută strategia de reorganizare a instituțiilor din agricultură. În cadrul discuțiilor au fost prezentate situațiile din fiecare județ, modul în care propunerile Ministerului Agriculturii vor afecta funcționarea în anii următori a direcțiilor agricole din fiecare județ. Iar situația este delicată pentru că sunt județe unde aceste direcții vor mai avea doar câțiva oameni, insuficienți pentru a funcționa și a îndeplini toate atribuțiile legale. Din acest punct de vedere, Vrancea este un caz fericit deoarece, în urma reorganizării vor mai rămâne circa zece funcționari care să se ocupe efectiv de problemele fermierilor. Ceilalți funcționari ar urma să fie preluați/transferați la noile instituții ce vor fi înființate cel mai probabil de la începutul anului viitor
     Proiectele de acte normative pregătite de Ministerul Agriculturii prevăd înființarea unor noi agenții care să răspundă de relația cu fermierii. Noua organigramă prevede înființarea Agenției Zonei Montane, Agenției Naționale de Zootehnie, a Autorității Naționale Fitosanitare, Autorității pentru Administrare a Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor, dar și a Direcției monitorizare inspecții, verificare și control. 
     Noua lege prevede înființarea instituției Autoritatea Națională Fitosanitară, care preia angajații unităților fitosanitare din cadrul Direcției pentru Agricultură. O altă instituție nou creată este Agenția Națională de Zootehnie, care preia activitatea și personalul Agenției Naționale pentru Ameliorare și Reproducție în Zootehnie „Prof. Dr. G.K. Constantinescu”. Tot aici va fi angajat și personalul cu atribuții de inspecție în domeniul zootehniei din cadrul Direcției pentru Agricultură, precum și activitatea de inspecție privind activitatea de clasificare a carcaselor. 
     Legea prevede înființarea Direcției monitorizare inspecții, verificare și control care va prelua activitatea de inspecție, verificare și control de la Direcția pentru Agricultură. „La nivelul fiecărui județ și al municipiului București se organizează și funcționează, în subordinea structurii nou-înființate prevăzute un compartiment funcțional”, se arată în legea de reorganizare a Ministerului Agriculturii. Numărul maxim de personal preluat de noua instituție este de șase funcționari pentru fiecare județ. 
     O altă instituție nou creată va fi Autoritatea pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor care va prelua personalul Direcției Generale Sistemul Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor. La nivelul județului Vrancea, această autoritate va răspunde de Stația Antigrindă, un proiect aflat în derulare și care anul acesta a primit o finanțare de trei milioane lei. 
Renaște proiectul Agenției Zonei Montane 
     O instituție nou înființată, după o așteptare de zece ani, este Agenția Zonei Montane. În cadrul noii instituții va fi organizat, ca direcție, Centrul de Formare și Inovație pentru Dezvoltare în Carpați – CEFIDEC, structură specializată pentru formare profesională în specific montan. Înființarea acestei Agenții a Zonei Montane este un pas înainte pentru realizarea unei strategii specifice acestor zone. Această agenție, care va avea sediul la Vatra Dornei, va avea filiale doar în județele cu zonă de munte, printre care și Vrancea. Numărul exact de personal urmează să fie stabilit prin ordin al ministrului agriculturii. Este un proiect inițiat în urmă cu zece ani și pe care oamenii din zona de munte l-au cerut cu insistență pentru a le apăra drepturile în fața agricultorilor din zona de câmpie. Profesorul Radu Rey, președintele Forumului Montan din România, este autorul principal al „Strategiei de dezvoltare durabilă a zonei montane” și mai ales a primei „Legi a muntelui” din România prin care arată necesitată unui tratament diferit pentru fermierii din zona de munte, unde nu se pot aplica tehnologii agricole intensive ca în zona de șes. 
     Această instituție nou creată „elaborează și propune spre inițiere Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și, după caz, avizează proiectele de acte normative al căror obiect se referă la dezvoltarea și protecția zonei montane, valorificarea superioară a resurselor naturale și umane din zona montană, urmărind aplicarea acestora cu respectarea limitelor de autoritate, a principiilor autonomiei operatorilor economici și a autonomiei locale”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?