Zahărul a devenit în ultima vreme inamicul public numărul unu în ceea ce privește alimentele nesănătoase, specialiștii avertizând asupra riscurilor cardiovasculare și legate de obezitate pe care acesta le aduce, informează femalefirst.co.uk. Nutriționiștii avertizează asupra riscurilor aduse de consumul ridicat de zahăr și oferă o serie de metode pentru a scădea nevoia de „ceva dulce”.
Negarea dorinței de a mânca zahăr nu este o soluție, deci nu trebuie ca această substanță să fie scoasă de tot din alimentație, ci trebuie abordată o soluție moderată. Experții spun că persoanele care simt nevoie de a consuma alimente dulci nu ar trebui să renunțe de tot la acestea, ci să fie doar moderați. Un aliment dulce, când și când, este util organismului și nu prezintă riscuri pentru sănătate.
Un somn sănătos poate reduce dorința de a consuma zahăr. Atunci când nu este odihnit îndeajuns, organismul are nevoie de zahăr pentru a suplini lipsa de energie, explică Martin Budd, autorul cărții „Why Am I So Exhausted” („De ce sunt atât de extenuat”, n.r.). Folosirea de condimente ca vanilie, nucșoară, scorțișoară și cardamom pentru aromatizarea unor feluri de mâncare și băuturi, fără a adăuga zahăr, poate ajuta, de asemenea, la scăderea nevoii de alimente dulci.
Unii experți spun că desertul poate fi înlocuit cu ceva mai multe exerciții fizice, mai ales în cazul celor care folosesc dulciurile ca pe o metodă de rezolvare a problemelor emoționale. În acest caz, o jumătate de oră de alergat prin parc poate fi mult mai eficientă și mai sănătoasă, decât un baton de ciocolată.
Deficiențele nutriționale pot face dorința de a mânca alimente dulci mai intensă. Anumiți nutrienți par a avea un rol important în controlul glicemiei, între care se numără cromul, vitamina B3 și magneziul. Suplimentele alimentare bogate în astfel de compuși pot fi utile, mai ales în cazul unor deficiențe nutriționale combinate cu pofta de zahăr.
ÎNAINTE DE A PUNE ÎN APLICARE SFATURILE NOASTRE, CONSULTAÅ¢I MEDICUL