Copiii, salariații, pensionarii, dar și veteranii de război beneficiază de tratamente stomatologice decontate de stat, de la începutul lunii iulie, când au intrat în vigoare noile reglementări de acordare a serviciilor medicale atât persoanelor neasigurate cât și celor care cotizezază la Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS). Pentru a beneficia de gratuitate sau decontare parțială, prima condiție este ca o persoană să fie asigurată.
Medicul dentist Florinel Iacob, președintele Colegiului Medicilor Dentiști Vrancea ne-a explicat care sunt documentele necesare pentru a obține aceste facilități. „Serviciile pot fi decontate 100% sau 60%. Pentru a beneficia de asemenea facilități, pacienții trebuie să fie, în primul rând asigurați și să se prezinte la un medic care este în contract cu CAS Vrancea. Elevii pentru a beneficia de gratuitate trebuie să prezinte o adeverință de elev, pensionarii un cupon de pensie și adeverință de asigurat, iar celelalte persoane adeverință de asigurat. Ajunși la medic, după un consult medical, dentistul va decide, în funcție de patologie, de ce proceduri subvenționate pot beneficia pacienții”, ne-a declarat dentistul Florinel Iacob.
Vrâncenii care au probleme stomatologice se pot adresa celor 32 de dentiști care au intrat în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea.
Dentiștii au la dispoziție pentru anul acesta un buget de 575 mii lei, putând oferi 24 de proceduri medicale decontate total și parțial, printre care: – consultație – include modelul de studiu, controlul oncologic și igienizare, suma decontată fiind de 133 lei; tratamentul cariei simple – 94 lei; tratamentul afecțiunilor pulpare cu anestezie prin infiltrație – 97 lei; pansament calmant/ drenaj endodontic – 39 lei; tratamentul gangrenei pulpare – 109 lei; tratamentul paradontitelor apicale (prin incizie) cu anestezie prin infiltrație – 109 lei; tratamentul afecțiunilor parodonțiului cu anestezie prin infiltrație – 94 lei; extracția la dinții temporari cu anestezie prin infiltrație – 20 lei; extracția la dinții permanenți cu anestezie prin infiltrație – 70 lei; chiuretaj alveolar și tratamentul hemoragiei – 86 lei; decapușonarea la copii – 47 lei; reducerea luxației articulației temporo-mandibulară – 62 lei; proteză acrilică mobilizabilă pe arcadă – 780 lei (se acordă o dată la 10 ani); reparație/ rebazare proteză – 78 lei (se acordă o dată pe an); element acrilic copii până la 18 ani – 78 lei; element metalo-acrilic copii până la 18 ani – 117 lei.
Lista integrală cu serviciile medicale decontate o puteți vizualiza AICI
Persoanele care au peste 65 de ani și pensii sub 740 lei pe lună vor beneficia de anumite servicii medicale stomatologice decontate de stat în proporție de 60 la sută. În cazul copiilor cu vârste între 6 și 14 ani, beneficiarii legilor speciale, veteranii sau revoluționarii, magistrați înlăturați din justiție în timpul regimului comunist, gratuitatea va fi de 100 la sută.
Medicii care oferă servicii stomatologice decontate total sau parțial sunt:
Dr. Anghelache Nicoleta -Broșteni
Dr. Armencea Bogdan – Lămotești
Dr. Armencea Laura -Focșani
Dr. Bunghez Cătălin – Soveja
Dr. Budu Ciprian – Dumbrăveni
Dr. Condrea Cătălin – Răcoasa
Dr. Chitimuș Paslaru – Popești
Dr. Coarca Filofteia – Focșani
Dr. Dogaru Ioana – Focșani
Dr. Gaftea Georgeta – Vânători
Dr. Hanță Vlad – Focșani
Dr. Iacob Florinel – Cotești
Dr. Macovei Zamfira – Năruja
Dr. Mareș Roxana – Focșani
Dr. Mihai Ramona – Focșani
Dr. Mihalache Codruța – Păunești
Dr. Nedelcu Luminița Elena – Focșani
Dr. Nedelcu Miron – Vulturu
Dr. Nedelcu Sorin -Vulturu
Dr. Nicolescu Aurelia Doina – Milcovul
Dr. Pavel Emil Viorel – Bordeasca
Dr. Petrea Alina – Focșani
Dr. Pâslaru Mirel – Gugești
Dr. Plohod Tasica – Mărășești
Dr. Rîcu Alexandra – Cîrligele
Dr. Rîcu Remus – Suraia
Dr. Roșculeț Lelia – Dumitrești
Dr. Stoian Gabriel – Jariștea
Dr. Vornicescu Doina – Bîrsești
Dr. Ududek Violeta – Obrejița
Dr. Nichițoiu Silvia – Focșani
Dr. Bădilaș Ionuț – Ciorăști
O pastă de dinți la trei ani
Aplicând statisticile naționale la județul nostru, vedem că o persoană din mediul urban folosește, în medie, aceeași periuță de dinți timp de doi ani. În mediul rural, în schimb, o periuță de dinți este folosită, tot în medie, timp de un deceniu.
În privința consumului de pastă de dinți, la oraș se folosesc 1,39 tuburi pe an. În mediul rural, un tub ajunge și pentru trei ani. Cu astfel de date, nu este de mirare că 80 la sută dintre adulții din județ au probleme dentare. Cariile sunt cele mai frecvente afecțiuni dentare, reprezentând 71 la sută din totalul acestor boli.