Ediția: Marți 15 Iulie 2025 Nr. 6920

ULTIMA ORĂ! 15 focare ale bolii limbii albastre confirmate în Vrancea


15 focare ale bolii limbii albastre au fost confirmate de veterinari în ferme de animale din nouă localități vrâncene. Laboratorul Național de Referință de la București de la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală (IDSA) a confirmat astăzi prezența virusului bolii limbii albastre la animale din localitățile Dumitrești, Vintileasca, Gugești (Voloșcani), Vidra, Nistorești, Fitionești, Homocea, Măicănești (Stupina). Acestora li se adaugă Năruja, prima localitate din Vrancea unde a fost confirmat un focar al bolii limbii albastre. Cele mai mari probleme le au crescătorii de oi din Vidra și Nistorești unde boala a fost confirmată la zeci de ovine din două stâne cu peste 440 de animale. Directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Necula Botezatu, a arătat că au fost dispuse toate măsurile aprobate prin planul de măsuri pentru eradicarea bolii limbii albastre aplicat la nivelul județului care a fost aprobat în ședința Centrului Local de Combatere a Bolilor din Vrancea. A fost informat fiecare primar din localitățile cu focare ale bolii, veterinarii discută cu cetățenii unde au fost găsite animalele bolnave și li se prezintă măsurile care trebuie aplicate și pe care trebuie să le respecte dacă vor să primească despăgubiri în cazul în care animale vor muri. „Principalele măsuri dispuse pentru protejarea efectivelor de animale se referă la realizarea anchetelor epidemiologice, izolarea animalelor bolnave, efectuarea acțiunilor de dezinsecție. Sunt supravegheate efectivele de animale iar acolo unde avem simptome prelevăm probe pe care le transmitem la laborator”, a afirmat directorul Necula Botezatu, care a precizat că DSVSA este practic în stare de permanență din cauza acestei boli.
Veterinarii reamintesc că această boală nu se transmite la om, prin contactul direct cu animalul bolnav. De asemenea, nici laptele sau carnea provenite de la animalele bolnave nu constituie un pericol pentru sănătatea omului. Prevenirea bolii se face prin dezinsecții periodice, pentru a distruge insectele hematofage care transmit boala.
Pierderile economice sunt cauzate de costurile aferente eradicării bolii, incluzând: despăgubirea pentru animalele ucise, cheltuielile legate de activitățile de eradicare a bolii (personal, materiale, echipamente etc.), cheltuieli pentru ecarisarea teritoriului și activitățile de dezinsecție și dezinfecție.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?