Ediția: Vineri 18 Iulie 2025 Nr. 6923

Marian Calotă, inculpat în dosarul lui Trăşculescu, condamnat la 3 ani cu executare


Omul de afaceri Marian Calotă, judecat pentru fapte de corupție alături Alin Trășculescu, a fost condamnat de Curtea de Apel București, vineri, la trei ani de închisoare cu executare, în timp ce, pentru fostul deputat PDL și ceilalți inculpați, judecarea cauzei continuă la Tribunalul București.
Decizia în cazul lui Calotă nu este definitivă, ea putând fi atacată la instanța supremă. Prin decizia de vineri a Curții de Apel București (CAB) s-a menținut sentința dată, în 4 noiembrie 2013, de Tribunalul București (TB) în cazul omului de afaceri Marian Calotă. În cadrul aceleiași hotărâri, de la TB, s-a dispus disjungerea în cazul fostului deputat PDL Alin Trășculescu și al celorlalți trei inculpați, următorul termen de la Tribunalul București având loc în 11 iulie.
 În aprilie 2013, Alin Trășculescu a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție pentru trafic de influență, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, instigare la spălare a banilor, delapidare și uz de fals.
În același dosar, procurorii Direcției Naționale Anticorupție l-au trimis în fața instanței și pe Marian Valeriu Calotă, asociat și administrator al SC Maryna Exclusiv SRL, pentru complicitate la trafic de influență, fals în înscrisuri sub semnătură privată, șantaj comis în legătură cu infracțiunea de trafic de influență, spălare a banilor, delapidare, uz de fals și asociere pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.
 De asemenea, au fost trimiși în judecată Marian Varvariche, pentru complicitate și instigare la delapidare, complicitate la spălare a banilor, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni, Adrian Cristian Ene și Dorian Geolfan, reprezentanți ai unei societăți comerciale, acuzați de delapidare, fals în înscrisuri sub semnătură privată, asociere pentru săvârșirea de infracțiuni, complicitate la delapidare și complicitate la spălare a banilor.
 Procurorii au arătat în rechizitoriul trimis instanței că, în perioada noiembrie 2010 – noiembrie 2012, Alin Silviu Trășculescu și Marian Valeriu Calotă au constituit o asociere pentru obținerea de sume de bani prin traficarea influenței, la care au aderat și Marian Varvariche, Adrian Cristian Ene și Dorian Geolfan.
 În cei doi ani, Trășculescu, în calitate de deputat și președinte al Organizației PDLVrancea, a pretins de la Mircea Vintilescu, reprezentantul unei societăți comerciale, denunțător în cauză, inițial suma de 50.000 de euro, care ulterior a fost majorată la 150.000 euro. De asemenea, Trășculescu a pretins și 1,1 milioane de lei, din care a primit, prin intermediul lui Calotă, în trei tranșe, 374.000 de lei, susțin procurorii. „Banii au fost pretinși cu ajutorul inculpatului Calotă Marian-Valeriu, care l-a constrâns prin amenințare pe denunțător să remită lui Trășculescu Alin-Silviu sumele solicitate”, au precizat procurorii. La 10 noiembrie 2012, Calotă a primit de la denunțător 50.000 de lei, bani pe care urma să îi dea lui Trășculescu. Calotă a fost prins atunci în flagrant delict.
 În 11 noiembrie 2012, procurorii anticorupție au dispus reținerea lui Trășculescu și Calotă. Întrucât Trășculescu era atunci deputat, DNA l-a informat pe ministrul Justiției despre percheziția și reținerea acestuia. Camera Deputaților a constatat, în 20 noiembrie 2012, încetarea calității de deputat a lui Alin Trășculescu, în urma demisiei sale.
 În 29 noiembrie 2012, Tribunalul București a dispus arestarea lui Alin Trășculescu pentru 29 de zile. Acesta a fost eliberat în 7 decembrie 2012, în urma unei decizii definitive a Curții de Apel București. De asemenea, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor bunuri mobile ale lui Trășculescu, Calotă, Ene și Geolfan, în vederea confiscării.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?