Ediția: Miercuri 9 Iulie 2025 Nr. 6916

Fiscul avertizează firmele asupra declarării impozitului pe construcţii


Patronii vrânceni au termen până la 26 mai pentru declararea și plata primei rate aferente impozitului pe construcții speciale, au anunțat finanțiștii. Conducerea Administrației Județene a Finanțelor Publice Vrancea a anunțat, ieri, că impozitul pe contrucții speciale a intrat în vigoare din acest an, prin modificarea Codului Fiscal. Impozitul pe construcții trebuie declarat prin formularul 100 „Declarație privind obligațiile de plată la bugetul de stat”, secțiunea a II-a „Impozite, taxe și alte obligații care nu se plătesc în contul unic”. Finanțiștii avertizează că necompletarea tabelului corespunzător acestui tip de impozit „echivalează cu nedeclararea obligației respective”. În cazul firmelor care încetează să existe în cursul anului, reprezentanții acestora au obligația de a declara și plăti impozitul pe construcții până la data încheierii perioadei din an în care persoana juridică a existat, iar în cazul firmelor nou înființate, contribuabilii datorează impozitul pe construcții începând cu anul fiscal următor.
 Reprezentanții AJFP arată că trebuie să plătească acest impozit „persoanele juridice române, cu excepția instituțiilor publice, institutelor naționale de cercetare-dezvoltare, asociațiilor, fundațiilor și a celorlalte persoane juridice fără scop patrimonial, potrivit legilor de organizare și funcționare”. Prevederile referitoare la acest impozit se aplică și în cazul utilizatorilor, în cazul operațiunilor de leasing financiar și locatorilor, în cazul operațiunilor de leasing operațional. 
„Construcțiile pentru care se va plăti impozitul de 1,5% sunt cele prevăzute in grupa 1 din Catalogul privind clasificarea și duratele normale de funcționare a mijloacelor fixe, aprobat prin HG nr. 2139/2004, cu modificările ulterioare, respectiv unele dintre următoarele: centrale hidroelectrice, centrale termoelectrice și nuclearo – electrice; stații și posturi de transformare, stații de conexiuni; piste și platforme; sonde de țiței, gaze și sare; rampe de încărcare – descărcare; coșuri de fum și turnuri de răcire; iazuri pentru decantarea sterilului, heleștee, iazuri, bazine; ecluze și ascensoare; baraje, jgheaburi pentru piscicultură; infrastructură transport feroviar, infrastructură drumuri: alei, străzi, autostrăzi, cu toate accesoriile necesare (trotuare, borne, semne de circulație, marcaje, etc.), linii și cabluri aeriene de telecomunicații (stâlpi, circuite, cabluri, traverse, console); platforme, turnuri și piloni metalici pentru antene de radiofonie, telefonie mobilă, radio, TV; construcții pentru transportul energiei electrice; lacuri artificiale de acumulare și canale de irigații”, arată AJFP.
 Impozitul pentru aceste construcții se calculează prin aplicarea unei cote de 1,5% asupra valorii construcțiilor existente în patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior. Din valoarea construcțiilor se scade valoarea clădirilor, inclusiv valoarea lucrărilor de reconstruire, modernizare, consolidare, modificare sau extindere pentru clădirile închiriate, luate în concesiune, aflate în administrare ori în folosință, pentru care se datorează impozit pe clădiri, potrivit prevederilor Titlului IX din Codul fiscal de către contribuabil sau proprietar, după caz. De asemenea, trebuie scăzută valoarea construcțiilor si a lucrărilor de reconstruire, modernizare, consolidare, modificare sau extindere pentru construcțiile, aflate sau care urmează să fie trecute în proprietatea precum și „valoarea construcțiilor din subgrupa 1.2.9. „Terase pe arabil, plantații pomicole și viticole” din Catalogul privind clasificarea și duratele normale de funcționare a mijloacelor fixe, aprobat prin HG nr. 2139/2004, cu modificările ulterioare”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?