Consumul de pește de cel puțin două ori pe săptămână reduce riscul de depresie cu până la 25%, însă acest efect a fost observat doar în cazul femeilor, se arată într-un studiu al cercetătorilor australieni. În studiul publicat în American Journal of Epidemiology se afirmă că acest fapt este generat de nivelul crescut de acizi grași Omega 3 din pește, care interacționează cu hormonii sexuali feminini estrogen și progesteron, pentru a menține funcționarea corectă a creierului, informează dailymail.co.uk.
O echipă a Institutului de cercetare Menzies din Australia a monitorizat peste 1.400 de bărbați și femei, cu vârsta cuprinsă între 26 și 36 de ani, pentru o perioadă de cinci ani. Fiecare participant la experiment a ținut un jurnal al dietei pe care a urmat-o în acest interval – pentru a se vedea cât pește a consumat, inclusiv fructe de mare, creveți și midii -, făcându-se ulterior legătura între dieta fiecărei persoane și sănătatea mintală a acesteia.
Chiar și după luarea în considerare a factorilor de risc pentru sănătate, cum ar fi fumatul, exercițiile fizice, consumul de alcool, educația și locul de muncă, a fost descoperită o legătură puternică între consumul de pește și incidența depresiei. „În cazul femeilor, fiecare porție de pește adăugată în meniul săptămânal a dus la reducerea cu 6% a riscului de depresie în perioada imediat următoare. Femeile care mâncau regulat pește mai mult de două ori pe săptămână prezentau un risc cu 25% mai mic de a suferi de depresie în perioada imediat următoare comparativ cu cele care mâncau pește mai rar de două ori pe săptămână. În cazul bărbaților, consumul de pește nu a fost asociat cu reducerea riscului de depresie. Faptul că efectul protector a fost observat în cazul femeilor și nu al bărbaților ar putea fi explicat prin aceea că bărbații consumă mai mulți acizi grași Omega 3 din alte surse alimentare, mai ales din carne”, se precizează în studiul cercetătorilor australieni.
Oamenii de știință au observat că femeile sunt de două ori mai predispuse la depresie, mai ales între 16 și 42 de ani, fenomen amplificat de faptul că încearcă să echilibreze cariera și viața de familie. Rata depresiei a început să crească în anii ’70, iar, în prezent, depresia este recunoscută ca un factor de prezicere a riscului pentru afecțiuni precum maladia Alzheimer și Parkinson.
Oamenii de știință recomandă consumul de pește de două ori pe săptămână, de preferat o porție de pește gras pe săptămână, cum ar fi macrou, ton proaspăt, somon și sardine. De asemenea, crustaceele și peștele alb sunt alimente bogate în nutrienți și în minerale esențiale, cum ar fi zincul și iodul. „Acest studiu demonstrează din nou că oamenii nu ar mai trebui să considere mâncarea doar materie primă și să gândească într-o perspectivă mai largă. Nu este nevoie de multe eforturi pentru a vă schimba dieta, pentru a vă bucura de beneficii considerabile pentru sănătate”, a spus nutriționistul Sarah Schenker.