Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a semnat ordinul de reluare a lucrărilor la mai multe investiții aflate în derulare. Este vorba despre proiectele: Reabilitarea drumului județean 204 E Mărășești-Haret-Panciu, reabilitarea podurilor de pe DJ 205 D Valea Sării-Năruja-Nereju-Brădăcești, înființarea unui centru turistic la Tulnici, dar și despre continuarea proiectelor Vranceaqua și Vrancea Curată.
Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a semnat ordinul de reluare a lucrărilor la mai multe investiții aflate în derulare.
Astfel, anul acesta se vor încheia lucrările la proiectul de investiții „Reabilitarea drumului județean 204 E Mărășești-Haret-Panciu”. Lucrările de reabilitare a investiției mai sus menționate sunt aproape finalizate, urmând ca în perioada următoare să aibă loc recepția tehnică la finalizarea lucrărilor. Finanțarea este asigurată prin Programul Operațional Regional 2007-2013, Axa prioritară 2-Îmbunătățirea infrastructurii de transport regionale și locale, Domeniul major de intervenție 2.1- Reabilitare și modernizarea rețelei de drumuri județene, străzi urbane – inclusiv construcția/reabilitarea șoselelor de centură.
Drumul are o lungime de aproximativ 19 kilometri, iar valoare totală a proiectului este de aproximativ 43 milioane de lei. Conform documentației tehnice existente, lucrările pentru reabilitarea și modernizarea acestui sector de drum au constat în refacerea infrastructurii drumului prin așternerea unui strat de balast și a unui strat de piatră spartă; refacerea suprastructurii drumului prin așternerea a două straturi de beton asfaltic; lucrări de preluare a apelor pluviale prin realizarea de poduri, podețe, crearea de șanțuri și rigole betonate; lucrări pentru accesul locuitorilor în zonă prin crearea de trotuare pentru pietoni; lucrări de siguranță rutieră, constând în semnalizarea pe orizontală și semnalizarea pe verticală pe tot traseul drumului respectiv; lucrări de modernizare la trecerile de nivel cu calea ferată, etc.
Directorul Direcției de Dezvoltare din cadrul Consiliului Județean Vrancea Romeo Iordache a declarat că în perioada imediat următoare va avea loc recepția tehnică la finalizarea lucrărilor. „Lucrările de reabilitare a drumului județean 204 E Mărășești-Haret-Panciu au fost finalizate, iar în perioada următoare va avea loc recepția tehnică la finalizarea lucrărilor. În prezent mai sunt de făcut câteva lucrări de refacere a trotuarelor în zonele de intrare în orașele Panciu și Mărășești”, a precizat Romeo Iordache.
Acesta a adăugat că termenul de finalizare a investiției a fost prelungit deoarece în Panciu și Mărășești s-au executat lucrări de alimentare cu apă și canalizare de către operatorul regional CUP SA.
Se lucrează la podurile de la Grumaz, Prahuda și Paltin
Consiliul Județean Vrancea va continua și anul acesta lucrările de reabilitare a podurilor de pe drumul DJ 205 D, Valea Sării-Năruja-Paltin-Nereju-Brădăcești. În prezent se lucrează la podurile de la Grumaz, Prahuda și Paltin. „Podul de la Prisaca și alte trei poduri aflate pe DJ 205 D, Valea Sării-Năruja-Paltin-Nereju-Brădăcești vor fi modernizate de compania UMB Spedition, în cadrul contractului de modernizare a DJ 205 D, Valea Sării-Năruja-Paltin-Nereju-Brădăcești”, a spus Romeo Iordache.
Va fi inaugurat Centrul de informare turistică de la Tulnici
Anul acesta va fi inaugurat Centrul de informare turistică de la Tulnici, proiect la care lucrările au fost aproape finalizate, iar în perioada următoare va avea loc recepția tehnică la finalizarea lucrărilor. Investiția a fost posibilă cu sprijinul președintelui Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, care a alocat 1,2 milioane de lei pentru realizarea acestei investiții. „În perioada imediat următoare vom face recepția tehnică la această investiție. Lucrările au fost realizate conform proiectului și se poate spune că, după 20 de ani, lucrările la acest imobil din centrul comunei Tulnici au fost finalizate și a primit o destinație, ca urmare a sprijinului acordat de președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan”, a precizat directorul Direcției Tehnice din cadrul Consiliului Județean Vrancea.
Valoarea totală a investiției este de peste 1,7 milioane de lei, iar finanțarea este asigurată integral de Consiliul Județean Vrancea. Imobilul este format din parter plus două etaje, a fost construit în 1996 și are suprafață de 721 metri pătrați. Clădirea a fost proiectată inițial pentru bloc de locuințe, propusă ulterior pentru sediu primărie sau dispensar medical. Însă, în cele din urmă, cu sprijinul Consiliului Județean Vrancea, în imobilul mai sus menționat va funcționa un centru de informare turistică.
Alimentare cu apă și canalizare pentru tot județul
Consiliul Județean Vrancea va continua anul acesta și proiectele Vranceaqua 1 și Vranceaqua 2. Dacă proiectul Vranceaqua este în curs de finalizare, Vranceaqua 2 se află în curs de licitare a serviciilor de dirigenție de șantier și execuție a lucrărilor. Proiectul Vranceaqua 2 are o valoare estimată a lucrărilor de peste 109 milioane de euro. În cadrul acestui proiect au fost incluse 36 de comune din județul Vrancea cu peste 2.000 de locuitori fiecare, care trebuie să se conformeze la normele de mediu până în anul 2018. Este vorba despre: zona de sud – Răstoaca, Vulturu, Nănești, Călieni, Măicănești, Ciorăști, Tătăranu, Bordești, Slobozia Ciorăști, Milcovul, Gologanu, Biliești, Suraia, Vânători, Cîrligele, Cotești, Gugești, Dumbrăveni, Urechești, Popești, Sihlea, Obrejița, Tâmboiești, Slobozia Bradului; zona Adjud – Păunești, Ruginești; zona Panciu – Fitionești, Movilița, Străoane; zona Odobești – Broșteni, Vîrteșcoiu, Bolotești, Jariștea; zona turistică – Soveja, Lepșa, Greșu.
De asemenea, vor fi realizate lucrări de completare în localitățile incluse deja în actualul proiect Vranceaqua: în orașele Focșani, Adjud, Panciu, Odobești, Mărășești și în comunele limitrofe Focșaniului, Golești și Cîmpineanca. Lucrările din cadrul proiectului „Dezvoltarea sistemelor de apă și canalizare” prevăd în special introducerea sistemului de canalizare în localitățile vizate. De asemenea, au fost prevăzute și lucrări de îmbunătățire a sistemelor de alimentare cu apă din localități, acolo unde au fost semnalate deficiențe. Noul proiect va beneficia de finanțare din bugetul Uniunii Europene, prin Programul Operațional Sectorial Mediu. Lucrările sunt prognozate să fie finalizate în 2018.
Proiect pentru managementul deșeurilor la nivelul județului
Proiectul „Vrancea Curată” a fost lansat în anul 2011 de președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan. Proiectul este cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională în cadrul Programului Operațional Sectorial de Mediu. În acest moment se află în curs de finalizare două etape din cadrul proiectului. Este vorba despre „Reabilitarea și închiderea depozitelor de deșeuri urbane neconforme din județul Vrancea” și „Construcția Centrului pentru Managementul Integrat al Deșeurilor”. Prima etapă a constat în lucrări necesare închiderii depozitelor de deșeuri urbane (fostele gropi de gunoi) din localitățile: Focșani (Golești), Adjud, Panciu, Odobești și Mărășești (Haret). Suprafața totală ecologizată în urma lucrărilor este de aproximativ 13 hectare. Cea de-a doua etapă vizează construcția Centrului de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) Haret. Acesta va include un depozit ecologic de deșeuri, o stație de compostare și o stație de sortare. CMID Haret va funcționa pe o suprafață de 17,5 ha, având o capacitate totală de stocare de 1,8 milioane metri cubi și o durată de viață estimată de 26 de ani. De proiectul „Sistem integrat de management al deșeurilor” – Vrancea Curată, urmează să beneficieze aproximativ 361.193 de vrânceni, din care 146.571 de cetățeni locuiesc în mediul urban și 219.622 de cetățeni locuiesc în mediul rural.
Pe lista de investiții ce vor fi demarate anul acesta se mai află lucrările de aducere la starea inițială a podului de pe DJ 205 B, km.43+050, din comuna Bolotești, de pe Râul Putna. Consiliul Județean va reface și infrastructura distrusă de calamități în zonele Doaga, Paltin, Valea Sării.