Aproape un sfert din primăriile din mediul rural nu au sume în buget pentru asigurarea lucrărilor de deszăpezire, este concluzia primelor pregătiri pentru această iarnă. În ultimele săptămâni au fost organizate mai multe întâlniri de către Prefectură la care au participat atât primarii de orașe, directorii de la ENET, CUP cât și primarii comunelor vrâncene. Cele mai grave probleme sunt în mediul rural, unde mulți primari spun că nu au putut prevedea în buget bani pentru intervențiile de deszăpezire.
Conform ultimei situații întocmite de Instituția Prefectului și comunicată la Guvern, doar 28 de primării au contracte cu firme care dețin utilaje și pot interveni în cazul unor căderi masive de zăpadă. Dintre acestea, 16 primării au și utilaje proprii de intervenție. Alte 34 de primării dețin utilaje de deszăpezire proprii sau închiriate de la firme locale. În schimb, nu mai puțin de 11 localități nu au încheiat contracte de deszăpezire, nu au utilaje proprii sau nu au răspuns solicitărilor Prefecturii de a prezenta pregătirile pentru această iarnă la nivelul localității. Această situație a fost dezbătută și la ultima ședință cu primarii din comune însă unii edili au replicat că nu au bani în buget pentru a cumpăra sau închiria utilaje.
Este greu de înțeles însă cum unii edili de comune au reușit să își doteze localitatea cu utilaje, iar alții preferă, ca în fiecare an, să aștepte un sprijin de la Focșani sau de la București. Poate că primarii ar trebui să învețe din exemplul edililor de la Măicănești, Milcovul sau de pe Valea Râmnicului, care au cerut fonduri europene pentru dotarea cu asemenea echipamente necesare pentru a putea deszăpezi ulițele și drumurile comunale. De altfel, la Măicănești și Milvocul au și ajuns utilajele achiziționate, prin Grupul de Acțiune Locală „Vrancea Sud Est”.
La Măicănești, primăria a primit un buldoexcavator Case, iar la Milcovul a fost achiziționat un utilaj special UTV 4X4. Proiectele au fost depuse la inițiativa președintelui Consiliului Județean, Marian Oprișan, după ce administrația județeană a realizat Grupul de Acțiune Locală Vrancea Sud-Est pentru a-i ajuta pe fermierii și autoritățile locale care vor să acceseze fonduri europene.
Subprefectul Cristi Misăilă ne-a declarat că în urma discuțiilor cu primarii a fost propusă către Guvern posibilitatea realizării unui stoc tampon de combustibil din Rezerva de Stat care să poată fi utilizat de primării în cazul unor situații de urgență. „Am început pregătirile pentru această iarnă. Au fost inventariate sectoarele de drum critice de la nivelul județului, s-au creat baze de date cu persoanele dializate, la nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență este situația gravidelor care ar urma să nască în perioada lunilor de iarnă”, a explicat subprefectul Cristi Misăilă.
O freză și jumătate pentru curățarea drumurilor naționale din Vrancea
O situație specială este la deszăpezirea drumurilor naționale unde nicio firmă nu este interesată de banii statului. La licitația organizată de Direcția Regională de Drumuri Naționale Iași, de care aparține și Secția Vrancea, pentru curățarea drumurilor naționale în această iarnă nu a participat nicio firmă. Firmele au ocolit licitația după ce statul a schimbat condițiile în care vrea să facă plata lucrărilor de deszăpezire. Începând cu acest an se dorește ca lucrările de deszăpezire să fie plătite la oră și la utilaj, nu la suprafața de drum curățată. Guvernul vrea să elimine astfel situtațiile din anii trecuți când firmele trimiteau utilaje să se plimbe pe drumurile naționale și taxau la distanța parcursă. În plus, statul nu vrea să le mai plătească acestor firme și pentru perioada în care utilajele stau în garaje și așteaptă să cadă zăpada pentru a interveni.
Situația de la Vrancea este însă specială, ținând cont că Secția județeană are în inventar trei freze, din care una este stricată, iar la alta are un singur mecanic. Doar a treia freză are echipa complet și poate interveni 24 de ore din 24. O veste bună pentru acest an este însă creșterea suprafeței protejate cu parazăpezi. La nivelul județului sunt 14 kilometri cu parazăpezi metalice, iar la secția județeană urmează să mai sosească plase din plastic.