Organizația „Salvați Copiii” România a demarat, pentru cel de-al doilea an consecutiv, Campania de strângere de fonduri „Bun venit pe lume”, prin care va dota maternitatea din Focșani și alte 24 de maternități și secții de nou-născuți din țară, cu incubatoare. Oricine dorește poate face donții prin SMS la 8833 și pe site-ul www.salvaticopiii.ro/bunvenitpelume. România se află pe primul loc în Uniunea Europeană la rata mortalității infantile, în țara noastră murind anual, în medie, 1900 de copii cu vârsta mai mică de un an. În Vrancea, în primele șase luni ale acestui an au murit 17 astfel de copii.
Organizația „Salvați Copiii” România și-a propus să doteze cu incubatoare maternitatea Spitalului Județean din Focșani, precum și alte 24 de maternități, în urma Campaniei de strângere de fonduri „Bun venit pe lume”. Este cel de-al doilea an în care Organizația „Salvați Copiii” derulează această campanie, cea de anul acesta fiind demarată pe 19 octombrie, urmând să se încheie anul viitor, pe 15 ianuarie.
Publicul larg poate face donații prin SMS la 8833 și pe site-ul www.salvaticopiii.ro/bunvenitpelume. „Pornind de la datele statistice (INS) conform cărora în România mor anual, în medie, 1900 de copii cu vârsta mai mică de un an, Organizația Salvați Copiii lansează, pentru al doilea an consecutiv, campania pentru dotarea maternităților și secțiilor de nou-născuți «Bun venit pe lume», pentru a ajuta astfel la prevenirea mortalității infantile și pentru a sprijini gravidele și mamele din 15 comunități să aducă pe lume copii sănătoși și să le ajute la creșterea copiilor lor. «Bun venit pe lume!» este o campanie specială și emoționantă, din păcate la noi în țară prea mulți bebeluși nu au șansa să trăiască. Ne dorim foarte mult ca, prin continuarea acestei campanii, să atragem atenția societății din România asupra acestor tragedii și să demonstrăm că donațiile pot avea un rezultat direct, dar și un efect pe termen lung, în numărul de vieți de copii salvate. Îi încurajăm pe toți românii să contribuie cu donații prin SMS și pe site-ul nostru pentru că, într-adevăr, prin incubatoarele cumpărate, sporim șansa la viață a copiilor noștri”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv al Organizației Salvați Copiii România.
Potrivit comunicatului de presă trimis redacției noastre, fondurile obținute prin această campanie vor fi folosite de Salvați Copiii pentru dotarea cu incubatoare a 25 de maternități din orașele: Focșani, Pitești, Bacău, Brașov, Buzău, Reșița, Caransebeș, Constanța, Craiova, Segarcea, Petroșani, Târgu-Mureș, Roman, Ploiești, Sibiu, Suceava, Vatra Dornei, Vaslui, câte 2 maternități din Iași și Timișoara și 3 maternități în București.
România, pe primul loc în UE la rata mortalității infantile
Deși rata mortalității infantile din România a scăzut semnificativ în perioada 1990-2012, atât ca procent, cât și ca cifre absolute, 8471 decese în 1990, 2250 în 2009 și 1812 în 2012, România se menține pe primul loc în Uniunea Europeană, cu o rată a mortalității infantile de 9 la 1000 de copii născuți vii în 2012 (conform Institutului Național de Statistică).
În Vrancea, în prima jumătate a acestui an au murit 17 bebeluși, mai mult cu unul față de aceeași perioadă a anului trecut. Specialiștii din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea spuneau că cele mai multe decese infantile s-au înregistrat în rândul sugarilor ale căror mame aveau un nivel de instruire redus. De asemenea, potrivit medicului Alin Lazea din cadrul DSP, multe decese sunt înregistrate și în secțiile de neonatologie sau pediatrie ale spitalelor, cauza fiind anumite boli, malformațiile, dar și prematuritatea. „La nivel mondial, un copil moare la fiecare cinci secunde. La noi în țară un copil mai mic de un an moare la fiecare 5 ore, iar cauza principală a mortalității infantile o reprezintă nașterile premature. Mortalitatea, precum și speranța de viață reflectă nivelul de trai și de educație al unei populații, accesul la servicii medicale, progresul medicinei și al sănătății publice. O treime dintre aceste decese pot fi prevenite prin dezvoltarea de programe suport pentru mame și copii și prin dotarea cu echipamente medicale performante a maternităților și secțiilor de nou-născuți”, se subliniază în comunicatul trimis de Organția „Salvați Copiii” București, redacției noastre.
Parte a campaniei mondiale Every One, care urmărește reducerea mortalității infantile și a copiilor până la cinci ani, proiectul inițiat de Salvați Copiii România și susținut de Dorna/Coca-Cola, GSK (GlaxoSmithKline România) și Dettol – Reckitt Benckiser România – „Fiecare copil contează” își propune diminuarea cu 15% a mortalității infantile și a mortalității copiilor sub cinci ani în perioada 2010 – 2015.