Liceele sunt dispuse să primească elevi total nepregătiți, chiar fără examenul de Evaluare Națională susținut, doar pentru a-și face planul de școlarizare. Așadar, elevi fără nicio chemare spre carte sunt primiți la liceu mai mult pe încredere. Decizia de a fi admiși în licee chiar și elevii fără examenul de Evaluare Națională susținut a fost adoptată prin ordonanță de Guvern în anul 2009, când au fost desființate școlile profesionale. Au luat ființă însă liceele tehnologice, care pregătesc pentru societate doar tineri aflați la limita repetenției. Oficialii din Inspectoratul Åžcolar Județean Vrancea trag un semnal de alarmă și spun că acest sistem îi încurajează pe elevi să nu mai învețe nici măcar pentru un minim rezultat.
Absolvenții de clasa a VIII-a care nu au susținut examenul de Evaluare Națională și care, de cele mai multe ori, se situează la limita repetenției, pot să se înscrie la liceu în cadrul celei de-a III-a etape computerizate. Acești elevi, care sunt departe de a fi avut cândva vreun contact cu școala sau cu educația, îngroașă rândurile celor nepregătiți care se regăsesc în licee, în special cele cu profil tehnic, iar nivelul lor scăzut de pregătire se observă cel mai bine la examenul de Bacalaureat, unde obțin chiar și note de 3 sau în multe cazuri doar punctul din oficiu.
Acești elevi care nu susțin examenul de Evaluare Națională, de cele mai multe ori nu sunt pregătiți, însă ei sunt cei care țin, în moarte clinică este drept, licee care altfel ar dispărea de mult de pe harta unităților de învățământ. „Participă în etapa a treia în liceele care mai au locuri libere. Ei pot intra la liceu în clasa a IX-a și pot face liceul fără a susține Evaluarea Națională. Dacă vor să dea Evaluarea Națională în anul următor o pot face și pot renunța la anul de liceu făcut, ei fiind repartizați computerizat. În acest an am avut din seriile precedente 6 cazuri. Evaluarea Națională este pentru o ierarhizare mai bună”, susțin oficiali din cadrul Inspectoratului Åžcolar Județean Vrancea.
Peste 70% din locurile în liceele tehnice, ocupate de elevi cu note sub 5
În 2009, prin hotărârea de Guvern de aprobare a cifrei de școlarizare, inițiată de mi¬ nistrul Educației Ecaterina Andronescu, nu au mai fost alocate locuri pentru învățământul profesional. Planul de măsuri a inclus astfel și readucerea, în sistemul educațional, a celor care nu au finalizat învățământul obligatoriu sau nu au dobândit o calificare profesională. Concret, au dispărut locurile de la școlile profesionale, în schimb au apărut liceele tehnologice.
Tot în 2009, prin ordin de ministru, a fost introdusă Evaluarea Națională, ale cărei note să fie luate în calcul la intrarea în liceu, fără examen de admitere. Ulterior, începând din 2010, în licee s-a putut intra, în urma repartizării computerizare, și cu medii mai mici de 5, câtă vreme nu a fost impusă o notă minimă de promovare a evaluării.
Iar în Vrancea, cazurile de acest gen au fost și anul acesta, cât și în anii trecuți, cu sutele. Peste 70% din locurile disponibile în liceele tehnice din județ au fost ocupate de elevi care nu au reușit să demonstreze la finalul claselor gimnaziale, în urma examenelor de Evaluare Națională, că știu de minim nota 5. Asta în cazul elevilor care au susținut examenul, pentru că în cazul celorlalți, nici măcar de o minimă pregătire nu mai poate fi vorba.
De altfel, oficialii din Inspectoratul Åžcolar Județean Vrancea au mai arătat că în rândul multora dintre elevi domnește un dezinteres total față de carte pentru că, însăși prin această metodă de admitere la liceu, este asigurat de reușită chiar și acel elev care poate nu a deschis măcar o dată un manual pentru a învăța. Elevi care au trecut clasele cu greu și cu multă indulgență din partea profesorilor, dar care se trezesc în clasa a IX-a, la liceu, în aceeași ipostază a unui elev care muncește ani întregi și face sacrificii importante. „Oricum, ce să mai învăț, dacă tot intru la liceu, cu așa ceva ne confruntăm”, mai spun cei din Inspectoratul Åžcolar.