Ediția: Vineri 15 August 2025 Nr. 6943

RESTAURANTE vs. FAST-FOOD: Concluziile neaşteptate ale unui studiu privind caloriile


   Mesele luate în restaurante care nu fac parte din lanțurile de tip fast-food pot conține un număr de calorii de până la trei ori mai mare decât necesarul zilnic, afirmă autorii unui studiu publicat luni în Statele Unite. Într-o perioadă în care industria fast-food se pregătește să aplice noile reglementări federale care o obligă să afișeze numărul de calorii conținute de preparatele pe care le comercializează, aproximativ jumătate din totalul restaurantelor americane nu vor fi supuse acestei reguli.
   Noua reglementare vizează doar lanțurile de restaurante care numără cel puțin 20 de unități de servire. Or, se estimează că 50% din restaurantele din Statele Unite nu se încadrează în această categorie, fapt care ar putea să reducă eficiența acestei măsuri ce a fost luată pentru a lupta împotriva obezității, afirmă autorii acestui studiu publicat în revista Journal of Internal Medicine, o publicație afiliată Journal of the American Medical Association (JAMA).
   Tocmai această jumătate de „mici” restaurante i-a interesat în mod deosebit pe cercetătorii de la Universitatea Tufts din statul american Massachusetts. Ei au analizat 157 de preparate provenind din 33 de restaurante individuale sau care aparțin unor lanțuri mici situate pe o rază de 20 de kilometri de Boston. Cercetătorii au ales preparatele cele mai populare din cele mai frecventate nouă tipuri de restaurante din Statele Unite – cu specific mexican, american, chinez, italian, japonez, thailandez, indian, grec și vietnamez.
   „În medie, preparatele analizate au conținut 1.327 de calorii, o cifră mai mare decât are nevoie să consume un adult la o singură masă”, a precizat Susan Roberts, directoarea laboratorului de metabolism Human Nutrition Research Center on Aging din cadrul Universității Tufts, principalul autor al acestui studiu. „Mesele din toate aceste tipuri de restaurante furnizează o cantitate de calorii considerabil mai mare decât este nevoie pentru menținerea greutății la același nivel”, a adăugat ea.
   Aproximativ 73% din mesele analizate conțineau mai mult de jumătate din necesarul zilnic de 2.000 de calorii recomandat de Agenția americană pentru produse alimentare și medicamente (FDA), în timp ce 7,6% conțineau mai mult decât necesarul zilnic de calorii. Mesele luate în restaurante italiene sunt cele mai bogate în calorii, media acestora fiind de 1.755 calorii, urmate de restaurantele americane (1.494 calorii) și cele chinezești (1.474 calorii). Mesele vietnameze și japoneze sunt cel mai puțin bogate caloric, având în medie 922 de calorii, respectiv 1.027 calorii.
Studiul a fost realizat între iunie 2011 și august 2011, pe preparate selecționate în funcție de preferințele consumatorilor, determinate pe baza căutărilor efectuate pe internet.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?