Mihai Scarlat, zis „Grasu”, fiul unui polițist de la Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Vrancea, a fost trimis în judecată pentru că a consumat și comercializat substanțe cu efect psihoactiv, respectiv etnobotanice. În același dosar au mai fost trimiși în judecată și Laurențiu Enache, zis „Meken”, de 22 de ani, și Mircea Florentin Brândușoiu, de 42 de ani.
Enache este acuzat că în perioada februarie 2012-martie 2013 a deținut cannabis și hașiș pentru consum propriu și vânzare. Acesta a vândut de patru ori unui investigator sub acoperire, dar și unor persoane care erau amatoare de astfel de substanțe. Despre Brândușoiu, se arată în rechi-zitoriu că i-ar fi vândut droguri lui Enache, care le-a dat mai departe investigatorului sub acoperire. Brândușoiu este acuzat că în perioada ianuarie-martie 2013 a deținut și comercializat cannabis. Un consumator, care a fost și el cercetat în dosar, a cumpărat de circa zece ori droguri, pentru fiecare cantitate plătind între 20 și 60 de lei. Cumpărătorul s-a ales numai cu o amendă de 500 de lei și a scăpat cu neînceperea urmăririi penale.
Reamintim că la sfârșitul lunii martie, oamenii legii au percheziționat cinci locații din Focșani, iar în urma audierilor cei trei au fost arestați. Potrivit oamenilor legii, gruparea era în vizorul anchetatorilor încă de anul trecut.
Drogurile și le-ar fi procurat de la București și de pe internet. Bărbații au ajuns în arest pe 29 martie. Dosarul, care a fost instrumentat de procurorii DIICOT Vrancea, a ajuns pe rolul Tribunalului Vrancea și a primit deja un prim termen de judecată.
Între timp, judecătorii au finalizat cercetarea judecătorească într-un alt dosar de trafic de droguri, condamnând șase persoane. Ionel Ispas, zis „Wilson”, a fost condamnat la închisoare cu executare, respectiv 2 ani și șase luni. Aceeași pedeapsă a fost aplicată și Somnei Carabulea, zisă „Băbuța”, numai că modalitatea de executare va fi sub supravegherea Serviciului de Probațiune. Gina Dragu, Cosmin Scîrlet, Vasile Scarlat și Åžtefan Stoica au fost copndamnați la câte 2 ani de închisoare sub supraveghere. Instanța a decis și confiscarea unor sume de bani, dar și a unor telefoane mobile.
În rechizitoriul întocmit de procurorii DIICOT se arată că activitatea infracțională a inculpaților s-a desfășurat de la sfârșitul anului 2011, până la începutul acestui an, când au ajuns pe mâinile anchetatorilor. Toate persoanele care au fost trimise în judecată sunt acuzate că s-au constituit într-un grup infracțional organizat în vederea săvârșirii de infracțiuni prin operațiuni de vânzare a unor substanțe susceptibile de a da efect psihoactiv.