Ediția: Marți 8 Iulie 2025 Nr. 6915

Fermierii pierd subvenţiile dacă nu respectă condiţiile de agromediu


   Agricultorii pot fi sancționați cu sume cuprinse între 5% și 100% din fondurile europene pe care ar trebui să le primească prin anumite măsuri de agromediu și zone defavorizate dacă nu respectă condițiile impuse pe aceste scheme de plăți, a anunțat Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). APIA menționează că valoarea sancțiunilor pentru un an ca¬ lendaristic nu trebuie să depășească suma totală cuvenită fermierului. În anii anteriori, au fost constatate peste cinci mii de cazuri la nivelul județului. Este vorba despre fermieri care trebuie să returneze sume considerabile către bugetul statului deoarece nu au respectat condițiile de acordare a subvențiilor din fondurile europene.

   Agricultorii pot fi sancționați cu sume cuprinse între 5% și 100% din fondurile europene pe care ar trebui să le primească prin anumite măsuri de agromediu și zone defavorizate dacă nu respectă condițiile impuse pe aceste scheme de plăți, a anunțat Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) . În Vrancea sunt vizați fermierii din zona montană, cei care au accesat măsuri din pachetul de agromediu pentru a primi o subvenție mai mare. Sancțiunile sunt cuprinse în Ordinul ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale 174 din aprilie 2013. Un comunicat al APIA anunță că sancțiunile se calculează ținând cont de mai multe aspecte ale neconformităților constatate, respectiv neglijența, intenția, repetiția, amploarea, gravitatea și persistența acestora.
Informarea de la APIA arată că, pentru măsurile 211 – „Sprijin pentru zona montană defavorizată” și 212 – „Sprijin pentru zone defavorizate, altele decât zona montană”, calculul sumei de plată și al sancțiunilor de reducere și excludere se efectuează ținând cont de „degresivitatea sprijinului financiar la nivel de măsură și categorie de zonă defavorizată, prin utilizarea cuantumului mediu la hectar, conform fișelor tehnice ale măsurilor 211 și 212 din PNDR și ale legislației comunitare în vigoare”.
 Potrivit APIA, pe aceste măsuri există șase categorii de sancțiuni, care se aplică în următoarea ordine, prin calcularea din suma de plată rămasă după etapa anterioară de sancționare, respectiv sancțiuni pentru supradeclararea suprafețelor, pentru nerespectarea criteriilor de eligibilitate, pentru depunerea cu întârziere a cererii de plată, pentru nedeclararea tuturor suprafețelor, pentru nerespectarea eco-condiționalității și sancțiuni multianuale. De asemenea, pe măsura 214 „Plăți de agro-mediu”, există aceleași șase categorii de sancțiuni, care se aplică prin aceeași metodă respectiv prin calcularea din suma de plată rămasă după etapa anterioară de sancționare. „Normele de eco-condiționalitate, ce cuprind cerințele legale în materie de gestionare -SMR- și bunele condiții agricole și de mediu -GAEC, trebuie respectate de către toți fermierii care accesează schema de plată unică pe suprafață – SAPS, plățile naționale directe complementare – PNDC pentru culturile amplasate în teren arabil, in pentru fibră, cânepă pentru fibră, hamei, tutun, sfeclă de zahăr, schema de plată separată pentru zahăr, precum și schema de sprijin pentru orez din zone defavorizate, altele decât zona montană)”, arată informarea APIA.

           Valoarea sancțiunii nu trebuie să depășească subvenția

  Calculul sumei de plată și al sancțiunilor de reducere și excludere a fermierilor se efectuează ținând cont de suprafața determinată a fermei, în urma tuturor controalelor, arată APIA. „În cazul în care normele de eco-condiționalitate nu sunt respectate în cadrul unui an calendaristic stabilit și dacă neconformitatea respectivă este rezultatul unei acțiuni sau a unei omiteri direct imputabile fermierului care a depus cererea de plată pentru schemele de sprijin pe suprafață în anul calendaristic vizat, suma totală a plăților efectuate ori care urmează să fie efectuate trebuie să fie redusă sau exclusă”, menționează APIA.
  În cazul neglijenței, sancțiunea nu trebuie să depășească 5% din suma totală, iar în cazul primei repetiții, sancțiunea nu trebuie să depășească 15% din suma totală. În cazurile de nerespectare intenționată, reducerea procentului nu trebuie să fie mai mică de 20% din plată și poate merge până la excluderea totală din măsura de sprijin pentru unul sau mai mulți ani calendaristici.
APIA menționează că valoarea sancțiunilor pentru un an calendaristic nu trebuie să depășească suma totală cuvenită fermierului. Acesta trebuie să fie informat în scris despre toate cazurile de neconformitate. Fermierul nu va fi sancționat în cazurile de forță majoră și circumstanțe excepționale, arată APIA. Printre acestea se numără decesul fermierului, incapacitatea profesională de lungă durată, exproprierea unei părți importante a exploatației, dacă aceasta nu a fost previzionată la data la care angajamentul a fost semnat, o catastrofă naturală de proporții care afectează grav suprafețele agricole ale exploatației.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?