Ediția: Joi 10 Iulie 2025 Nr. 6917

DSP: Triajul epidemiologic trebuie efectuat atât la grădiniţele cu program normal cât şi la cele cu program prelungit


   Preșcolarii și elevii sunt săptămâna aceasta în vacanță. Este un bun prilej de reflecție pentru directori, cadre didactice și părinți în ceea ce privește campania noastră referitoare la introducerea triajului zilnic la grădinițele cu program normal.
   După ce săptămâna trecută v-am prezentat opiniile reprezentanților Primăriei Focșani și ale celor ai Inspectoratului Åžcolar Județean, care au fost de acord cu demersul nostru, astăzi vă prezentăm punctul de vedere al Direcției de Sănătate Publică, al cărei director, medic de meserie, precizează că „riscul la care sunt expuși copiii în fața bolilor contagioase este același”. „Posturile vacante sunt blocate, motiv pentru care nu se pot face angajări. Solicitare pentru suplimentarea posturilor trebuie să facă Primăria, pentru că personalul medical din aceste unități este pe statul de funcții al Primăriei, dar plătit de către Ministerul Sănătății. Noi ne dorim ca bugetul să fie suplimentat, în vederea asigurării de personal me-dical suficient. În acest sens, se poate face o adresă comună cu Primăria către Ministerul Sănătății pentru suplimentarea bugetului. Å¢inând cont de faptul că personalul medical este insuficient, triajul epidemiologic se realizează din ce în ce mai greu, deși acesta este obligatoriu. Triajul epidemiologic trebuie efectuat atât la grădinițele cu program normal de 4 ore, cât și la cele cu program prelungit de 8 ore, deoarece riscul la care sunt expuși copiii în fața bolilor contagioase este același. Pe lângă cadrele medicale, și cadrele didactice trebuie să sprijine la supravegherea bolilor”, a declarat medicul Cătălin Graur, directorul DSP Vrancea.
   Ne dorim să nu rămână totul la nivel declarativ, iar Primăria Focșani, dar și celelalte primării din județ, să facă demersurile necesare alături de DSP, astfel încât posturile de asistente medicale în grădinițe, școli și licee să fie suplimentate. De asemenea, DSP poate trece de la vorbe la fapte prin verificări, fiind o instituție de control.
   Vă spuneam că vom continua prin a vă prezenta și situațiile din județ.
   La Adjud, de sănătatea preșcolarilor și elevilor au grijă doar 3 medici, din care 2 stomatologi și numai un generalist; 4 asistenți medicali – unul deservește medicul generalist, 3 deservesc școlile, grădinițele și liceele. Există 3 cabinete medicale școlare – 2 stomatologice la Policlinica municipală Adjud și un singur cabinet de me-dicină generală la Colegiul Tehnic „Gh. Balș”.
Reta Strat, directorul Åžcolii „Mihail Armencea” din Adjud, care are în subordine și o grădiniță, spune că o asistentă face triajul „aproape zilnic”. Problema este aceeași: lipsa de personal. „Ar trebui să fie făcut triajul zilnic și pentru copiii de la program normal. În lipsă de cadre medicale acceptăm această situație. La noi la unitate vine aproape zilnic asistenta și face triajul, dar ar fi bine ca fiecare școală să aibă cabinet medical propriu”, a spus Reta Strat.

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?