Bolnavii de tuberculoză vor beneficia de pensie de invaliditate, în situația în care proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice va fi promulgat de președintele țării. Astfel, potrivit respectivului proiect, articolul nr.68 din Legea pensiilor, care stabilește categoriile de persoane ce beneficiază de pensia de invaliditate, ar urma să se modifice, având următorul cuprins: „Pensia de invaliditate se cuvine persoanelor care și-au pierdut total sau cel puțin jumătate din capacitatea de muncă, din cauza: accidentelor de muncă și bolilor profesionale; neoplaziilor, schizofreniei și SIDA, TBC; bolilor obișnuite și accidentelor care nu au legătură cu munca”. La nivelul județului Vrancea, sunt înregistrați în evidențele Casei Județene de Pensii 9.278 pensionari de invaliditate din sistemul de stat și 83 proveniți din sistemul agricol.
Inițiatorii acestui proiect susțin, în expunerea de motive, că tuberculoza reprezintă o problemă serioasă de sănătate publică, ea afectând în special persoane din categorii sociale defavorizate care, pe lângă tratament, necesită și condiții speciale de igienă și alimentație. Că România se află pe primul loc în Europa în ceea ce privește TBC, este aspectul care ar justifica încadrarea acesteia în categoria bolilor speciale.
Proiectul de lege mai prevede că bolnavii au dreptul la bilete de tratament și recuperare în stațiuni balneare, care vor fi acordate de Casa Județeană de Pensii în funcție de solicitările programului de recuperare. Mai mult, CJP urmează să colaboreze cu Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă în vederea reintegrării în muncă a acelor pensionari cu capacitate de muncă recuperată. Locurile de muncă vacante vor fi transmise, în acest sens, cabinetelor de expertiză medicală.
Nu în ultimul rând, proiectul de lege scurtează perioada de revizuire medicală, în sensul că pensionarii cu pensii de invaliditate vor fi reexpertizați la șase luni, și nu la un an, justificarea fiind aceea că există situații în care o invaliditate se poate ameliora sau recupera în acest interval de timp.
Această propunere legislativă a fost adoptată de Senat încă din noiembrie 2011, de Camera Deputaților în februarie a.c. Mai departe, proiectul va fi transmis, pentru promulgare, președintelui României, prevederile sale devenind aplicabile numai după ce actul normativ va fi publicat în Monitorul Oficial.