Oficialii Direcției Generale a Finanțelor Publice au arătat că aproape două treimi din restanțele înregistrate de unitățile administrativ teritoriale sunt la proiectele de dezvoltare. Astfel, din cele peste 20,7 milioane lei, datoriile la sfârșitul lunii decembrie 2012, cheltuielile restante cu funcționarea primăriilor se ridicau la 7,2 milioane lei. Cea mai mare parte a restanțelor, adică peste 13,4 milioane lei, sunt datoriile primăriilor la diferitele lucrări de investiții derulate în comunitățile locale. Restanțele ar fi fost și mai mari dacă Guvernul Ponta nu ar fi luat decizia de a plăti arieratele primăriilor care derulează programe naționale pentru investiții precum alimentări cu apă, canalizare.
Situația exactă a restanțelor înregistrate de administrațiile locale este cunoscută la nivelul DGFP după ce, în 2012, guvernul Ponta a modificat legislația și a impus reguli stricte pentru funcționarea primăriilor și gestionarea datoriilor. Astfel, lunar, primarii sunt obligați să își reducă arieratele, iar modul în care fac acest lucru este gestionat de Fisc. „Guvernul este mult mai responsabil, este mai multă disciplină fiscală”, au explicat reprezentanții DGFP.
În plus, la întocmirea bugetului pentru 2013, primăriile sunt obligate să prevadă fonduri pentru achitarea restanțelor la cheltuielile de funcționare. Abia ulterior pot fi alocate fonduri pentru cheltuielile din anul curent. Nu în ultimul rând, pentru 2013, la stabilirea sumelor care vor fi alocate de la bugetul de stat pentru comunitățile locale, finanțiștii vor lua în calcul modul în care inspectorii primăriilor au colectat taxele și impozitele locale și vor aplica procente de corecție pentru localitățile unde nu au fost realizate încasări la bugetul local.