Ediția: Miercuri 23 Iulie 2025 Nr. 6926

Sute de persoane supravegheate de consilierii de probaţiune


   Consilierii de probațiune vrânceni au întocmit, anul trecut, 138 de referate de evaluare, necesare organelor de urmărire penală sau instanțelor de judecată. În total, ei au avut în supraveghere peste 300 de persoane, majoritatea din mediul rural. 135 dintre persoanele supravegheate erau minore la data comiterii faptelor penale.


   Cei șase consilieri de probațiune, alături de Costel Costandache, șeful Serviciului de Probațiune de pe lângă Tribunalul Vrancea, au avut în supraveghere anul trecut peste trei sute de persoane condamnate penal. Ei au întocmit peste o sută de referate de evaluare a unor persoane cercetate penal sau care au fost judecate. „În anul 2012, consilierii de probațiune din cadrul Serviciului de Probațiune de pe lângă Tribunalul Vrancea au întocmit un număr de 138 referate de evaluare, din care 135 de persoane erau minore la data comiterii infracțiunii, iar un număr 3 de persoane erau majore”, se arată în raportul de bilanț al Serviciului. 
   Cele mai multe dintre persoanele despre care procurorii sau judecătorii au solicitat referate de evaluare, provin din mediul rural, respectiv 104. Organele de urmărire penală au solicitat cele mai multe referate de evaluare și doar în 53 de cazuri acestea au fost cerute de instanța de judecată. Elaborarea unui referat de evaluare presupune documentare, pentru a oferi o imagine obiectivă asupra modului de viață al persoanei cercetate și a cauzelor care au condus la un comportament infracțional. „În vederea întocmirii referatelor de evaluare, consilierii de probațiune obțin informațiile necesare folosind diferite metode și tehnici de lucru, printre care interviul direct, documentarea, observația, convorbirea, etc. În acest sens, membrii echipei au derulat un număr de 855 de întrevederi directe de tipul «față în față», din care 130 cu învinuiții/ inculpații și 725 cu alte persoane resursă”, se mai arată în raport.

354 de persoane în supraveghere

   Anul trecut, 354 persoane condamnate penal la pedepse sub supraveghere au beneficiat de sprijinul consilierilor de probațiune. La începutul anului trecut, 247 persoane beneficiau deja de consiliere sub supraveghere, iar în timpul anului au intrat în evidența Probațiunii alte 107 cazuri, ieșind din sistem 85 de persoane. „În aceste condiții, la data de 31.12.2012, în evidențele Serviciului exista un număr de 269 cazuri de supraveghere. Comparativ cu situațiile existente, de la înființare și până în prezent aceasta este cea mai mare valoare a cazurilor de suprave-ghere înregistrată în situația persoanelor condamnate penal aflate în supravegherea Serviciului de probațiune”, se mai menționează în raportul de activitate.
   Chiar dacă în timpul supravegherii condamnații sunt consiliații și participă la programe, sunt cazuri în care aceștia își reiau activitatea infracțională. Anul trecut 4% dintre persoanele care se aflau în supraveghere au recidivat. „De asemenea, instanța de judecată a dispus revocarea măsurii într-un număr de 22 cazuri (3 revocări ca urmare a nerespectării măsurilor și/sau obligațiilor impuse de către instanța de judecată, 13 persoane au fost condamnate datorită recidivei pe perioada termenului de încercare și 6 persoane au fost condamnate pentru săvârșirea unor fapte prevăzute de legea penală, anterior datei intrării în evidența serviciului de probațiune), iar în două situații, datorită concursului de infracțiuni, s-a dispus anularea sentinței penale prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere”, se arată la analiză.
   Condamnații au participat, anul trecut, la mai multe programe de asistență și consiliere, iar unii chiar au solicitat să fie incluși în cadrul unor astfel de programe. Astfel, 13 persoane au urmat programul de consiliere individuală „Unu la Unu”, 5 persoane condamnate aflate în supravegherea Serviciului au participat la programul „Stop, Gândește-te și Schimbă!”, iar în cadrul programului „Dezvoltarea abilităților sociale la majori” au fost consiliate 9 persoane. Alte nouă persoane au format un grup de lucru în cadrul programului de consiliere „Reducerea riscului de recidivă după închisoare”.
   Doar șase consilieri de probațiune, plus șeful Serviciului, au fost în 2012 sprijin pentru persoanele care s-au abătut de la un drum „drept”. Abia în luna noiembrie a anului trecut s-a alăturat echipei un al optulea membru, care fusese în concediu de creșterea copilului.
   Serviciul de Probațiune de pe lângă Tribunalul Vrancea are sediu secundar la Adjud, unde doi dintre consilieri au avut întrevederi bilunare sau ori de câte ori a fost nevoie cu persoanele aflate în supraveghere, de pe raza Judecătoriei Adjud.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?