Ediția: Vineri 18 Iulie 2025 Nr. 6923

Permisul auto se schimbă, iar cărţile de identitate vor fi electronice


   Conținutul permisului auto se va schimba din ianuarie 2013. De anul viitor, toate statele UE vor avea același model de permis auto. De asemenea, tot din 2013, cetățenilor le vor fi eli-berate cărți de identitate electronice.

   Din ianuarie 2013 se schimbă conținutul permisului auto. De anul viitor, toate statele UE vor avea același model de permis auto. Polițiștii spun că forma rămâne neschimbată, dar se adaugă elemente noi, perioada de valabilitate fiind diferită. Astfel, cele pentru șoferii profesioniști vor avea o valabilitate de cinci ani, este vorba de permisele eliberate pentru categoriile C, CE, C1E, C1, D, DE, D1 și D1E. Restul permiselor, pentru turisme și mopeduri, vor avea o valabilitate de zece ani. Concret, este vorba de categoriile AM, A1, B, B1 și BE.
   Noul permis va avea următoarele rubrici: numele, prenumele, data și locul nașterii, data emiterii și expirării, autoritatea emitentă, codul numeric personal, numărul permisului, fotografia și semnătura titularului, categoria pe care acesta are dreptul să conducă, cuvintele „Model al UE” și „Permis de conducere” în litere roz, pe fundal, în toate limbile oficiale ale Uniunii. Pe verso, vor exista rubrici pentru: categoriile de vehicule pe care titularul are dreptul să conducă și data obținerii fiecăreia, un cod de bare cu ajutorul căruia să fie verificat titularul, cât și pentru pro-blemele medicale pe care șoferul le-ar putea avea – fiecare problemă medicală va avea câte un cod. Polițiștii spun că actele eliberate până pe 19 ianuarie 2013, când va intra în vigoare noul permis auto, vor rămâne valabile până la data expirării.
   Tot de la începutul acestui an, vizita medicală va fi obligatorie la reînnoirea permisului auto, bicicliștii vor primi amenzi, iar conducătorii de mopeduri au nevoie de permis auto. Modificările sunt pe placul polițiștilor, mai ales că anul acesta bicicliștii și conducătorii de mopeduri au creat foarte multe probleme în trafic.

Cărțile de identitate electronice, de anul viitor

   Cărțile de identitate electronice vor intra în posesia cetățenilor tot de anul viitor. Ordonanța de Urgență a Guvernului numărul 82/2012 pentru modificarea și completarea unor acte normative privind evidența persoanelor, actele de identitate ale cetățenilor români, precum și actele de rezidență ale cetățenilor statelor membre ale Uniunii Europene rezidenți în România a fost publicată în Monitorul Oficial din 12 decembrie 2012 și a intrat în vigoare la data publicării.
OUG 82/2012 stabilește că până la data de 30 iunie 2013 se va realiza o platformă-pilot pentru constituirea sistemului informatic de emitere a cărții electronice de identitate și punerea în circulație a cărții electronice de identitate și a cărții electronice de rezidență. Astfel, conform actului normativ, începând cu anul viitor se vor elibera cărți de identitate electronice. Schimbarea este necesară deoarece cărțile de identitate electronice sunt mult mai sigure, iar falsificarea acestora este imposibilă.
   Noul document este de tip smart card și va conține date în format tipărit sau în format inscripționat prin tehnologie laser, cât și în format electronic. Noul do-cument va conține și elemente de particularizare și de siguranță. Concret, datele personale care se înscriu pe cartea electronică de identitate, în format tipărit, vor fi cele care apar și în cărțile de identitate, adică: numele și prenumele titularului; sexul; cetățenia; data și locul nașterii; semnătura olografă, fotografia, CNP-ul și adresa de domiciliu.
   Totuși, noile reguli arată că în formatul electronic al documentului vor fi înscrise, în plus față de cele ce apar pe formatul tipărit, și alte informații, precum: prenumele părinților titularului, certificate digitale, date biometrice ale titularului, constând în imaginea facială și amprentele a două degete. În ceea ce privește amprentele, acestea se colectează numai cu acordul expres al solicitantului cărții electronice de identitate sau, în cazul minorilor și al incapabililor, numai cu acordul expres al părinților sau, după caz, părintelui care exercită autoritatea părintească ori al reprezentantului legal. În plus, noile reglementări arată că la cererea solicitantului, cărțile electronice de identitate pot fi eliberate fără a conține aceste imagini.
   Actul normativ stabilește că toate actele de identitate eliberate până la punerea în circulatie a cărții electronice de identitate se vor preschimba în funcție de anul nașterii, pe o perioadă de 3 ani, după cum urmează:
– actele de identitate eliberate persoanelor născute după data de 1 ianuarie 1981 se preschimbă în perioada 1 iulie 2013-30 iunie 2014;
– actele de identitate eliberate persoanelor născute în perioada 1 ianuarie 1966-31 decembrie 1980 se preschimbă în perioada 1 iulie 2014-30 iunie 2015;
– actele de identitate eliberate persoanelor născute în perioada 1 iulie 1946-31 decembrie 1965 se preschimbă în perioada 1 iulie 2015-30 iunie 2016;
– actele de identitate eliberate persoanelor născute până la data de 31 decembrie 1945 se preschimbă în perioada 1 iulie 2016-31 decembrie 2016.
   Cartea electronică de identitate va avea o valabilitate de 4 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani, și de 5 ani, după împlinirea vârstei de 18 ani.

6 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?