100 de vrânceni au încasat subvenția de la stat, în cadrul programului „Casa Verde”. De acest program pot beneficia doar cei care locuiesc la casă, persoane fizice. Anul acesta nu a fost sesiune de depunere de proiecte, solicitări da.
Doar o sută de persoane din întreg județul Vrancea au reușit să își instaleze sisteme de încălzire care folosesc surse nepoluante, pe banii statului. Cu toate că s-au depus peste 700 de dosare, doar 100 au reușit să și încaseze subvenția promisă de stat prin programul denumit popular „Casa Verde” și să-și instaleze panouri solare sau pompe de căldură.
Potrivit informațiilor furnizate de reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului Vrancea, în sesiunea 2011 au fost depuse 737 dosare, dintre care au fost verificate de reprezentanții Fondului de mediu 182 de dosare. „După această verificare au fost declarate eligibile 153 de dosare, iar 29 au fost declarate respinse. Din cele 29 de dosare respinse, pentru 19 dintre ele s-au depus contestații, iar 17 au fost admise în urma contestației. În această situație, putem spune că au fost declarate eligibile 170 de dosare. Din acestea, 140 au depus dosarele de decontare, oamenii și-au montat instalațiile pe banii lor, unii poate chiar s-au împrumutat, dar plătite au fost doar 100. Restul așteaptă și acum. S-a ajuns la întârzieri de 4 luni privind decontarea sumelor de bani”, ne-a declarat Lina Vasilescu, din cadrul Agenției pentru Protecția Mediului Vrancea.
Programul Casa Verde, prin modul în care a fost realizat, a atras foarte mulți doritori. Zilnic, la Agenția de Protecția Mediului vin persoane interesate în continuare de acest program, cu toate că în anul 2012 nu a existat nicio sesiune de depunere a dosarelor din cauza lipsei finanțării. Scopul acestui program era de a finanța achiziționarea de către persoane fizice a unor sisteme de încălzire care folosesc surse nepoluante, cum ar fi energia solară sau termică. Majoritatea celor care au depus dosare au optat pentru panourile solare care pot asigura apă caldă menajeră folosind ca sursă energia solară.
Pot beneficia doar cei care locuiesc la casă
Programul, care se adresează exclusiv persoanelor fizice, constă în acordarea unor sume fixe din bugetul Fondului pentru mediu, în funcție de tipul instalației, astfel: până la 6.000 lei pentru instalarea panourilor solare, până la 8.000 lei pentru instalarea pompelor de căldură, până la 6.000 lei pentru instalație de producere a energiei termice pe bază de peleți, brichete, tocătură lemnoasă, precum și orice fel de resturi și deșeuri vegetale, agricole, forestiere, silvice. În cadrul acestui Program, poate aplica solicitantul care îndeplinește următoarele condiții:
– este persoană fizică care își are domiciliul pe teritoriul României;
– este proprietar/coproprietar al imobilului pe/în care se implementează proiectul; imobilul trebuie să nu facă obiectul unui litigiu în curs de soluționare la instanțele judecătorești, vreunei revendicări potrivit unei legi speciale sau dreptului comun, unei proceduri de expropriere pentru cauză de utilitate publică;
– nu are obligații restante la bugetul de stat, bugete locale, conform legislației naționale în vigoare.
Potrivit acestui program, în momentul în care dosarul este declarat eligibil, persoana interesată își poate achiziționa și monta instalația dorită de la o firmă autorizată în domeniu. Facturile se decontează după instalare și includ, pe lângă instalația propriu-zisă, montajul și probele tehnice. De acest program pot beneficia doar cei care locuiesc la casă, pentru dosar fiind nevoie de extrasul de carte funciară care să ateste dreptul de proprietate al solicitantului asupra imobilului în care se va realiza proiectul. Factura emisă de firma constructoare este depusă de proprietar la Agenția de Protecția Mediului și se așteaptă decontarea sumelor.