Numărul donatorilor de sânge a crescut. După mai multe luni, în care Centrul de Transfuzie Sanguină Vrancea s-a confruntat cu o criză de sânge și donatori, în ultima perioadă, numărul persoanelor care au renunțat la o parte din lichidul vital s-a dublat. În lunile de vară, la Centrul de Transfuzie veneau cel mult 15 donatori pe zi. Medicul Mioara Hanță, directorul Centrului, ne-a spus că acum vin aproximativ 30 de donatori zilnic. Drept urmare, instituția nu mai are probleme cu stocurile. „Din fericire, a crescut numărul de donatori. Ne vin cam 30 de persoane zilnic să doneze. E mult mai bine față de lunile trecute, când veneau cel mult 15 persoane pe zi. Nu mai avem probleme nici cu pungile de sânge”, ne-a spus medicul Mioara Hanță.
Săptămâna trecută Centrul de Transfuzie Sanguină a trimis unor spitale din București și Iași aproximativ 200 de pungi cu sânge și plasmă, iar săptămâna aceasta vor mai fi trimise încă o sută de pungi cu sânge și plasmă la Spitalul Fundeni din Capitală.
Donatorii sunt așteptați în continuare la Centru, mai ales că donarea de sânge nu reprezintă o amenințare la adresa sănătății lor, toate instrumentele utilizate fiind sterile și de unică folosință. Mai mult, medicii spun că donarea este un lucru benefic pentru sănătate. La donare, se rămâne fără o anumită cantitate de sânge și măduva osoasă este nevoită să producă celule noi, iar acest lucru întinerește organismul.
Cei care doresc să doneze sânge trebuie să aibă vârste cuprinse între 18 și 50 de ani, iar la donatorii fideli se poate merge chiar și până la 60 de ani. Donatorul trebuie să fie sănătos, să nu aibă boli cardiace, pulmonare, respiratorii sau boli transmisibile. Sunt acceptate la donare femeile care au peste 58 de kilograme și bărbații care au peste 60 de kilograme.