Festivalul Internațional al Viei și Vinului „Bachus 2012” va promova podgoriile vrâncene și totodată Drumul vinului, unul dintre cele mai noi proiecte de promovare turistică a zonelor viti vinicole vrâncene.
Drumul vinului din Vrancea are aproximativ 35 kilometri. El pleacă din Dragosloveni, pe lângă fosta moșie a scriitorului Alexandru Vlahuță, și continuă printre dealurile de la Cotești și Cîrligele.
Doar în Vrancea sunt adunate, în același loc, atât de multe podgorii celebre. Fie că vorbim de Podgoria Cotești, fie că vorbim de Podgoria Odobești sau de Podgoria Panciu, toate acestea sunt cunoscute de români de zeci și sute de ani pentru vinurile lor de excepție, dar și pentru beciurile în care licoarea lui Bachus este pusă la învechit. Acum, beciurile din Vrancea nu sunt doar locul în care viticultorii își lasă vinurile la învechit, ci adevărate puncte de atracție turistică, la fel cum drumul care străbate viile din cele trei podgorii ale Vrancei a devenit o atracție turistică în sine.
La Cotești există la Crama Valahia chiar un muzeu particular al viei și vinului. De aici, Drumul vinului continuă spre Cîrligele, pentru a ajunge mai apoi în Faraoane, pe lângă fosta moșie a scriitorului – Duiliu Zamfirescu – cel care a scris pe pridvorul conacului său „Viața la țară”. Călătorul are o vedere panoramică, ce merge dincolo de Focșani, iar în spatele conacului, la apus, dealurile Vrancei capătă, toamna, o culoare nemaiîntâlnită. De la Faraoane, drumul șerpuit printre vii duce la Odobești, unde sunt faimoasele beciuri și la fel de faimoasele sale plantații de Galbenă de Odobești. Drumul vinului trece, mai apoi, spre Jariștea, Bolotești, Å¢ifești și Panciu. Cât vezi cu ochii, sunt zeci de mii de hectare de vie, cu frunze arămii și struguri de-abia culeși.
Cele mai bune vinuri vor fi premiate
Timp de 2 zile, cele mai rafinate vinuri românești se vor întrece la Focșani, în cadrul celei de-a III-a ediții a Concursului Național de Vinuri „Bachus 2012” – organizat de Consiliul Județean Vrancea și Asociația Degustătorilor Autorizați din România. Concursul este deschis tuturor categoriilor de vin, produse în conformitate cu reglementările UE, iar probele participante la concurs trebuie să provină dintr-un lot omogen și să respecte condițiile de ambalare și marcare în conformitate cu reglementările în vigoare. Fiecare probă va fi însoțită de formularul de înscriere și de buletinul de analiză ce cuprinde principalii parametri fizico-chimici. În concurs se vor înscrie câte 2 butelii (cap. min. 0,75 l) pentru fiecare probă.
Producătorii și distribuitorii își pot înscrie vinurile în competiție la următoarele secțiuni: Vinuri liniștite: este vorba de vinuri tinere inclusiv recoltă 2012 și de vinuri de colecție (mai vechi de 2006 inclusiv). Urmează categoriile vinuri efervescente, vinuri speciale și băuturi spirtoase și băuturi pe bază de vin (vinarsuri).