Peste 1.600 de absolvenți de liceu vor reintra în atmosfera de examen. Astăzi debutează probele scrise din cadrul examenului de Bacalaureat, sesiunea de toamnă. Examenul se va desfășura după aceleași norme ca și în sesiunea de vară, astfel că orice încercare de fraudare va fi sancționată cu eliminarea. Nici în această sesiune nu se așteaptă un grad de promovare prea mare, în contextul în care, deși s-au efectuat ore de meditație gratuită, elevii nu au binevoit să se prezinte. În cadrul primei sesiuni a Bac-ului, procentul de promovabilitate a fost de 45,58 %.
Examenul de Bacalaureat, sesiunea august – septembrie, continuă astăzi cu probele scrise, cele care contează cu adevărat în promovare. Dacă la probele orale cine participa era și promovat, acum lucrurile se schimbă.
Sâmbătă, la sediul Inspectoratului Åžcolar Județean Vrancea, a fost organizată o ședință pentru desemnarea președinților centrelor de evaluare și examinare. Au mediat ședința inspectorul școlar general Vasilica Zaharia, inspectorul general adjunct Luminița Balaban, care este și președinta comisiei de Bacalaureat și inspectorul școlar Ion Ionașcu. Cadrele didactice nu speră la schimbări majore în ceea ce privește promovarea candidaților în sesiunea de toamnă, după cum afirmă și inspectorul general. „Ne pregătim pentru o nouă sesiune de Bacalaureat pe care o dorim fără incidente. Sperăm la rezultate cât de cât bune, deși știm că copiii nu au dat năvală la meditațiile pe care dumneavoastră v-ați străduit să le organizați”, a spus Vasilica Zaharia.
Cinci centre de examen
Au fost desemnate cinci centre de examinare pentru această sesiune, la: Colegiul Tehnic „Gh. Asachi” Focșani – președinte Conf.univ.dr. Ioan Rusu; Colegiul Tehnic „Valeriu D. Cotea” – președinte Stan Rogoz; Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau” – președinte Bogdan Ciubotaru, directorul Colegiului Economic „Mihail Kogălniceanu” Focșani; Colegiul Tehnic „Ion Mincu” – președinte Ioan Negoescu; Colegiul Tehnic de Transporturi Auto „Traian Vuia” – președinte inspectorul Dorin Cristea.
De asemenea, au fost desemnate două centre de evaluare, pentru corectarea lucrărilor. La Centrul de Evaluare de la Colegiul Național „Unirea” din Focșani președinte a fost desemnat directorul adjunct al acestei unități de învățământ, Romulus Buzățelu. Aici vor fi evaluate lucrările candidaților din centrele de examinare de la Colegiul Tehnic „Valeriu D. Cotea” și Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau”. La Centrul de Evaluare de la Åžcoala „Anghel Saligny” din Focșani, unde vor fi corectate restul de lucrări, președinte a fost desemnat de către Ministerul Educației profesorul uiversitar Gabriel Asandului.
Președinții au fost sfătuiți în cadrul ședinței tehnice de sâmbătă să respecte metodologia de desfășurare a acestui examen și să sesizeze fără ezitare orice incident. De asemenea, s-a insistat pe monitorizarea îndeaproape a candidaților, fără exagerări, însă și fără a crea un sentiment suplimentar de stres în rândul acestora.
Copiatul, sancționat prin eliminare
Așa cum precizează metodologia de desfășurare a Bacalaureatului, candidații vor fi eliminați din sala de examen pentru fraudă sau tentativă de fraudă. Altfel spus, este strict interzis accesul în sala de examen cu telefoane mobile sau alte dispozitive care ar putea ajuta pentru „inspirație”. Cu toate acestea, profesorii supraveghetori vor trebui să atenționeze un candidat doar în cazul în care vor avea suficiente indicii că încearcă să fraudeze examenul. În acest sens, a fost reamintit cazul candidatului de la Centrul de Examinare de la Colegiul Tehnic „Ion Mincu”, care a fost eliminat pentru că i-a căzut lângă bancă o fițuică în momentul când a dus teza la catedră.
Totodată, este foarte important ca toți candidații să scrie cu pix sau stilou de culoare albastră și nu cu alte culori, așa cum s-a întâmplat în sesiunea de vară.
Candidatul prins cu substanțe interzise are voie la examen
Cât îi privește pe cei nouă absolvenți cu probleme speciale, care vor susține examenul la Centrul de examinare de la Colegiul Tehnic „Ion Mincu”, aceștia vor beneficia de un interpret mimico – gestual. Acesta este obligat să nu le facă candidaților mai multe semne decât cele strict necesare. ,,Cei nouă candidați ai Centrului de Educație Incluzivă vor avea un interpret. Să aveți grijă președintele de comisie, să nu facă semne mai mult decât trebuie pentru că a fost o reclamație în prima sesiune. Să li se explice candidaților că interpreții nu sunt acolo pentru a le rezolva subiectele candidaților cu cerințe specilae”, a subliniat inspectorul Ion Ionașcu.
Un alt caz special este cel al absolventului de la Liceul de Arte „Gh. Tattarescu”, care, deși a fost surprins că avea asupra sa substanțe interzise și un memorator, s-a putut înscrie în sesiunea de toamnă a acestui examen, pe motiv că ceea ce deținea asupra sa nu îi era de niciun folos la proba pe care o susținea, iar ancheta în cazul său nu s-a soluționat.
Primul hop, Limba și Literatura română
Prima probă scrisă din cadrul examenului de Bacalaureat, cea la Limba și Literatura Română, va debuta azi la orele 8.30, când candidații vor trebui să se prezinte în sala de examen. Proba va debuta la orele 9.00, iar elevii vor avea la dispoziție trei ore pentru soluționarea subiectelor.
Bac-ul continuă pe 29 august cu proba obligatorie a profilului, iar pe 31 august cu proba la alegere a profilului și specializării. Pe 2 septembrie vor fi afișate rezultatele, până la orele 16.00, iar depunerea contestațiilor se va face în intervalul orar 16.00- 20.00. Contestațiile pot fi făcute doar în nume propriu, fără împuternicire. Rezolvarea contestațiilor se va face între 3-4 septembrie, iar afișarea rezultatelor finale va avea loc pe 5 septembrie.
La sesiunea din toamnă a Bacalaureatului s-au înscris 1.677 candidați, 475 dintre ei provenind din seriile anterioare. De asemenea, s-au înscris și absolvenți de liceu care au susținut și promovat examenele de corigență. Manuela Delia Anghel, reprezentant al Ministerului Educației, a ajuns încă de ieri la Focșani pentru a supraveghea la buna desfășurare a sesiunii din august – septembrie a examenului de Bacalaureat.