Primarii au început actualizarea listelor electorale permanente, operațiune în urma căreia se va vedea care este numărul real al cetățenilor cu drept de vot din Vrancea. Sunt efectuate verificări cu privire la corectitudinea întocmirii listelor electorale permanente, în vederea identificării cazurilor neoperate, a modificărilor obligatorii pentru aplicarea legii. Edilii vrânceni spun că o problemă deosebită o reprezintă persoanele care au plecat în străinătate de 15-20 de ani, despre care nu se mai știe nimic, dar care figurează pe listele electorale permanente. De exemplu, în comuna Vulturu, pe liste electorale figurează 7.124 de persoane, iar în urma recensământului de anul trecut a reieșit că 2.340 de persoane sunt plecate în străinătate, adică o treime din populația cu drept de vot.
Primarul municipiului Adjud, Constantin Armencea, a declarat că populația totală a orașului este mai mică decât numărul de persoane înscrise pe listele electorale, ceea ce nu este normal. Funcționarii primăriei au început deja verificarea listei cu persoanele decedate în ultimii zece ani și confruntarea cu listele electorale permanente. „Noi deja am luat primele măsuri pentru a acoperi toate cele nouă puncte ale memorandumului. De asemenea, așa cum am mai spus, am trimis adrese la parohii pentru a ne trimite listele cu persoanele decedate în perioada 2002-2012, pentru a vedea dacă aceste date coincid cu datele pe care noi le avem la evidența populației. Am demarat o acțiune de verificare a persoanelor care au decedat în alte localități, acțiune la care am cerut sprijinul asociațiilor de proprietari. Mai trebuie știut că populația totală a orașului este mai mică decât numărul persoanelor cu drept de vot înscrise pe listele electorale”, a afirmat edilul șef din Adjud.
Primarul Constantin Armencea crede că cea mai mare problemă este cea legată de persoanele care au plecat în străinătate „de 15-20 de ani și despre care nu mai știm nimic”. „Despre acești oameni nu mai știm nimic, dar în schimb apar pe listele electorale. Trebuie găsită o modalitate de verificare a acestor situații și de văzut dacă acești oameni mai trebuie să rămână sau nu pe listele electorale”, a spus Armencea.
Primarul orașului Odobești, Daniel Nicolaș, a declarat că a trecut deja la verificarea listelor și spune, la rândul său, că cea mai mare problemă o reprezintă persoanele care au plecat în străinătate. „Serviciul de Evidență a populației are o evidență exactă cu persoanele care au cărți de identitate expirate. Noi o să-i consiliem pe cei care au documentele expirate pentru a-și rezolva această problemă. De asemenea, avem o mare problemă cu persoanele plecate în străinătate și care au rezidență acolo. Cu toate acestea, avem o situație de la recensământ și de la starea civilă documentată prin copii ale pașapoartelor persoanelor respective și conform legii vom acționa în consecxință. În mod automat, numărul persoanelor înscrise pe listele electorale permanente va înregistra o scădere așa cum în urma recensământului și a datelor preliminare a acestuia s-a constatat peste tot o scădere drastică a populației”, a declarat primarul Daniel Nicolaș.
Åži primarul orașului Panciu, Ion Petre, a declarat că o problemă deosebită o reprezintă persoanele care au plecat în străiunătate de 15-20 de ani, de care nu se mai știe nimic, dar care figurează pe listele electorale permanente. „Avem 6-700 de persoane plecate în străinătate de 15-20 de ani, persoane despre care nu mai știm nimic, dar care, în continuare, figurează pe listele electorale permanente. Au trecut patru tururi legislative, iar aceste persoane figurează în continuare în listele electorale permanente. Vom face verificări pentru a vedea unde au aceste persoane domiciliile și dacă mai sunt sau nu cetățeni români. Totrodată, am făcut deja o curățire a listelor electorale permanente și am găsit 4-5 persoane decedate cu cinci ani în urmă, iar exemplele pot continua. Cred că se poate face o periere a listelor la cele 9 puncte din memorandum”, a afirmat primarul Ion Petre. Acesta a susținut că toate aceste aspecte scot în evidență faptul că „se cunoaște lipsa sectoristului din nomenclatorul orașului”.
La Focșani, secretarul municipiului, Eduard Corhană, a explicat că primăria face verificări pe listele electorale și nu merge din ușă în ușă, ca la un recensământ. „Acum verificăm listele pe care le avem, facem o verificare încrucișată cu listele de la Evidența Populației. De exemplu, avem lista cu persoanele decedate din Focșani din care fac parte și persoane care aveau domiciliul în alte localități”, a afirmat secretarul Eduard Corhană.
De altfel, la Focșani, recensământul din 2011 a arătat că populația stabilă, adică oamenii care locuiesc efectiv în oraș, este de aproape 74 mii persoane, în timp ce pe listele electorale permanente figurează 81.220 cetățeni. Dacă ținem cont de numărul de copii din Focșani, rezultă că numărul real de cetățeni cu drept de vot este de circa 60 mii persoane, adică cu un sfert mai puțin decât în prezent. Mai mult, peste trei mii de locuințe din municipiu nu sunt locuite în acest moment.
La Slobozia Bradului, funcționarii primăriei au început verificarea persoanelor care apar în lista electorală permanentă și pe care nu îi cunoaște nimeni din comună. Primarul Valerică Zamfirescu a prezentat această problemă și la instruirea organizată de Prefectură, iar necunoscuții vor fi trecuți pe un tabel și verificați la Poliție. „Luăm sat cu sat și facem confruntarea directă. Scoatem lista de la 2001 și eliminăm toți decedații de pe ea. Eu am o problemă cu persoanele necunoscute aflate pe listă și am ridicat această situație la întâlnirea de joi. Am fost mulți necunoscuți, oameni despre care nimeni nu știe nimic. Voi face o anexă separat și voi trimite situația la Poliție pentru clarificare. O altă problemă sunt persoanele dispărute de ani de zile. Am persoane care au plecat de la Revoluție și nu se știe nimic despre ei, iar familiile le fac pomeni. Este timp până la 24 august să finalizăm această acțiune. Am suplimentat efectivul de personal pentru această acțiune și i-am cooptat pe casierii, cei care cunosc foarte bine situația din teren”, a afirmat primarul Valerică Zamfirescu.
În comuna Milcovul, primăria caută soluțiile legale pentru eliminarea de pe listele electorale a morților decedați în străinătate și pentru care nu există documente de deces. Primarul Mihai Neață spune că, din cauza circuitului documentelor, actele de deces din Italia ajung după circa un an de zile în România. „Am început deja actualizarea, am luat legătura să ni se trimită lista cu cei căsătoriți pentru a verifica dacă sunt de două ori pe liste. Avem o problemă cu morții, deoarece sunt două persoane care au murit în Italia și pentru care nu sunt certificatele de deces. Mai avem probleme cu persoanele de la care avem doar CNP-ul, fără seria și numărul de buletine. Au apărut pe liste și nu știm despre cine este vorba. De exemplu, am un nume de persoană care apare născută înainte de 1989, dar despre care nici mama ei nu recunoaște că a născut-o. De asemenea, urmează să primim de la Serviciul de Pașapoarte o listă cu persoanele care au dublu domiciliu, în țară și în străinătate. Însă problema noastră este numărul redus de funcționari pe care îl avem la Primărie. Am doar șase funcționari față de un necesar de 14 persoane și este foarte greu să lucrăm în aceste condiții”, a afirmat primarul Mihai Neață.
O situație specială este la comuna Vulturu unde aproape o treime din cetățenii cu drept de vot sunt plecați de ani de zile în străinătate. Recensământul de anul trecut a arătat că nu mai puțin de 2.340 de persoane sunt plecate în străinătate din cele 7.124 de persoane care figurează pe listele electorale permanente. „Pe listele noastre electorale avem eliminați decedații din ultimii cinci ani însă nu știm ce s-a întâmplat cu cei care au murit acum 6-8 ani. Problemele sunt însă cu cei care sunt plecați în străinătate și care figurează în continuare cu domiciliul aici. Sunt oameni care au case în Italia, dar au și domiciliul la noi. Ei nu votează nici aici, pentru că vin acasă în special în luna august, dar nici în Italia. Din informațiile de la recensământ, avem 2.340 de persoane care sunt plecate în străinătate și nu mai locuiesc efectiv aici”, ne-a declarat primarul din Vulturu, Nicușor Păcuraru.
Cine este radiat din listele electorale permanente
Din listele electorale urmează să fie radiate persoanele decedate, cele care și-au pierdut dreptul de a vota în urma unor hotărâri judecătorești, care au acte de identitate expirate și care nu au fost reînnoite, care și-au schimbat domiciliul fără a fi radiați din lista localității rezidenței anterioare, care nu mai sunt cetățeni români, care și-au schimbat numele în urma căsătoriei sau divorțului, care au reședința sau domiciliul în străinătate, care au obținut statutul de cetățean român cu domiciliul în străinătate dovedit prin deținerea unui pașaport cu menționarea țării de domiciliu, persoanele care se identifică la un domiciliu într-un număr ce nu se corelează cu suprafața locuibilă și numărul de camere ale imobilului.
În fiecare zi vor fi întocmite tabele cu persoanele care au fost radiate din listele electorale, în funcție de categoria în care se află.
Listele trebuie semnate de primarul localității, secretar, șeful serviciului public comunitar de evidență a persoanelor. Tabelele vor fi întocmite în fiecare zi și vor fi transmise la Prefectură, unde va fi realizată centralizarea datelor. De asemenea, structurile județene ale Casei Naționale de Pensii Publice și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate vor compara datele din bazele proprii cu datele din listele electorale permanente aflate în gestiunea primarilor și vor comunica rezultatele prefectului și președintelui de Consiliu Județean. Datele finale obținute la nivel național urmează să fie trimise judecătorilor Curții Constituționale, care vor lua decizia în privința validării sau invalidării referendumului pentru demiterea lui Traian Băsescu.