Anul acesta, 262 de familii au primit ajutoare de urgență aprobate de primari, din bugetele locale, potrivit informațiilor furnizate de conducerea Agenției Județene de Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Vrancea. Potrivit purtătorului de cuvânt al instituției, Cătălin Pogorevici, acestea au fost acordate în perioada ianuarie – aprilie 2012, suma totală corespunzătoare fiind de 62.480 lei. „Facem precizarea că anumite primării nu au depus Raportul statistic privind aplicarea prevederilor Legii nr. 416/2001, așa că situația reală a ajutoarelor de urgență acordate din bugetul local poate diferi față de situația culeasă din rapoartele statistice, așa cum apare în situația pe care v-am transmis-o”, a declarat Cătălin Pogorevici.
În mediul rural, cea mai mare sumă a fost acordată de primăria comunei Dumitrești, și anume 10.510 lei pentru 38 de be-neficiari, urmată de cea din Chiojdeni (7.000 de lei pentru 43 beneficiari) și cea din Măicănești (4.700 lei pentru 5 beneficiari). Acestea sunt urmate de primăria Vulturu (4.686 lei pentru 12 beneficiari), Sihlea (2.500 lei pentru 11 familii), Vintileasca (2.418 lei pentru 93 beneficiari), Fitionești (1.850 lei pentru zece beneficiari), Urechești (1.500 lei pentru o familie), Garoafa (1.416 lei pentru doi beneficiari), Å¢ifești și Vidra (câte 1.000 de lei pentru 1, respectiv 2 beneficiari). Totodată, la Biliești, Câmpuri și Dumbrăveni câte o familie a primit, ca ajutor de urgență, din bugetele locale respective, câte 500 de lei.
În ceea ce privește ajutoarele acordate oamenilor din mediul urban, suma cea mai mare a fost acordată de primăria Focșani (8.000 lei pentru opt familii), urmată de primăria Panciu (5.400 lei pentru 9 familii), Adjud (4.750 lei pentru 15 beneficiari), Odobești (3.800 lei pentru șase beneficiari) și Mărășești (450 lei pentru trei beneficiari).
Potrivit celor declarate de Cătălin Pogorevici, purtătorul de cuvânt al AJPIS Vrancea, până la finele lunii mai a.c., pentru județul nostru nu a fost aprobat prin hotărâre a Guvernului, niciun ajutor de urgență din bugetul de stat. Potrivit prevederilor Legii 416/2001, modificată prin OUG nr. 124/ 2011, Guvernul, la propunerea Ministerului Muncii, poate acorda ajutoare de urgență familiilor și persoanelor care se află în situații de necesitate din cauza calamităților naturale, incendiilor, accidentelor precum și pentru alte si-tuații deosebite pricinuite de starea de sănătate ori alte cauze care pot conduce la riscul de excluziune socială, precum și în alte situații stabilite prin Hotărâre a Guvernului. Ajutoarele astfel acordate nu sunt supuse impozitului pe venit și nu se iau în considerare la stabilirea altor drepturi de asistență socială. Fondurile necesare pentru plata ajutoarelor de urgență acordate de Guvern se asigură din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii.