Cu toții știm cât de sănătos este consumul de legume. Ne referim acum la varză și legume înrudite, broccoli, conopidă. Dacă digestia este îngreunată de consumul de varză, acest lucru nu este la fel în cazul în care mâncăm broccoli. Astfel, este posibil să consumăm zilnic broccoli, având în vedere valoarea sa în afecțiuni dintre cele mai grave.
În antichitatea română se credea că varza are proprietăți anticancerigene și de aceea era folosită în medicină. Proprietățile verzei au fost demonstrate prin studii amănunțite, cei care consumă frecvent această legumă, dar și celelalte legume crucifere sunt mai puțin expuși cancerului în special cel de colon și stomac, ba chiar și cancer de sân.
Se pare că dacă veți consuma măcar două linguri de varză gătită zilnic, veți reduce riscul de cancer stomac, această concluzie apărând în urma unui studiu făcut în China. Potrivit unor studii din Hawaii, pacienții bolnavi de cancer la plămâni care au urmat o dietă bazată pe aceste legume, mai ales cu broccoli și-au mărit durata de viață.
Cercetătorii au descoperit că legumele crucifere pot stopa cancerul de sân, substanțele din varză neutralizând nivelul ridicat de estrogen. Testele efectuate pe animale cu tumori arată că cele care au fost hrănite cu varză și legume verzi, în general, au înregistrat stopări ale răspândirii cancerului, potrivit cercetărilor de la Universitatea din Nebraska.
Pentru a beneficia la maximum de efectele benefice ale acestor legume trebuie să le alegeți cu grijă atunci când le cumpărați. Alegeți întotdeauna varza mai grea și mai îndesată. Excepție face varza Savoy, care este mai ușoară și mai puțin compactă. Evitați să cumpărați varza tăiată în două sau în patru pentru că această își pierde vitaminele, în special vitamina C, imediat ce este tăiată. Cumpărați verze de Bruxelles mici și ferme, de culoare verde închis nu galben. Căutați broccoli de culoare verde albăstrui închis, aceastea sunt sigur proaspete. Cu cât culoarea e mai închisă cu atât au mai mulți antioxidanți.
Legumele congelate rețin cei mai mulți agenți anticancerigeni, deci sunt de preferat legumelor din conserve. Cum să păstrați mai bine aceste legume în bucătăria dumneavoastră? Nimic mai simplu, por fi și congelate în pungi de plastic perforate. Pentru a nu pierde vitamina C, folosiți-le imediat după tăiere sau pasare.
Pentru mai bune rezultate consumați aceste legume înăbușite puțin sau în supă. Evitați sosurile grase, brânza.
La restaurant, comandați conopidă și broccoli fierte, la fel și varză. Puteți consuma salată de varză cu oțet, nu cu sosuri grele din maioneză sau smântână.