Pe parcursul acestui an, pe lângă cei 4.363 vrânceni care au certificate de persoană cu handicap, revizuibile la 12 luni, vor fi reevaluate de membrii Comisiei de evaluare din cadrul Direcției pentru Protecția Persoanelor Adulte cu Handicap (DPPAH) și cele aproximativ 800 de cazuri noi. Potrivit celor declarate de conducerea instituției, de reevaluare vor beneficia și alte persoane care necesită acest lucru, fiind vorba despre diverse cazuri sesizate sau oameni a căror situație medicală s-a agravat.
Toate aceste peste 5.000 de persoane urmează să fie evaluate în funcție de data programării, zilnic, de luni până joi, documentele necesare putând fi depuse atât la registraturile primăriilor de domiciliu ale solicitanților cât și la cea a DPPAH, din Focșani, strada Cuza Vodă nr.56. „La dosarele trimise prin poștă sunt obligatorii, în original, ancheta socială, referatele și scrisoarea medicală. Încadrarea în grad de handicap se face în baza Ordinului 762/2007 al MMFES pentru aprobarea criteriilor medico-psihosociale pe baza cărora se stabilește încadrarea în grad de handicap, în funcție de deficitul funcțional dat de afecțiunea încadrată în Ordin”, a precizat Vali Bojoaică, șef Serviciu evaluare complexă a persoanelor cu handicap adulte din cadrul DPPAH.
Pe lângă cererea tip de evaluare complexă în vederea încadrării în grad de handicap, dosarele solicitanților mai trebuie să cuprindă: copie de pe actul de identitate, cupon de pensie/adeverință de salariat, decizie de pensionare în copie și original și ancheta socială efectuată de serviciul social specializat din cadrul primăriei în a cărei rază teritorială are domiciliul sau reședința solicitantul.
De asemenea, mai este necesar referatul medical în original, eliberat de medicul specialist, privind situația medicală prezentă, care să precizeze diagnosticul clinic (specificat și debutul), deficiența funcțională, investigații care susțin deficiența și măsuri de recuperare. Scrisoarea medicală tip eliberată de medicul de familie trebuie depusă, de asemenea, în original. Aceasta va fi completată integral, atât cu antecedente cât și cu istoricul bolii.
Dosarul mai trebuie să conțină toate celelalte documente medicale care vizează afecțiunea specificată în referat, în copie și original precum și documentele doveditoare ale investigațiilor paraclinice recente (analize specifice, tomograf, RMN, ascilometrie, etc.) care susțin diagnosticul din referat. Nu în ultimul rând, acolo unde este cazul trebuie depus și certificatul de încadrare în grad de handicap, în copie și original, al solicitantului. „Programul de lucru pentru depunere și programare se desfășoară de luni până vineri, între orele 8.30 – 14.00, la sediul nostru din Focșani, strada Cuza Vodă nr. 56”, a subliniat Vali Bojoaică, șef Serviciu evaluare complexă a persoanelor cu handicap adulte din cadrul Direcției pentru Protecția Persoanelor Adulte cu Handicap.