Ediția: Miercuri 9 Iulie 2025 Nr. 6916

Emoţiile, în atenţia tuturor


   Chiar dacă am vrea, nu am putea niciodată să ne dezicem de emoțiile noastre. Deși unii pretind deseori că le pot depăși, în realitate nu este adevărat, căci, chiar dacă nu sunt exteriorizate, emoțiile există totuși acolo, interiorizate. De altfel, chiar în acest mod, ele riscă să fie și mai dăunătoare. Tot suferind în tăcere, ele se transformă în adevărate răni ale sufletului, dar și ale trupului; ele lasă urme de neșters, care ne marchează iremediabil și sfârșesc prin a ocupa prea mult loc în viața noastră, până se transformă în dureri.
   Emoțiile în sine sunt departe de a fi dăunătoare. Ele reprezintă imaginea sufletului nostru, a interiorului nostru și fără ele nu am fi mare lucru. Numai că, pentru a le da posibilitatea să își exercite rolul în mod eficient și pentru a ne permite să trăim liber, trebuie să le lăsăm să se exprime așa cum sunt ele, pozitive sau negative. Toată viața noastră este marcată de emoții!
   A alege să le refulăm înseamnă să ne renegăm pe noi înșine, să ‘’murim’’ puțin. Fiți încântați sau consternați; jubilați sau urlați; strigați-vă bucuria sau plângeți-vă zbuciumul, dar trăiți! Nu faceți ceea ce gândesc alții. Emoțiile vă aparțin și va fi întotdeauna bine să le exprimați așa cum simțiți! Exprimarea emoțiilor este importantă, atât în plan psihic, cât și fizic.
   Bineînțeles, anumite emoții ne tulbură mai mult sau ne sperie; trebuie totuși să încercam să le exprimăm și pe ele, întrucât acestea sunt cele mai dăunătoare. Încercați deci să găsiți o cale de exprimare care va putea să vă elibereze. Numai ceea ce spui cu voce tare te poate elibera, căci nu există decât cuvintele spuse.
   De exemplu, dacă vă este frică de furia dumneavoastră, este posibil să alegeți să o exprimați în scris. Acest gen de exerciții vă va determina să fiți mai detașați; ele vă vor da timp să vă cântăriți fiecare cuvânt și să verificați dacă mesajul pe care vă pregătiți să-l furnizați este într-adevăr cel pe care îl doriți. Furia este posibil să vă treacă dacă veți scrie două sau trei ciorne care vor sfârși, tăiate, în coșul de hârtii; ea se poate transforma în durere și deceptie într-o pagină finală. Dar, până la urmă, nu veți păstra în dumneavoastra nimic distructiv.

Arta, în general
   Chiar dacă nu suntem artiști, în sensul profesional al termenului – servește la transmiterea emoțiilor. Folosiți-vă de ea: sculptați, pictați, cântați, scrieți și veți obține o mare satisfacție eliberatoare. Multe persoane își țin un jurnal intim exact în scopul de a-și exterioriza sănătos furia și celelalte emoții negative sau paralizante. Jurnalul intim ne ține într-un contact strâns cu emoțiile și sentimentele noastre și ne obligă să devenim conștienți de ceea ce se petrece în noi, pentru a răspunde apoi,    într-un mod mai adecvat, nevoilor noastre.
   În orice situație v-ar fi pus stările dumneavoastră de spirit, trebuie să vă rezervați timp pentru a face ordine în interior. Retrageți-vă, ofe-riți-vă câteva momente de liniște sau de creație, meditați, vorbiți cu cineva, faceți ce vreți, dar încercați să înțelegeți ce s-a întâmplat și motivul ascuns al reacției dumneavoastră. Nu lăsați să fie acoperită această arsură. Nu lăsați emoțiile să se acumuleze, fără să le înfruntați.
   Înainte de a vă exprima emoțiile, învățați nu numai să le recunoașteți, ci și să le acceptați – căci acceptarea este extrem de importantă. Mult prea mulți oameni suferă pentru că simt ceea ce simt. Avem totuși dreptul de a fi exact ceea ce suntem, și aceasta până în cele mai mici și mai intime ascunzișuri ale sufletului și trupului nostru. Ceilalți nu au nici un drept asupra emoțiilor noastre. Să îți stăpânești în mod sănătos emoțiile este o garanție a sănătății. O bună introspecție, făcută în mod regulat, este necesară pentru a verifica în ce stadiu ne aflăm. Să fim atenți cu noi înșine, să ne examinăm îndeaproape, să ne ascultăm, să ne urmăm instinctul sunt obiceiuri sănătoase care trebuie să devină o practică zilnică.
   Să ținem cont de emoțiile noastre nu înseamnă să ne lăsăm copleșiți de ele. De îndată ce le-am recunoscut, le-am apreciat la justa lor valoare și am trăit ce era de trăit, trebuie să știm și să le abandonăm și să mergem mai departe. Suntem responsabili de emoțiile noastre în aceeași măsură în care suntem responsabili de sănătatea și dispoziția în care ne aflăm.
   Orice ar fi, în spatele emoțiilor se ascund suferințe și stări de anxietate pe care trebuie să învățăm să le numim, să le înțelegem și să le analizăm minuțios.
   În fiecare zi facem pași greșiți sau alegeri proaste, pentru că suntem prost conduși de suferințele noastre și de teamă. Ele ne împiedică să ne trăim adevărata noastră viață, din plin și cu seninătate. Trebuie odată și odată să le înfruntăm, pentru a putea trage învățăminte din ele și, mai ales, pentru a ne elibera din cușcă – trebuie să ne eliberăm pentru a atinge adevăratul nostru eu, adevărata noastră fire, cea care ne va face să ne dezvoltăm sănătos, departe de artificii și simulări, precum și de dependențele de orice fel.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?