Ediția: Joi 10 Iulie 2025 Nr. 6917

Viorile Stradivarius, doar un mit


Viorile Stradivarius, celebre și râvnite de cei mai mari violoniști, se pare că nu ar fi cu nimic deosebite de instrumentele moderne. Aceasta este concluzia care a reieșit dintr-un experiment realizat de Claudia Fritz, expert în acustică și profesor la Universitatea Paris VI.
Profitând de ediția din 2010 a concursului internațional de vioară de la Indianopolis, aceasta a efectuat un test, într-o cameră de hotel. A apelat la 21 de profesioniști celebri, participanți la concurs, dar și experți și instrumentiști experimentați, și le-a pus la ochi niște ochelari de sudură ca să nu poată vedea nimic din caracteristicile instrumentului. Pe cele șase instrumente a fost vaporizat un parfum special, care nu le-a mai permis experților să recunoască mirosul specific al lemnului vechi folosit de Stradivarius. Aceștia trebuiau să diferențieze viorile vechi de cele moderne.
Violoniștii au fost invitați să cânte, într-o ordine aleatorie, la trei viori produse de cele mai bune ateliere contemporane (prețul mediu este de 25.000 de euro) și la trei instrumente produse de atelierele italiene în secolul al XVIII-lea: două Stradivarius (produse de Giacomo Antonio Stradivari, 1644 – 1737) și o vioară Guarneri (un alt lutier celebru cremonez), valoarea lor fiind de circa 8 milioane de euro. La final, muzicienii au fost întrebați ce vioară li s-a părut cea mai bună și doar opt din cei douăzeci și unu au optat pentru vioara de epocă.
Nu este prima dată când unele studii au relativizat cultul viorilor vechi. Dar, de obicei, testele pe nevăzute erau practicate pe ascultători. Polemica nu s-a încheiat încă. De la publicarea rezultatelor în publicații ale Academiei americane de științe, la 2 ianuarie, mai mulți violoniști au pus la îndoială rezultatul experimentului, afirmând că o vioară de excepție nu este evaluată într-o cameră de hotel și că trebuie mai mult decât câteva minute pentru a-ți da seama de calitățile unei asemenea bijuterii.
Pentru Claudia Fritz, lucrurile sunt clare. Ea a declarat pentru New York Times că ‘secretul este în mintea violoniștilor’.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?